Moram obresti vpisati v dohodnino? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

anitaz -> Moram obresti vpisati v dohodnino? (9.2.2006 11:26:29)

Konec marca se mi izteče 5-letno stanovanjsko varčevanje. Po potši sem prvič letos dobila od banke koliko obresti so mi "dali" (130.000). Ali moram zdaj te obresti vpisati v dohodnino al kaj? Ker do zdaj tega še ni bilo .....(ampak so pa [sm=hudicek1.gif])....

Hvala za pomoč!

Anita

Ines. -> RE: Moram obresti vpisati v dohodnino? (9.2.2006 11:29:22)

Ja, vpišeš jih, samo ne bodo nič obdavčene, ker ne presegejo 300.000 SIT.

beba76 -> RE: Moram obresti vpisati v dohodnino? (9.2.2006 11:34:21)

Jaz sem zadnjič podobno spraševala, ker mata otroka varčevane in sem tudi dobila obvestilo domov. A kot zgleda ne bo sile zaradi tega.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

anitaz -> RE: Moram obresti vpisati v dohodnino? (9.2.2006 11:35:56)

A jih naj pol sploh vpišem? Al naj "zatajim", če itak nimajo pomena?[sm=zmeden.gif]

76suza -> RE: Moram obresti vpisati v dohodnino? (9.2.2006 11:55:06)

Vpisati je potrebno, kjub temu da ne dosega meje 300.000,00. Mislim pa da je ptrebno vpisat obresti otok, seveda tisti ki jih uveljavla. Nisem pa čist 100%. Grem pa na seminar v začetku marca, tak da bom takrat bolj na tekočem, upam vsaj.

Sedaj pa še moje mnenje glede obresti:
Je pa z to mejo letos tak, da je sicer visoka, za nas navadne smrtnike, ker zbirajo samo podatke koliko državljani varčujejo. Bojim pa se da bo naslednje leto meja nižja.

CIPRESA -> RE: Moram obresti vpisati v dohodnino? (9.2.2006 12:23:26)

71. člen

(oprostitev)

Dohodnine se ne plačuje od:

1. obresti, ki se zavezancu izplačajo iz naslova neupravičeno ali preveč odmerjenih in plačanih davkov in prispevkov;
    2. obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu pri izvajalcu plačilnega prometa, in sicer največ v višini, ki jo izvajalec plačilnega prometa plačuje za depozite na vpogled;
    3. dohodka iz življenjskega zavarovanja, ki je sklenjeno za primer smrti in se dohodek izplača zaradi smrti osebe;
    4. dohodka iz življenjskega zavarovanja, pri katerem:
    – nastane pravica zahtevati izplačilo zavarovalne vsote po preteku desetih let od dneva sklenitve pogodbe o življenjskem zavarovanju,
    – sta sklenitelj zavarovanja in upravičenec do zavarovalne vsote ena in ista oseba, in
    – ni podana zahteva za izplačilo odkupne vrednosti police življenjskega zavarovanja pred potekom roka iz prve alinee te točke;
    5. obresti iz varčevalne pogodbe po nacionalni stanovanjski varčevalni shemi, ki je sklenjena za obdobje deset let, razen obresti pri odstopu od te varčevalne pogodbe.  

Jaz pa imam drugače razloženo v zakonu!!! A ste to mejo 300.000 gledale že za leto 2006????
Ker po tem kar sem izpisala iz zakona so obresti ki so sklenjene po stanovanjski shemi za 10 let...oproščene dohodnine.

anitaz -> RE: Moram obresti vpisati v dohodnino? (9.2.2006 14:49:48)

Ja,kaj pa za 5 letno dobo varčevanja [sm=zmeden.gif]

Stran: [1]