Sprožitev poroda po PDP-ju (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

tinkatonka -> Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 19:26:07)

Hojla!

Ker je našemu otročičku blazno všeč na toplem v maminem trebuščku, vse kaže na to, da bom imela v petek, 7 dni pod PDP-ju, sprožitev poroda v ljubljanski porodnišnici. Ob tem se mi poraja polno vprašanj, glede nato da prideš tja prez popadkov, brez odteka plodovnice. 

Zanima me kako to vse skupaj poteka. Se ob določeni uri zglasiš v sprejemni pisarni???? Kaj sledi? A dolgo traja vse skupaj?? Najbrž je odvisno tudi od tega kako hitro se odpiraš?? Ali pošljejo moža vmes domov in ga potem, ko se dovolj odpreš pokličejo?? Ven da sledi še klistir in britje, ampak če prideš tja in imaš popadke ali pa ti je odtekla plodovnica to najbrž poteka hitreje, kot pa če ti porod sprožijo in se vse začne dogajati šele tam v porodni sobi. Koliko časa ste rojevale tiste, ki ste imele sprožitev poroda???

Zelo bi bila hvaležna, če mi katera s to izkušnjo to opiše!

Lp Tina

ona -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 20:10:10)

jaz imam eno kolegico,ki je bila 17 dni po PDP a ji niso sprožili poroda in je končno sama rodila!Po moji logiki ni nujno,da ti sprožijo porod,saj ene grejo tudi 14 dni čez.Edino,če je to nevarno za otroka potem po mojem to naredijo,a da bi kar tako sprožali porod se mi zdi malo čudno!
Mogoče ti bo še katera dala kakšen nasvet,saj sem jaz samo izrazila moje mnenje.Najlepše pa bi bilo,da dobiš popadke pred petkom!Pa srečno!

Mina1 -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 20:20:20)

Jaz sem rodila prvega škratka 6 dni po tretjem roku (v  43. tednu). Sicer je meni odtekla voda doma tisti dan, ampak vseeno te čaka nekaj podobnega in tako:

verjetno te bodo sprejeli, popisali, naredli Ctg, če se kaj dogaja, naredili klistir, obrili (če bo čas to dovoljeval), če ne boš odprta, ti bodo dali umetne popadke. Če ti voda do takrat še ne bo odtekla, ti jo bodo umetno spustili.

Mojega so poslali domov čez noč, naj se naspi.

Jaz se v 16-tih urah nisem skoraj nič odprla oz. veliko veliko premalo, bil je velik plod v sorazmerju z mojo medenico, mali se ni hotel spustiti kljub stimulaciji in ko se je nočna ekipa zamenjala z jutranjo, so mi naredili CR.

Zelo podobno je bilo pri drugem malem piškotku, ko sem imela elektnivni oz. načrtovani CR. Ob 7:00 so me sprejeli, popisali, naredili Ctg, klistirali, obrili kljub temu, da sem dol zelo urejena[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], umetno spustili vodo in pripravili za opracijo, torej CR. Ker so bili vmes nujni primeri, sem čakala do 15:30 ure na operacijo. Živčki so fajn delali.

Želim ti čimlažji porod, kakorkoli se bo že uredilo in enega zdravega[sm=duda.gif]. Pa sporoči veselo novičko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Anonimen -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 20:21:10)

Za Mariboru vem, da sprožijo porod pa 14ih dneh.Ko te sprejmejo v porodno sobo ti zdravnik vstavi en gel (umetni popadki) ali pa ti jih da intravenozno. Potem pa sledi čakanje.....gel ti lahko vstavi 3x.Potem pa boš že počasi začutla popadke.....in potem poteka porod tako kot poteka. V glavnem je razlika le to ,da bodo popadki umetno sproženi.

