Kako premagati strah pred porodom? (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


Lorena -> Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 7:54:28)

LP!

Bliža se moj veliki dan,...sem v 33.tednu... in bolj se bližam koncu, da z možekom končno spoznava najinega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], bolj me je strah kako bo vse skupaj potekalo.
Sicer drugače veliko prenesem, mislim da me je strah predvsem zaradi tega, ker bo to moj 1. porod (strah pred neznanim). Pa veliko berem na to temo, poučena sem maximalno, vendar je to vseeno treba doživet.
Groza me je včasih, ko me slučajno kaj zašraufa not v trebuhu, takoj pomislim,...sedaj bo pa treba rodit.
Vem, da moram mislit pozitivno in se s tem ne obremenjavat, ampak kako?

Obstaja morda kakšna dobra knjiga, članek o teh pshičnih pripravah?
Mi pa veliko pomaga že to, da bo ob meni moj dragi možiček[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Prosim povejte mi, kako se znebiti tega strahu?




lelaval -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 8:17:40)

Na začetku si napisala, da si maksimalno poučena, proti koncu pa sprašuješ, če obstaja kakšna knjiga. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Sama sebi moraš dopovedat, da je to nekaj naravnega in normalnega (miljone žensk vsak dan po svetu rodi). Res je, da je prisotna bolečina, a če bi bila tako ubijalska (kot si verjetno predstavljaš), nobena ne bi imela več kot enega otroka. Če boš imela partnerja zraven, še toliko bolje - lažje bo zate, pa še babice bodo malo večkrat prišle k tebi.
Naj te ne bo strah, kajti potem se bo porod samo zavleke, kar pomeni, da se bi čas bolečin tudi vlekel in vse bo huje zate. Verjemi - vem iz lastnih izkušenj. Bolj se porod vleče, bolj se tudi otročiček *mantra*.
Želim ti čim krajši in čim lažji porod.




Barbs -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 8:19:20)

Praviš, da si maksimalno poučena, da si veliko prebrala, da praktično veš, kako in kaj.
Svetujem ti, da ne kompliciraš preveč in da ravnaš v skladu z zdravo kmečko logiko : skoraj vse ženske na tem planetu vsaj enkrat v življenju rodijo, nekatere dvakrat, večkrat... tako je že od pamtiveka.

Zakaj ravno ti ne bi zmogla? Torej si reci : To zmorem tudi jaz in tudi bom. Tako kot ostale. Kaj bo, kako bo, se ne obremenjuj - ker nihče ne ve. V trenutku, ko bo čas, boš že vedela, kaj je prav.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (6.2.2006 8:25:09)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




CIPRESA -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 8:26:23)

Lorena strah pred porodom je čisto nekaj normalnega mislim da ni ženske ki bi šla rodit kar tako kot na kako zabavo. Predvsem zato ker vemo da bodo prisotne bolečine. Kako sem se jaz ukvarjala s tem strahom?? Dopovedala sem si da je strah pred neznanim bedasta stvar...če niti ne vem kako boli in kako se bo izšlo pa da bi se že sedaj ubadala z stvarjo ki jo niti ne poznam....ne, reci si raje da boš v naročje dobila najlepše kar  lahko dobiš v življenju, da se bo porod istekel kot se mora...s tem pojdi v porodno in boš videla da bo vse O.K.
Sama sem imela težki porod in veliko ljudi ki pozna mojo zgodbo me vpraša ali bom sploh še kdaj hotla jit nazaj v porodno in če si sploh še želim kakega otroka po taki izkušnji...in moj odgovor je vedno JA ,SI. Nobena bolečina in tiste ure premetavanja in jamranja me ne odvrneta od tega da si nebi želela še katerega ker potem dobiš nekaj kar je neprecenljivo. To glej iz te strani!!!




MarijaPo -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 8:34:10)

dajte no bit tko ostre do boge bodoce porodnice

jaz sem tud ful poucena, pa se vseeno marsicesa ne vem, znanje ni merljivo z mero: znanja je N, jaz znam pa N/2

Lorena, kar ti lahko svetujem je samo joga - da se znas s pomocjo koncentracije na dihanje sprostit in zacet mislit nekaj, kar te odvrne od bolecine in zaznavanja - lahko recimo zacnes malo vadit - vsedes se udobno (al pa ulezes) in dihas tako, da traja vdih 4 enote, izdih pa 5 enot - to delas nekaj minut, da se navadis na tak nacin dihanja, potem, ko si s tem cist domaca (to moras ene parkrat vadit, da se navadis), pa lahko zacnes premisljevat o recimo bazenu in vodi, ki te obliva,... - sproti dihas tko, kot si se prej navadila in na ta nacin  premostis bolecino, potem, ko bo.
Meni to precej pomaga - tega sem se naucila na tecaju joge in mi je do zdaj prislo prav pri raznih zobarjih, menstrualnih krcih, vnem mehurju, ki je ful bolel,...

