Koliko kredita in kje? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

pety78 -> Koliko kredita in kje? (19.2.2006 21:56:55)

Pozdravljene!

Ker sva se s fantom odločila za nakup stanovanja, me zanimajo vaše izkušnje glede kredita. Koliko ga lahko dobiva (100% vrednost nepremičnine, zavarovana s hipoteko)? Mi je prišlo na uho....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Znesek je tako različen od dohodka, ampak če sva pripravljena odšteti za mesečni obrok cca 200k, kaj lahko pričakujeva?
Kakšne so vaše izkušnje z avstrijskimi bankami?

Toliko na hitro.

LP, Petra

zoya24 -> RE: Koliko kredita in kje? (19.2.2006 22:07:50)

Če vzameš kredit na hipoteko (torej zastaviš nepremičnino, ki jo kupuješ), lahko dobiš kredita do največ 60% vrednosti le te (običajno ga dobiš 50%), če je novogradnja pa do 70%. Vem, da imaš na spletni strani NLB-ja tebele, kjer si lahko zaračunaš koliko kredita lahko dobiš + koliko potem plačuješ obroka. Obresti so različne od banke do banke.

Mateja* -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 8:00:28)

Jaz sem se pozanimala na Volksbank in me niso nič vprašali, koliko stane nepremičnina. Rekla sem samo naj mi zračunajo koliko kredita največ lahko dobim na 20 let. In so mi zračunali na obe plači, mojo in moževo. Tako da skupaj vzameva en kredit, odplačujeva ga pa dva. Tako je bolje ker plačaš stroške kredita samo enkrat, če bi pa vsak svojega vzela, pa dvakrat. Ni jih vglavnem zanimalo koliko vredna je nepremičnina, ki jo želiva kupit. In seveda hipoteko bi dala. Že prej sva imela svak en manjši kredit in so nama predlagali malo več kredita vzet, da s tem poplačava prejšnje dva kredita.
Men so bili na Volksbank res u redu, tako da se bova za njih odločila.

tanaja* -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 8:01:40)

Baje je za stanovanjski kredit najboljša Bankaustria al pa Sparkasse. 

Mateja* -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 8:02:03)

Pa še nekaj Pety78, osredotočita se na tuje banke, ker naše so ne fleksibilne, katastrofalne. Sploh se izogibaj NLB in Gorenjski banki.

matahari -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 8:08:01)

Iz izkušenj pa tudi glede na statistiko imajo najboljše obrestne mere v Hypo Banki in tudi najdaljšo dobo (do 25 let)..v primeru, da kupuješ stanovanje novogradnjo in izpolnjuješ pogoje kar se tiče OD ti dajo 100% kredit.

Moram ti prav posebno priporočiti vodjo enote v Domžalah (če pokličeš ti bodo povedali sami kdo je, da ne delam reklame oz. klikni me privat, ker sva sodelavca)..ti pa vsekakor priporočam kredit vezna na Libor...

Anonimen -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 8:41:36)

A ma še katera banka tele izračuna o kreditu na svoji spletni strani?

beti 1 -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 9:20:52)

Večina bank ima informativne izračune na svojih spletnih straneh. Poleg višine kredita, obresti in dobe odplačevanja se je dobro pozanimati tudi za druge stvari, kako je z višino obroka, ali jo lahko po želji višaš, pa kako je z zavarovanjem nepremičnine, če je na njej hipoteka. Nekatere banke zahtevajo, da je stanovanje zavarovano za vrednost kredita, kar je lahko tudi še enkrat več kot je gradbena vrednost stanovanja. Povečini so avstrijske banke bolj fleksibilne in upoštevajo vse dohodke, ne samo plačo. Se pa da, če imaš dobrega bančnika in si zvesta stranka tud na nekaterih domačih bankah dobit zelo ugodne variante.
Priporočljivo je iti osebno na več bank in se pogajat za obrestno mero in ostale stvari.
lp

zoya_ -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 9:49:55)

midva imava na Sparkasse.... zelo zadovoljna, ugodna obrestna mera, fleksibilna banka...

Ko sva iskala ugodno banko, sva bila na NLB, SKB, A banka, Bank Austria, Volksbank in Sparkasse.. in slednja je bila najbolj ugodna in tudi zelo ti gredo na roke.

Vilma -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 10:17:21)

Midva sva pred dvema letoma kupila stanovanje in za celoten znesek vzela kredit.
Jaz pri svoji matični banki (NLB) cca 30% od vrednosti stanovanja.
On pri Bank Austrii, kjer ni komitent 70% od vrednosti stanovanja.

Moj kredit je bil klasičen stanovanjski, zavarovan prek zavarovalnice. (1/3 plače)
Njegov hipotekarni v višini 70%!!! celotne vrednosti stanovanja.

Hipotekarni krediti imajo vedno bolj ugodno obrestno mero zato ti priporočam tega. ravno tako pri hipotekarcu ne gledajo na to si kreditno sposoben za1/3 dohodka, ampak ti ponavadi odobrijo višji znesek.

Sicer pa je veliko odvisno od višine plače.
Sem slišala teden dni nazaj, da NLB pri tistih komitentih, ki imajo višjo plačo kot 260 tisoč tolarjev neto mesečno ne gledajo na to, da si samo 1/3 kreditno sposoben. Se da zmeniti za več (tudi do 50%). Govorim seveda za klasični stanovanjski kredit.

Predvidevam, da imajo podobno politiko tudi ostale banke.

Drugače pa ti predlagam, da zbereš več ponudb. Tako se boš najboljše odločila.
Ravno tako te opozarjam, da ne zbiraš informativnih ponudb tako na približno, ampak ponudbe na tvoje dejansko finančno stanje.
Se ti zna zgoditi, da bo informativni izračun drugačen kot potem, ko se boš šla zares menit. Kar ni fino, ko se ti mudi!

Skratka ko se meniš z bankami, se moraš fejst pogajat. In nikoli ne kupi stavka od bančnih uslužbencev "Tega se pa ne da!"
Vedno se marsikaj da!!!
Če ne drugače, pokliči vodjo poslovalnice ali pa kreditnega oddelka!
Veliko se da zmenit, samo žal se moraš včasih po balkansko obnašat, da kaj dosežeš!

Sulfinija -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 10:56:49)

Bank Avstria in Volksbank denar nosim vsak mesec na banko.Moram povedati da se pri bank avstria trenutno najbolj splača kredit v švicarskih frankih.Pozanimaj se ne bo ti žal.

LP Mojca[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

pety78 -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 23:03:49)

Hvala vam za informacije. Komaj čakam, da grem v akcijo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1]