Anonimen -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 20:23:09)

Meni so sprožili porod 4 dni po PDP, ker so na rednem pregledu z UZ ugotovili, da imam premalo plodovnice, ki pa mi ni odtekala, ampak jo je Nejc že začel piti. V MB sicer porod sprožijo šele 14 dni po PDP, če ni nič narobe.
Ob 9. uri so mi dali izvid in me napotili v porodne sobe. Jaz sem vztrajala, da mora moj še nekaj prej pojest, zato sem se oglasila v porodnih šele ob 11. uri. Takoj sem se preoblekla, CTG so mi naredili, pregledali so odprtost in potem so me namestili v porodno sobo. V MB ne dajejo klistirja, britja pa nisem potrebovala, je možek dobro opravil svoje delo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  Moža so poslali domov, ker mu je babica povedala, da sploh ne vedo, če bo prva sprožitev delovala in če ne bo, mi naslednjo lahko vstavijo šele čez 8 ur, ker pa bo takrat že večer, me bodo verjetno poslali na oddelek, da si spočijem čez noč in zjutraj nadaljevali. Zato je bolje, da se mož doma naspi, da bo pripravljen na akcijo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ob 11.50 mi je zdravnica vstavila gel na maternični vrat, kar bi naj bila najbolj zanesljiva sprožitev poroda. Ob 12. uri je zaključila in rekla, da moram eno uro ležati. No, čez 15 minut so se začeli popadki na 5 minut, ki so trajali 2 uri, potem so bili že na 4. Ko sem bila odprta 2 cm, so rekli, da lahko pokličem moža, ker je torej vse kazalo na to, da bom rodila danes. Čez 4 ure, ko sem imela popadke še vedno na 4 minute (zelo blage, kot menstrualne krče) so mi predrli mehur in dodali umetne popadke v žilo. Takrat pa se je začelo tisto pravo. Ojej, mi je pasalo, da je bil mož poleg. No, tako je to trajalo potem z divjimi popadki celo večnost. Ker me je babica hotela odrešiti muk, me je z roko odprla sama, v dveh minutah kristusovih muk me je odprla s 4 cm na 9 cm. Potem sem se v naslednjih 10 min. odprla sama še za 1 cm in začeli so se popadki pritiskači. Tukaj bi se zadeva počasi zaključila, če bi se Nejc spustil v porodni kanal, a se ni in ni mogel, zato se je vse skupaj zavleklo dalj, kot bi se sicer. Sledile so preiskave (njegova kri), pritiskala sem vsaj 10x, pa nič. Potem so mi babice zelo pomagale in končno se je rodil Nejc ob 20.00. Torej, rojevala sem 8 ur od vstavitve gela, če pa bi bilo vse po sreči, pa bi trajalo nekje 6 ur, pa še to le zato tako hitro, ker me je babica sama odprla. Če me ne bi, pa bi se verjetno zadeva zaključila šele naslednji dan.

Želim ti veliko sreče, verjamem, da boš imela hiter in lahek porod in čimprej se javi, kako ste!!!![sm=rozica.gif] [sm=rozica.gif] [sm=rozica.gif] [sm=rozica.gif]

Anonimen -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 20:25:25)

Ja, Tina, najprej te bodo pregledali, če si že kaj odprta. Če boš že, ti bodo najbrž dali klistir in te kar priklopili na umetne popadke. Za moža ne vem, to najbrž ocenijo, koliko časa naj bi vse skupaj še trajalo in potem moža pokličejo kakšno uro pred samim porodom.
Če pa še ne boš nič odprta, pa ti bodo najbrž, tako kot so meni, vstavili neko sredstvo za mehčanje materničnega vratu. To vstavijo v nožnico in potem pač ležiš in čakaš, da se začne kaj dogajati. Pri meni se ni nič in so mi zato še zvečer (prvič zjutraj) vstavili še eno to zadevo. No, in potem se je nekako začelo. Sledili so umetni popadki, vendar ker sem se odprla le za 3 prste, potem pa 3 ure nič več, so me odpeljali na CR.
Tako je bilo pri meni, ampak pri večini zaležejo že umetni popadki, da se začnejo odpirat, če ne pa vsaj tisto sredstvo za mehčanje vratu. Vse je namreč odvisno od mehkobe in pripravljenosti (zrelosti) materničnega vratu za porod.

