popoldanska obrt (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> popoldanska obrt (24.2.2006 15:28:24)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
A ima katera odprto pop. obrt? 
Gledamo v to smer pa me zanima kaksne dokumente rabimo uredit.

ponudba -> RE: popoldanska obrt (24.2.2006 15:48:18)

10 let sem imel popoldansko obrt. To pomeni, da imaš redno službo, povrhu pa bi še nekaj delal. Ni pa ti treba imeti složbe, če se boš sam zaposlil.
Za to moraš odpreti s.p. ( samostojni podjetnik )
Provo moraš vedeti da obrt pomeni nekaj delati - to se pravi da boš nekaj naredil. Če misliš na trgovino - ne bo šlo. Lahko trgovino, vendar moraš imeti 5. stopnjo izobrazbe - poslovodja.
Primer: obrtniki so urarji, kovači, peki ... za to pa rabiš šolo oz. poklic in primerne prostore. Prostore ti pregledajo inšpektorji.

lp, p.

Anonimen -> RE: popoldanska obrt (24.2.2006 15:55:04)

Posrednik pri kreditih na terenu.
A tu tudi rabim prostore.

CIPRESA -> RE: popoldanska obrt (24.2.2006 16:27:26)

Najprej si preberi tule

http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=-1&ID=8303

Registracija pa  poteka prek AJPES-a kjer je potrebno urediti priglasitev s.p.-ja. Kaj potrebuješ pa si preberi tule

http://www.ajpes.si/dokumenti/dokument.asp?id=696

Upam da sem ti kaj pomagala!!!

ponudba -> RE: popoldanska obrt (24.2.2006 16:32:51)

Mislim da ne. Samo sedež prijaviš, kamor ti bodo pošiljali papirje.

p.

rija -> RE: popoldanska obrt (24.2.2006 16:33:44)

Popoldanski obrti se reče po novem postranska dejavnost. To pomeni, da si za polni delovni čas zaposlena nekje drugje in ti ta druga dejavnost plačuje vse prispevke.
Ti pa plačuješ neke minimalne prispevke za varstvo pri delu in še nekaj in seveda vse davke, ki iz take dejavnosti izhajajo.
Poslovnih prostorov za delo na terenu ne rabiš, pač pa ustrezno izobrazbo.

Malo bi popravila ponudbo: po novem inšpektorji več ne hodijo v kontrolo poslovnih prostorov pred pričetkom opravljanja dejavnosti, pač pa se smatra, da boš sam poskrbel za to, da prostori ustrezajo normativom, ki so za določeno dejavnost predpisani. Pač pa ob kontrolnih pregledih pregledujejo tudi ustreznost poslovnih prostorov.

Prav tako lahko zaposliš v postranski dejavnosti tudi delavce, imaš trgovino,...skratka tu ni nekih omejitev.

Naj me popravi kdo, če ima druge informacije...

CIPRESA -> RE: popoldanska obrt (24.2.2006 16:52:36)

Ja Rija po novem zakonu o gosp. družbah ni več popoldanske obrti ampak se imenuje "dopolnilna dejavnost" . V vsakem primeru kot jaz razumem se registriraš oz. si urediš pravno formalen status enako kot bi šlo za samostojnega podjetnika. Razlika je le v tem da če si drugje zaposlen pomeni da ti podjetje plačuje prispevke in ti plačaš le pavšalno razliko za tisto dopolnilno dejavnost. V primeru da nisi zaposlen drugje pa itak padeš pod samostojnega podjetnika posameznika, v tem primeru pa plačuješ "polne" prispevke za socialno varnost.
Z prostori je tako kot si Rija ti povedala v nobenem primeru ni več preverjanja ustreznosti prostorov ob začetku opravljanja dejavnosti ampak se preverjajo ob kontrolnih pregledih oz. ko se jim zaljubi pridejo in preverijo .....tako da je na tebi da imaš ustrezne prostore.
Za zaposlovanje pa po moji logiki če gre za tako formalno urejenost kot je pri s.p.-ju posamezniku ki lahko zaposluje osebe in ima trgovino potem ne vidim razloga zakaj bi tu delali drugače.

ringaraja85 -> RE: popoldanska obrt (31.1.2011 19:39:25)

Mene pa zanima ali si lahko brezposeln in imaš popoldansko obrt?

zmajaz -> RE: popoldanska obrt (31.1.2011 20:29:47)

Ne - to nikakor ne gre. Bistvo t.i. popoldanske obrti oziroma dopolnilne dejavnosti je v tem, da ti ni treba plačevati prispevkov (razen nekega minimalnega pavšala), ker jih že imaš plačane iz drugega naslova (pri plači). Če si brezposelen, nimaš plačanih prispevkov iz nobenega drugega naslova, zato jih moraš plačevati iz s.p.-ja, če ga odpreš in se ta s.p. ne more šteti kot dopolnilna dejavnosti - k čemu bi bila to dopolnilna dejavnost, če nimaš druge "glavne" dejavnosti.

Stran: [1]