beba76 -> RE: Prebranac! (10.2.2006 13:18:45)
|
Tu mađ nekaj receptov iz kulainarike: [image]http://www.kulinarika.net/grafika/kosara.gif[/image] SESTAVINE [image]http://www.kulinarika.net/grafika/roka.gif[/image] POSTOPEK 2 konzervi rjavega fiţola 2 veliki zeleni papriki 2-3 zreli paradiţniki 2 veliki čebuli 3 stroki česna 3 velike ţlice olja 1 ţlica vegete 5 dag sira [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] Čebulo nareţemo na lističe, papriko in paradiţnik prepolovimo in nareţemo na pribliţno 5-10 mm debele rezine, česen drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V večji teflonasti ponvi ali voku na olju prepraţimo čebulo, da postekleni, dodamo česen, paradiţnik in papriko. Pokrijemo in duđimo pet minut. Dodamo neodcejen fiţol (lahko tudi doma kuhan)in vegeto. Premeđamo in po okusu dosolimo - dodamo lahko tudi druge začimbe. Vse skupaj stresemo v ognjevarno posodo in po ţelji potresemo z naribanim sirom. Pečemo cca. 20 minut oziroma tako dolgo, da skoraj vsa tekočina izhlapi. [image]http://www.kulinarika.net/grafika/kosara.gif[/image] SESTAVINE [image]http://www.kulinarika.net/grafika/roka.gif[/image] POSTOPEK 50 dag belega fiţola/tetovca 60 dag na drobno narezane bele čebule 4 dl olja 1 ţlica rdeče paprike poper in sol po okusu [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] Fiţol skuhamo v vodi. Ko je ţe skoraj kuhan, vodo odlijemo, prilijemo sveţo in pustimo vreti đe nekaj časa. Paziti moramo, da se fiţol ne razkuha. V posodi segrejemo olje in dodamo na drobno narezano čebulo. Duđimo tako dolgo, da čebula postekleni, ne sme pa porjaveti. Vmeđamo rdečo papriko, sol, poper in fiţol. Vse dobro premeđamo in vloţimo v pečico, da se zapeče. Tako pripravljen prebranac se imenuje "postni" in je primeren za dneve, ko se ne je mesa. Lahko pa ga postreţemo kot prilogo kakđni pečenki ali prađičku na ţaru. [image]http://www.kulinarika.net/grafika/kosara.gif[/image] SESTAVINE [image]http://www.kulinarika.net/grafika/roka.gif[/image] POSTOPEK 50 dag belega fiţola tetovca 3 veliki paradiţniki 1 velika zelena paprika 2 para kranjske klobase ali meso (dimljeno) 50 dag čebule đčepec mete vegeta sol poper 2 ţlici fanta za pasulj (v 2dcl mlačne vode) [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] Fiţol skuhamo, paradiţnik nareţemo na kolesa, papriko nareţemo na lističe, čebulo nareţemo na tanka kolesa V pekač (najbolje glinast)namazan z mađčobo, poloţimo plast čebule, plast fiţola, plast paradiţnika, plast paprike, plast klobas in začinimo (poper, vegeta, sol, meta). Postopek ponavljamo, dokler so sestavine. Na vrhu polijemo Fanta za pasulj. Pečemo 1 uro ali več pri 250 stopinjah. Prebranac je pečen, ko vsa tekočina povre in se na vrhu naredi [image]http://www.kulinarika.net/grafika/kosara.gif[/image] SESTAVINE [image]http://www.kulinarika.net/grafika/roka.gif[/image] POSTOPEK 1 kg belega fiţola 5 nasekljanih čebul 4 stroke česna 2 ţlici moke 1 ţlica sladke mlete paprike 3 dl olja (olivno) sol poper lovorjev list [image]http://www.kulinarika.net/grafika/kosara.gif[/image] SESTAVINE [image]http://www.kulinarika.net/grafika/roka.gif[/image] POSTOPEK 500 g belega fiţola (tetovca) 1500 g rdeče čebule (lahko zamenjamo z belo) 1 zelena sveţa paprika (cca. 200 g) 1 rdeča sveţa paprika (cca. 200 g) 1 velika pločevinka paradiţnikovih pelatov skupaj pribliţno 1 dl olja lovorov list sol poper čili oz. feferon (po ţelji) [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] Skuhamo fiţol in ga odcedimo ter vodo prihranimo. Na pribliţno 0,5 dl olja prepraţimo dokaj debelo narezano čebulo (posolimo, da prej spusti sok), dodamo na trakove narezani papriki. Ko vse skupaj nekoliko oveni, dodamo preostale začimbe in pelate. Na zmernem ognju kuhamo pribliţno pol ure, da se sestavine razpustijo. Dobljeni omaki primeđamo kuhan fiţol. Po potrebi zalijemo s fiţolovko. Po vrhu polijemo đe malo olja, toliko, da se naredi tanka mrenica. Pečemo na temperaturi 180 - 200 stopinj pribliţno 2 uri. Ko voda izhlapi in se na vrhu naredi "koţica", je prebranac nared. [image]http://www.kulinarika.net/grafika/sponka.gif[/image]Jed je đe boljđa, če jo pripravimo z olivnim oljem. Priporočam rdečo čebulo, ki da jedi bolj sladkast okus. Tako pripravljen prebranac je lahko samostojna jed, lahko pa kot prilogo dodate đe kaj z ţara [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] [image]http://www.kulinarika.net/grafika/koraki1.gif[/image] Kuhan fiţol odcedimo in pustimo malo fiţolovke za zalivanje. Na 1 ˝ dl olja prepraţimo čebulo, ki smo jo drobno sesekljali, dodamo moko, malo popraţimo in primeđamo fiţolu. Dodamo đe strt česen, papriko, sol, lovor in po potrebi đe fiţolovko, vse skupaj dobro premeđamo in damo v lončeno posodo, pokapamo z ostalim oljem in pečemo v pečici pri 200 stopinj cca 15 min.
|
|
|
|