Mož ni rezident RS, kako pa sedaj? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Lorena -> Mož ni rezident RS, kako pa sedaj? (6.2.2006 12:54:20)

LP!

Zanima me naslednje:
mož ni rezident RS, se pravi, v letu 2005 še ni imel več kot 6 mesecev stalnega bivanja v RS, torej mu ni treba izpolniti dohodnine za leto 2005 (čeprav je delal, ampak na podlagi delovnega dovoljenja). PREVERJENO...

Glede na to, me zanima, ali se mora njegov osebni dohodek potem vseeno vpisati na vlogo za otroški dodatek? Tam, kjer piše prejemki zakonca....?
Že res, da je moj zakonec, vendar država od njega ne zahteva (še), da plača davek od zaslužka, zakaj bi potem dobili manjši otroški dodatek ko bi to prikazali?
Kaj bi naredili vi?

Fora je v tem, da bom jaz čez slab mesec brezposelna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] in nam bo vsak tolarček prišel prav...

Anonimen -> RE: Mož ni rezident RS, kako pa sedaj? (6.2.2006 14:05:59)

Če mu ni bilo treba plačati davka v Sloveniji, ga je pa zagotovo moral v svoji matični državi, kajne? K otroškim dodatkom pa je potrebno vpisati vse dohodke, ki so obdavčeni, in to od obeh staršev.
Je imel tvoj mož že državljanstvo ali še ne? Če ga še ni imel, potem bi kot dokazilo o dohodku bilo verjetno veljavno potrdilo o plačani dohodnini v tujini (al' kako imajo to tam zrihtano - razen, če ni iz Monaka), če ga pa je imel, potem je pa moral dobiti plačilne liste.
Zakaj mu ni potrebno oddati dohodnine? Ker ne presega zneska ali ker je manj kot 6 mesecev v Sloveniji?
Potrdilo o tem, da je bil tvoj mož v SLO, imaš. Ne moreš reči, da ga ni bilo, sploh pa, če je bil tukaj zaposlen. In če je bil zaposlen, je prejemal plačo. Plača je v SLO obdavčen dohodek, torej ga je treba vpisati na otroški dodatek. DURS in MDDSZ nimata iste logike.
Tako je moje mnenje. Če se motim,  naj me katera popravi.

Lorena -> RE: Mož ni rezident RS, kako pa sedaj? (7.2.2006 8:44:31)

Dohodnine ni treba oddajati tistim, ki so v SLO kot dnevni migranti (to je bil lansko leto).
Sedaj je sicer v postopku za pridobitev slovenskega državljanstva in ima ta čas v SLO le začasno bivanje, ki pa ni daljše kot 3 mesece.
Dohodnino pa izpolnijo tisti, ki so REZIDENTI RS, kar pomeni, da bi jo moral izpolniti v primeru, ko bi bil v letu 2005 v SLO prijavljen več kot 6.mesecev.
Svoji matični državi ne plačuje nobenega davka, ker v njej ni zaposlen in ker ima zavarovanje urejeno v SLO.
Država pa pride do davka na drug način (tako, da se jim mesečno nekaj odtrguje od osebnega dohodka-imajo za plačat nekoliko več prispevkov...)

Kako je pa z vpisom te plače na vlogo za otroški dodatek, pa žal nimam pojma[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anonimen -> RE: Mož ni rezident RS, kako pa sedaj? (7.2.2006 10:25:27)

Rezident gor ali dol, kje potem plačuje davek? V Sloveniji? Sproti, vsak mesec od plače? Če je tako, potem je to njegov obdavčen dohodek, pa čeprav je tujec. Kar bi po moji logiki pomenilo, sploh pa, če je v postopku pridobitve državljanstva Slovenije, da ta neto dohodek napišete v otroški dodatek. Kajti vpisati je treba oba starša, če ju otrok ima, ne glede na državljanstvo, zaposlitev in podobno. Predvidevam, da sta poročena in v skupnem gospodinjstvu, torej je on tudi na otrokovem rojstnem listu vpisan kot oče. In njegova plača je potem družinski dohodek.
Pogoj je edino to, da je otrok slovenski državljan, kolikor jaz vem. Če ima pa otrok dvojno državljanstvo, je pa treba dostaviti potrdilo, da se otroškega dodatka ne koristi že v drugi državi (potrdilo od obeh staršev oz. v praksi vsaj od enega).

Lorena -> RE: Mož ni rezident RS, kako pa sedaj? (7.2.2006 11:05:05)

Če bi bilo res tako preprosto kot praviš;''rezident gor ali pa dol'', potem nama ne bi bilo potrebno ure in ure laufati po raznih uradih, občinah, zavodih in UE po obeh državah. In ne bi bilo potrebno za zaposlitev zbrati okrog 40 kom A4 papirjev raznih dokazil in bla bla.
Tako da, če s tem nimaš izkušenj, potem ne moreš govorit, da je stvar tako enostavna.
  Pogoj ni, da je otrok slovenski državljan, ampak je pogoj, da ima otrok stalno bivanje v SLO, skupaj z enim od staršev.
V drugi državi pa otroškega dodatka itak ne moreš koristit, ker otrok tam ne živi stalno.

Še vedno nisem ravno prepričana, ali je treba vpisat al ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 
Najbolje, da jutri pokličem kakšnega uradnika, samo kaj ko so vsi tako zabiti in nimajo pojma o zakonu, ko jih vprašaš za tujca (vem iz lastnih izkušenj!)

Vseeno hvala ti za tvoje mnenje in bom sporočila kako gre, ko dobim kje zanesljiv vir podatkov...

Stran: [1]