Upam, da bos nekako prebrodila ta strah. :)




Barbs -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 8:39:21)

Marija,

saj nismo stroge, samo realne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]... Boljše tako, kot, da ti nekdo ( npr. moja mama) reče, ah, brezveze... boli kot takrat, ko greš mal težje kakat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Glede bazena in vode, ki te bo oblivala, pa boš kaj več povedala v maju, a ne?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][sm=wink.gif]

Je pa res, da če zavestno razmišljaš, kako otrok "leze" ven, kako se trudi priti ven, potem premagaš strah in bolečino... kajti strah je samo ovira na poti za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (6.2.2006 8:49:16)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




MarijaPo -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 8:51:49)

Barbs, strinjam se [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Magi* -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 8:55:12)

Vse, ki vas je strah poroda: to je normalno! sploh prvič. pomaga pa pogovarjanje o tem, izobraževanje, vaje.

Jaz se hodila na "telovadbo" oz. priprave k Evi Horvat Kuhar. ženska je psihologinja, ima sama otroke in pri njej priprave izgledajo nekaj vmes med jogo (vaje, dihanje) in psihološko pripavo. toplo priporočam. jaz sem šla nekajkrat k njej in sem potem sama nadaljevala vaje. lahko gredo tudi vaši partnerji.

ko je prišel čas poroda, lahko rečem, da sem bila kar se da mirna, pripravljena in res mi je šlo zelo dobro. presenečena sem bila sama nad sabo, da sem bila tako fokusirana in zbrana. bolečine so bile, vendar sem jih prebrodila in nanje zelo kmalu pozabila.




April -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 9:37:33)

pri meni je bilo ravno obratno. Vsi so nekaj grozili kako boli, men je bil pa cel žur it rodit. Sem komaj čakala, sam da se je nekaj dogajal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Do prvih bolečih popadkov seveda. Ampak vse se preživi, ko rojevaš pa itak ni časa, da bi te bilo strah. Misli pozitivno.




fionaP -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 10:12:06)

33 teden praviš, to je še kar nekaj časa do "dneva D". Moja izkušnja je, da bolj ko se približuje, bolj sem se sprijaznila s tem, da bo pač otrok nekako moral priti ven. Pa če je moja stara mama lahko brez zdravniške pomoči rodila 11 otrok, bom pa tudi jaz tega enega. Resno, s časom se ta strah res umiri. Ko se bodo začeli popadki, boš videla, da ni nič hujšega kot kakšen menstrualni krč. Potem gre pa postopoma, postopoma naprej. Ampak boš videla, tako se boš veselila spoznati svojega otročka, da bosta to veselje in radovednost prevladala.
Z možem sva se zmenila za lestvico - koliko me boli od 1 do 10. Tam do 6 recimo sem prišla...
Še nekaj - nikar ne poslušaj raznih tetic, pa sosed in "dobronamernih" prijateljic, ki poveličujejo svoje trpljenje. Dostikrat so take zgodbe malo "olepšane", da so bolj dramatične.

Sicer pa, a veš tisto, ko se v porodnišnici srečata dve nosečnici. Prva gre rodit prvič, druga pa drugič.
Pa reče prva drugi: "Blagor vam, ki že veste, kaj vas čaka!"
Druga pa odgovori: "Ne, blagor vam, ki še ne veste!"

[sm=smiley36.gif]

No to je blo bolj za hec [sm=smiley36.gif], ne zameriti!
Sicer sem jaz v 36 tednu moje druge nosečnosti...

Srečno in brez strahu, vse bo OK!




Eviii -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 10:13:35)

jst mam rok zelo blizu, čez 19 dni. in pred par tedni sem tudi jst sama prehajala skozi isto obdobje kot ti sedaj. in isti strahovi so me dajali. in z ostalimi puncami na rr-ju smo vse imele iste probleme. približno en mesec kasneje pa se ukvarjamo s tem, da bi rade šle vse čimprej rodit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. torej, pomagalo nam je razpravljanje tle na rr-ju. in pol smo še vidle, da zdej grejo pa stvari zares, ko so pred par tedni naše februarčice začele rojevat kot po tekočem traku. in mislim, da smo se takrat vse pomirile in smo zdej bolj neučakane kot prestrašene. tisti zdravi strah torej v zadnjem obdobju nadomesti pričakovanje nečesa lepega. sicer pa kot so punce povedale, je čisto vsak porod drugačen in vsaka se odziva po svoje.
vsem želim čim lažje porode [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




KODA -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 10:24:03)

Mene je bilo tadrugič bolj strah,kot taprvič.
Taprvič nisem vedela,kam se podajam in kako bo.Tadrugič sem pa vedela,v kaj se spuščam.




