Grascakinja
|
- mravljince odvrne pecilni prašek
- jajčne lupine posušim in namočim v vodo in z njimi zalijem rože
- če mehčalec dodaš v pralni stroj tik preden se zažene program mehčanje, in to v posodico, ki je predvidena sicer za prašek, se porabi manj mehčalca in cunje so mehkejše
- kava, čaj, otroško mleko in še marsikaj je boljšega okusa, če vodo prefiltriraš z Brita filtrom. Pri tem se v grelcu za vodo ne nabira vodni kamen. Pa tudi sama voda je bolj primerna za pitje in okusnejša
- tudi za ionizator je primerna taka prefiltrirana voda, z njo se izogneš belemu prahu povsod po stanovanju
- krompir v oblicah skuham z malo soli, da ne razpoka
- paradižnik ima boljši okus, če ga ne hraniš v hladilniku
- strjen med se odtali na 40 stopinjah ali v mikrovalovki, kjer lahko super brez žganja stopiš tudi maslo in čokolado za sladice
- drobtine delam sama iz ostankov kruha, ki jih posušim na radiatorju in zmeljem
- če nimaš nič krušnih drobtin, ko jih rabiš, lahko tudi v mikrovalovki posušiš kos kruha in ga nato zmelješ v sekljalniku
- banja, lijak in podobno, se odlično očisti s pralnim praškom, navadnim v prahu
- namesto palčka zavijalčka pokakane plenice zavijem posamično v najmanjšo velikost vrečk za smeti, smrdi ne nič, pa še mnogo ceneje je
- metlo očistim s sesalcem, sesalec pa z metlo
- če želim, da je zelenjava zmrznjena posamično in se ne sprime (ali pa cmoki, svaljki, koščki mesa) to zložim najprej na pladenj toliko narazen, da se ne sprime, dam zmrznit in naslednji dan zložim skupaj v vrečko ali dozo za zmrzovanje
- česen se lažje lupi in seklja, če ga sprešaš z noževo širino, da malo poči
- meso potolčem s kladivom preko plastične vrečke, da ne šprica naokoli in se ne poškoduje, še bolje pa je namesto kladiva uporabiti valjar
- meso pred paniranjem na več koncih roba malo zarežem, da se med cvrenjem ne zvija
- če testenin ne bomo jedli takoj, jih ocedim, ne splahnem z vodo, temveč polijem z malo olja in zmešam, da se potem ne sprimejo
- če omakam ali juham dodajam kislo smetano, se grudicam izognem tako, da kislo smetano najprej možno zmešam v lončku in tekočo dodam omaki ali juhi
- puding mešam z leseno žlico, ki ima spodaj raven dolg rob, da lahko pomešam čisto po dnu, enako polento in gres
- riž kuham v veliko vode, stresem ga šele v vrelo vodo kot testenine, da se nič ne sprime in ni nikoli pocast. Nikoli ga ne perem, ker tako odpre pore in gre ves škrob v vodo in postane pocast.
- zelenjava je najboljša skuhana na pari in brez soli, ima odličen okus
|