Vilma -> RE: Koliko kredita in kje? (20.2.2006 10:17:21)
|
Midva sva pred dvema letoma kupila stanovanje in za celoten znesek vzela kredit. Jaz pri svoji matični banki (NLB) cca 30% od vrednosti stanovanja. On pri Bank Austrii, kjer ni komitent 70% od vrednosti stanovanja. Moj kredit je bil klasičen stanovanjski, zavarovan prek zavarovalnice. (1/3 plače) Njegov hipotekarni v višini 70%!!! celotne vrednosti stanovanja. Hipotekarni krediti imajo vedno bolj ugodno obrestno mero zato ti priporočam tega. ravno tako pri hipotekarcu ne gledajo na to si kreditno sposoben za1/3 dohodka, ampak ti ponavadi odobrijo višji znesek. Sicer pa je veliko odvisno od višine plače. Sem slišala teden dni nazaj, da NLB pri tistih komitentih, ki imajo višjo plačo kot 260 tisoč tolarjev neto mesečno ne gledajo na to, da si samo 1/3 kreditno sposoben. Se da zmeniti za več (tudi do 50%). Govorim seveda za klasični stanovanjski kredit. Predvidevam, da imajo podobno politiko tudi ostale banke. Drugače pa ti predlagam, da zbereš več ponudb. Tako se boš najboljše odločila. Ravno tako te opozarjam, da ne zbiraš informativnih ponudb tako na približno, ampak ponudbe na tvoje dejansko finančno stanje. Se ti zna zgoditi, da bo informativni izračun drugačen kot potem, ko se boš šla zares menit. Kar ni fino, ko se ti mudi! Skratka ko se meniš z bankami, se moraš fejst pogajat. In nikoli ne kupi stavka od bančnih uslužbencev "Tega se pa ne da!" Vedno se marsikaj da!!! Če ne drugače, pokliči vodjo poslovalnice ali pa kreditnega oddelka! Veliko se da zmenit, samo žal se moraš včasih po balkansko obnašat, da kaj dosežeš!
|
|
|
|