Seven* -> RE: KRAVJE MLEKO (19.2.2006 23:09:03)
|
http://www.ezdravje.com/si/dojencek/vprasanja/ Primer: Kravje mleko ni za dojenčka Imam 3 mesece starega sina, ki sem ga redno dojila 7 tednov. Ker nisem več imela mleka, sem mu začela dajati prilagojeno mleko, ki mu zelo tekne. Ker pa je to precej veliko finančno breme za družino, mi je znanka svetovala, naj uporabim navadno kravje mleko z 1,4 % maščobe in dodanimi petimi vitamini. Mleko naj bi prekuhala in mu dodala malo sladkorja. Zanima me, če bi tako pripravljeno mleko dojenčku škodilo. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. Marina Odgovor Spoštovana gospa Marina! Moram vas razočarati, kajti nasveti vaše znanke so povsem napačni. Kravje mleko, zlasti pa posneto kravje mleko, je za trimesečnega otroka neprimerna in celo nevarna hrana. Zakaj? Sestava kravjega mleka se od sestave človeškega mleka precej razlikuje. V njem je veliko več beljakovin in elektrolitov, ki otrokovo telo zelo obremenijo, zlasti ledvice, ki morajo te, tako imenovane topljence izločati iz telesa. Ob nekaterih bolezenskih stanjih lahko vnos s hrano močno preseže zmožnosti izločanja, ki lahko pripelje do nevarne hipertonične dehidracije. Posneto mleko ima manj maščob, te pa so v zgodnjem obdobju življenja glavni vir energije, zato bi svojega otroka ob prehrani s posnetim mlekom dobesedno "stradali". Tudi po sestavi se beljakovine in maščobe v kravjem in človeškem mleku zelo razlikujejo. V kravjem mleku prevladuje beljakovina kazein, v človeškem pa beljakovine sirotke, ki so za otroka veliko lažje prebavljive. V kravjem mleku je občutno premalo tako imenovanih esencialnih maščobnih kislin (linolenske in linolne). Te so nujno potrebne za normalen razvoj organizma, saj iz njih nastajajajo maščobne kisline, ki so nujne sestavine številnih tkiv, predvsem živčnih celic. Tudi z železom in vitamini obogateno mleko za otroka ni primerno, saj je znano, da se železo iz kravjega mleka slabo resorbira v kri. Poleg tega kravje mleko pogosto povzroča mikroskopske izgube krvi iz prebavil, kar lahko vodi v slabokrvnost. V človeškem mleku je najpomembnejši sladkor mlečni sladkor, laktoza. Z dodajanjem običajnega kuhinjskega sladkorja, ki je za nerazvito dojenčkovo telo slabše prebavljiv, pomanjkljive energetske vrednosti posnetega mleka zaradi manjše količine maščob ne morete nadoknaditi. Svetujem vam, da svojega otroka kljub finančnemu bremenu hranite s prilagojenim mlekom. To je investicija v otrokovo zdravje in normalen razvoj, ki se vam bo še leta bogato obrestovala. Sodobno prilagojeno mleko je narejeno tako, da zadošča vsem potrebam razvijajočega se organizma. Sestava beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov ter dodani vitami in elementi v sledovih v prilagojenem mleku zelo dobro posnemajo sestavo materinega mleka. Čeprav danes svetujejo, da naj bi odrasli, pa tudi starejši otroci, namesto polnomastnega mleka uživali posneto mleko, to res ni primerno za otroke v prvih letih življenja.
|
|
|
|