NRMM -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 10:25:09)

Podobno se je meni zgodilo, kot April. Vse so govorile kolk to boli, mami se je baje jokala doma, ko sem rojevala in pravla atiju, da me ziher hudo boli, ampak meni je bil porod nekaj samoumevnega že od takrat, ko sem zanosila in smo se z osebjem prav hecali med popadki in to vseh 7 ur, tudi pri pritiskačih. Je pa vse pozabljeno, ko otroček zajoka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], ni ga lepšega doživetja v življenju.

Čim lažji in hiter porod in naj te ne bo strah. Držima pesti z Marušo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], pa ne pozabi javit, ko boš srečna mamica.




Anonimen -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 10:39:23)

Pred prvim porodom sem bila na praksi v porodnem bloku.
Torej približno sem vedela,kaj me čaka in kako bo potekalo.
Čisto majčkeno me je bilo strah,prevladala je želja,da
pride čimprej dete na svet.Da ga objamem in,da se rešim trebuha[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Bolelo je,pisnit si nisem upala,ker me je bilo sram.
Pri naslednjih,sem se psihično pripravila na bolečine.
Skozi sem si pravila,da enkrat pa mora ven,da ni druge rešitve,kot
potrpet.Bolj ko bom pridna in sodelovala,hitreje bo vse mimo.
Poskušala sem med popadki razmišljat,kakšen bo tale nov dojenček.
Z lasmi ali brez.Kakšnega spola bo,kaj bodo drugi na to rekli.
Koliko se jih bo veselilo z menoj.Z tisoč stvarmi sem si zaposlila
moćgane,da nisem razmišljala samo o bolečini.
Na veliko sem gofljala z sotrpinkami pa sestrami pa dohtrjem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Na koncu so me že prosili naj utihnem in naj rojevam.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Lorena -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 11:18:51)

Hvala punce, da ste delile vaše izkušnje in ob nekaterih izjavah sem se prav pošteno nasmejala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

ja, enkrat bo pač treba ven,ne... saj bo, se mi zdi da me je že manj strah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

hvala




MJZV -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 11:33:23)

Kot so ti že vse predhodnice napisale, je normalno, da porod boli. Ampak ne obremenjuj se s tem. Čim manj poslušaj prijateljice oz. ostale, kako so rodile. Moja izkušnja je bila nad pričakovanji.
Ko sem bila prvič noseča nisem nikogar hotela spraševati, kako je med porodom - al kaj boli, kako boli in podobno. Moja edina misel je bila, da če so vse rodile, bom jaz tudi. Samo ena kolegica mi je dala en nasvet - med popadki pridno dihaj, ko pa je popadka konec pa ne razmišljaj kako bo naslednji bolel, ampak na kaj lepega (zelena pokrajina, rože...). In moram povedati, da sem se tega zelo držala. Tako sem prvič rodila zelo hitro - v treh urah. In po porodu sem takoj rekla, da če je to to, potem bomo sigurno imeli še kakšnega otročka. No, in sedaj imamo od novembra doma že novo štruco, ki pa se je rodila v 50 minutah (ista filozofija kot pri prvem produ).
Mojo mamo je pri moji prvi nosečnosti strašno skrbelo, kako bom rodila, kajti ona je mene pa potem kasneje tudi mojo sestro zelo dolgo rojevala. Zato je takrat nisem obvestila o odhodu v porodnišnico, ampak še le potem, ko je bilo vse za nami.

Saj veš kako pravijo - strah je votel, okoli pa ga nič ni.




KMALU -> RE: Kako premagati strah pred porodom? (6.2.2006 13:31:20)

Pravijo da je strah pred porodom nekaj normalnega in, da to dozivlja vsaka nosecnica tako ali drugace. Moram povedat, da pa mene ni niti malo strah. Vem, da bo bolelo, vem da bom morda sivana..- vse vem, ampak mi je totalno vseeno. Ce bi lahko, bi sla zdaj rodit, saj komaj cakam da vidim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Se sama ne vem kaj mi je, ampak kot sem napsala, dol mi visi za bolecine [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Pomisli na to kaj bos po porodu dobila- OGROMEN ZAKLAD pa ti bo lazje..




Stran: [1]