R_D -> Rabim nasvet! (11.2.2006 11:51:10)
|
Rabila bi nasvet glede nastale situacije. Sicer nisem jaz v tej situaciji (hvalabogu, ker je sila neprijetna) in sprašujem v imenu ene druge osebe. Stvar pa je sledeča: Mož in žena sta zgradila hišo in imata dve hčeri. Vsak imata 1/2 hiše (se pravi eno polovico mož in eno polovico žena). Hčeri sta še v tem primeru obe doma. 1. hčera se poroči in se odseli v tujino. Potem umre mož in njegovo polovico podedujeta obe hčeri. Se pravi, 1/4 njegovega imetja dobi prva hčera in drugo 1/4 dobi druga hčera. Se pravi zdaj je hiša razdeljena 1/2 žena, 1/4 1.hčerka in 1/4 2. hčerka. Ker je hiša v zelo grobem stanju (za silo je narejena šele ena soba in v grobem kuhinja), se ta druga hčera odloči, da bo ostala doma in da bosta z možem porihtala hišo. Njena mama ji tako svojo polovico hiše podari, kar je tudi urejeno pri notarju. Tako je minilo več kot 20 let. Ta druga hčera je živela s svojo familijo doma pri mami, skrbela za hišo, zelo dosti vložila v njo, skrbela za svojo mamo, ki je žal to leto umrla. Sedaj pa se začenja cirkus. Prva hčera, ki je poročena v tujini in ki je bila v vseh teh dolgih letih mogoče par dni vsega skupaj doma. Recimo da na nekaj mesecev se je prišla domov pokazat za uro ali dve. Sedaj pa ona zahteva, da jo druga hčera (njena sestra) izplača. Se pravi, da naj ji izplača tisto 1/4, ki jo je dobila po očetu. In zahteva še 1/8 nujnega deleža po mami. Sedaj pa me zanima ali ima pravico zahtevat, da se jo izplača? In ali ima pravico zahtevat še dodatno 1/8 nujnega deleža? Ker glede na to, da ni vložila niti 1 tolarja v to hišo, je malo kruto, da se bo zdaj ona nekaj šopirila in od tu vlekla denar???? Malo sem mogoče čudno opisala situacijo, ampak sem se trudila po najboljših močeh :) Kako je najbolje ravnati???
|
|
|
|