Eviii -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 21:58:16)

tina, mene caka neki podobnega. samo naslednji pondeljek. jst srcno upam, da se bo nas-a [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] odlocil-a prit vn prej, ampak sm ze zacela mocno dvomit v to. jst bom v pondeljek samo 2 dni cez rok. prejsnji teden so mi ugotovili, da sm malo premajhna za nasga-o [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], ki je bil ze v cetrtek tezek skori 3 kile in pol. pa veliko glavico ima. nism bla pa nic odprta in tudi glavica je kr precej visoko bla se v petek. pa se je g v bolnici odlocu, da ne bomo vec cakali kot do pondelka. sicer sm malo zaskrbljena zaradi potencialnega cr-ja, ampak kaj cmo... drugace smo se pa mi zmenli, da pridem jst v pondeljek ob osmih zjutri (po opravljenem sprejemu na salterju) direktno pred porodno, kjer me bodo pol prevzeli strokovnjaki in se sproti odlocali, kaj in kako. vec pa ne vem. mi je blo pa fajn prebrat odgovore se ostalih, ki so to ze dale skozi. in kot vidim je vse odvisno od posameznice do posameznice...

Lunca1 -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (20.2.2006 22:01:04)

Jaz sem rodila 9 dni čez rok. Sem že od roka naprej hodila na CTG na dva dni. Že prvi dan sem bila odprta en prst, 2 dni kasneje 2, potem se je pa umirilo. Ctg je bil skoz na nuli (popadki seveda). Na zadnjem pregledu mi je zdravnik rekel, da če naslednjič ne bo nič, da bom ostala noter in res je bilo tako. Spet nič. če se prav spomnim sem bila naročena ob 7h ali 8h, so mi spet naredili CTG, spet nič, potem sem morala pa v sprejemno (ca. ob 9h), po spalno srajco in gor na oddelek (Jesenice). Tam me je obrila in mi dala klistir. Mojega so ta čas poslali ven za 1 uro. Ob 11h so mi nastavili umetne popadke in EA in mi predrli mehur, rodila sem pa ob 17.10. 

Margareta -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (21.2.2006 1:51:42)

Ker sem že zelo zaspana:
- 9 dni po PDP sprožili porod - lokacija porodnišnica ljubljana
- naročena ob 8.00 - ctg, ultrazvok
- ob 9.00 vstavitev gela za mehčanje
- popadki od 11.00, takoj na 3 minute
- ob 14.00 do 20.00 ure porodna soba
- ob 20.30 CR

Mala Vita -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (21.2.2006 6:39:55)

Pozdrav!
Tudi meni so sprožili porod 14 dni po PDP.
Dajo ti del za mehčanje materničnega vratu. Ko so mi ga dali prvič sem imela le blage popadke, ki so potem prenehali. Dali so mi ga potem še drugič (mislim, da po 8 urah), popadki so bili le malo močnejši, odpirala se pa nisem dobesedno nič[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Po enodnevnem "pacanju" s temi geli so mi pa predrli mehur, tako da mi je odtekla voda.
Sledilo je klistiranje in odhod v porodno sobo. Ko mi je odtekla voda so se pa popadki stopnjevali, a so mi vseeno dali tudi umetne na kapalno. Popadki močni, odpirala se pa nisem skoraj nič. V porodni sobi sem bila 2 uri, potem pa so se odločili za CR, ker sva se s tamalo preveč mučili. Dobro se je končalo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

LP

puncica -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (21.2.2006 7:21:16)

