otrok, dohodnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Sugy -> otrok, dohodnina (20.2.2006 19:27:33)

A mi lohk prosim pomagate! Odkar sem mamica, prvič izpoljnjujem dohodnino, pa ne vem čisto točno, kako zdaj vpisati otroka.

Otroka imam za olajšavo že mesečno pri nakazilu porodniške, ali potem v dohodnino zdaj sploh kaj vpišem? Oziroma, če ga 1 mesec nisem imela, potem vpišem samo npr.: od meseca 09 do 09 ?

Anonimen -> RE: otrok, dohodnina (20.2.2006 19:35:38)

Če si jo imela čez leto prijavljeno pri sebi in če je ne bom imela prijavljene na koncu boš morala vrniti dohodnino.

Jo pa prijaviš od meseca rojstva od konca leta oz. kakor se bosta zmenila z očetom otroka. Vsekakor se tu splača malo poigrati s programom za izračun dohodnine in ugotoviti, kako se otroka splača prijavit (samo oče, samo mama, vsak pol, .....). Najbolj ugodno variatno pa potem vpišita, ne glede na to, kdo je imel otroka čez leto.

Sugy -> RE: otrok, dohodnina (20.2.2006 20:14:00)

se pravi, v dohodnino vpišem otroka ne glede na to, ali ga imam čez leto v olajšavi ali ne?

sončnica14 -> RE: otrok, dohodnina (20.2.2006 20:30:45)

Sugy!

To da ga imaš čez leto prijavljenega pri sebi sploh ni važno. To samo pomeni, da ti akontacijo dohodnine plačujejo manj (ker upoštevajo, da imaš otroka kot olajšavo). Gre torej samo za to, koliko akontacije dohodnine ti plačujejo.
Sedaj je na vrsti poračun dohodnine.
Če so ti otroka čez leto upoštevali pri plačilu akontacije, sedaj pa ga ne boš vpisala kot olajšavo, boš verjetno morala doplačati razliko dohodnine. Lahko pa, da bo zato tvoj mož dobil veliko nazaj?? 
Preračunajta kaj se bolj splača. Da ga prijaviš ti, on ali deljeno.
Potem bosta pa videla, kako najbolj profitirata (beri: dobita skupno  največ  nazaj oz. čim manj doplačata).

Upam, da ti je jasno.
LP

CIPRESA -> RE: otrok, dohodnina (20.2.2006 20:33:21)

Ja Sugy v primeru da ga nebi vpisala v dohodnino bi to pomenilo da so ti med letom plačevali nižjo akontacijo dohodnine pri plači ker si ga med letom pa mela v olajšavi in bi sedaj pri napovedi plačala več dohodnine ker ga nebi prijavila kot vzdrževanega družinskega člana.
Najbolje pa je če z možem gresta na nek izračun in vsak vpišeta svoje dohodke in olajšave pa vidita na koncu kakšen bo izračun in kaj se vama bolj splača. Možno je tudi da kombinirata z meseci

Sugy -> RE: otrok, dohodnina (20.2.2006 20:33:52)

HVALA, zdaj mi je jasno ja!!

Ines. -> RE: otrok, dohodnina (20.2.2006 22:53:48)

Še jest bi postavila eno vprašanje: A se po ta novem zakonu tudi da kombinirati mesece olajšave za otroka? Če sem vas prav razumela, se jih da.

CIPRESA -> RE: otrok, dohodnina (21.2.2006 8:07:33)

Ines seveda se da kombinirat, vsak od vaju si lahko poljubno izbere mesece ko naj bi imel otroka v dohodnini prijavljenega kot vzdrževanega družinskega člana ne glede na to kdo ga je imel čez leto v olajšavi. Pri tem pa pazita samo kako se vama bolj splača saj kot sem napisala že Sugy - če si ga mela ti v olajšavi celo leto to pomeni da si plačevala manjšo akontacijo dohodnine pri plači in bi sedaj če ga mož da v dohodnino pomenilo da so ti premalo trgali čez leto. Malo probavajta v kakem izračunu kateremu se bolj splača in za koliko mesecev.

Anonimen -> RE: otrok, dohodnina (21.2.2006 8:09:36)

Še jaz mordaneumestno vprašanje: do kdaj ti morajo institucije poslati podatke za oddajo dohodnine? Torej plača, honorar, kataster in morda še kaj? A je za to kakšen rok? In še: a je kje zadeva, da si lahko sam izračunaš preplačilo oz. doplačilo? Morda ste že o tem, pa vseeno, hvala vnaprej.

CatJa -> RE: otrok, dohodnina (21.2.2006 8:51:53)

http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Documents/Edit.aspx?action=import

CIPRESA -> RE: otrok, dohodnina (21.2.2006 11:08:41)

Tukaj si v exelovi preglednici lahko izračunaš dohodnino:

http://www.dohodnina.com/izracun.asp

Podatke mora vsaka javna ustanova ali firma poslati na DURS za vsakega ki je karkoli pri njih delal do 31.01.2006. To pomeni da imajo firme vse izpisano že do takrat za vsakega in nekateri zavlačujejo v nedogled da pošljejo še nam. Izpise nekaterih prihodkov lahko pričakuješ tudi še v začetku marca če še nisi vseh dobila.

Stran: [1]