Sama sicer nisem imela sproženega poroda, ker se je tam začelo vse dogajat je pa pri meni zgledalo takole. 2 dni po PDP sem šla na pregled v LJ porodnišnico, ker mi je pač G rekla da naj takrat grem in sem najprej dobila ene nalepke če bo treba večkrat pridet, potem sem pa čakala ene 3 ure da sem prišla na vrsto, zdravnica me je pregledela in bila sem odprta 4 cm. Naj povem da nisem imela nobenih popadkov, no vsaj jaz jih nisem čutila tako kot bi jih naj, pa nisem imela nobenga odpadlega čepa pa tud voda mi ni odtekla in takrat je rekla da bomo šli kar rodit, sama nisem vedla s čim in kako, če se mi nič ni dogajal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. Potem so me sklistiral in ko sem se tuširala se mi je zdel da čutim tako rahle popadke, nič kaj groznega, potem smo šli v porodno sobo. Ja vmes ko so mene sklistiral je moj šel plačat prisotnost pri porodu, pa še rekl so mu naj gre jest, a ni šel, potem pa sva čakala zanimivo  jaz v čakalnici kjer je bil tuš, moj pa sosednji sobi in na enkrat ven pogledava in se vidiva [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] itak je bil on že v opravi, jaz pa tud pripravljena na štart. Naj povem da se mi še vedno ni nič dogajal ena ženska tam je ful dihala tiste kratke dihe, očitno je imela že popadke pa vse tam ko se je tuširala, men je blo pa kr dolgčas. No potem so me peljal do porodne z mojim možekom sem se ulegla na postlo in so naju tam pustil, ja prklopl na CTG in potem sva se hecala celo rekla sem a to bo pa zdaj najina sobica nadaljnih 8-12 ur. In potem sem ležala tam gor, nič kaj čutila fejst popadke, čez pol ure je prišla babica, pogledala kolk sem odprta, pa CTG, celo ena sestra se je režala ko me je spraševala če imam popadke pa sem rekla da menda ne, da ne vem, pol pa pogleda na ctg, pa je rekla ja to so že popadki. Sem rekla ja ok no in potem so mi po hitrem postopku predrli mehur, sem ležala na enem boku pol ure pa na drugem pol ure, potem pa smo pritiskal, ja prej so mi še dal protibolečinsko injekcijo pa masko in to je to. Sicer ne vem kako bi bilo če bi mi umetne začel šopat ampak men se je zdel glih tako kot da smo prišli naročeni tja brez popadkov, s celim čepom in voda tud še ni odtekla. Sva celo misla da bova še mal po BTC-ju šetala ker se mi res ni čist nič dogajal, čeprav sem bila že kar naveličana.

No tako je bilo pri meni, upam da se bo tud tebi tam začel po klistirju kaj dogajat,velikokrat se in da boš rodila brez sprožitve.

LP

tinkatonka -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (21.2.2006 8:15:00)

Punce hvala za odgovore. Tako vsaj približno vem kako se bo dogajalo pri meni. Sicer je pa vsaka porodna zgodba, zgodba zase. Vidim, da se je porod dostikrat končal tudi z CR. Čeprav bi raje rodila lepo po naravni poti, se CR ne bojim, ker konec koncev se zanj odločijo v dobro otroka in mamice. Samo da se bo moj mišek rodil zdrav, to je najbolj pomembno. Sicer imam to srečo da sem že odprta (2cm) in da imam baje spodaj že vse zmehčano, MV pa je tudi že skrajšan in upam, da bo zaradi tega porod kaj hitrejši.

No sicer boste pa, upam da v roku tedna dni, že lahko prebrale kako se je pri meni odvijalo vse skupaj. Komaj čakam. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

mml -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (22.2.2006 17:09:14)

Hej tinkatonka, še moja izkušnja (če vmes že nisi mamica)

10 dni po PDP sem ob 9 zjutraj dobila progesteronsko svečko v nožnico za sprožitev poroda (sledi sprejem na oddelek, CTG), po 4 urah sem dobila blage popadke, samo nič konkretnega...že od PDP dalje sem bila odprata za 1-1.5 cm, no potem sem ob 18. dobila še drugo progesteronsko svečko in ob 21. sem imela že kar konkretne popdake na 3-4 minute, ob 23. sem bila odprta za 4cm, tako da sem šla počasi v porodni blok, kjer je sledil klistir in potem tuširanje, ob 1. predrtje mehurja in ker so bili moji popadki malo prekratki (sicer dovolj močni) še umetni popadki...ob 3.49 sem že imela na trebuhu svojo punčko.

Meni se ni zdelo ravno hudo in vse skupaj je šlo razmeroma hitro.

Želim ti hiter in lahek porod in veliko veselja s [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]

jasnica -> RE: Sprožitev poroda po PDP-ju (22.2.2006 23:03:40)

No moja panika se stopnuje. Danes imam PDP, ampak moram it v petek zjutri v porodnišnico, ker se je G odločla, da mi sprožijo. Popadke večkrat čutim, odprta pa sem samo 0,5 cm. Sem si predstavljala da gre to bolj na hitro, pa vidim da se je pri vseh vleklo kar nekaj časa. Bom probala malo odmislit. Sporočim drugi teden potek. Ampak mene je full strah!!!

Stran: [1]