Anonimen -> RE: Oprostite, kaj mi boste operirali? (4.2.2006 10:31:37)
|
Ne samo za operacije, tudi na splosno ne ves, kaj s tabo sploh pocnejo al pa hocejo pocet. Izhajam pac iz lastnih izkusenj. Meni so na sistematskem pregledu za solo ugotovili, da pa srce ne bije lih tako, kot bi mogel in smo sli na Pediatricno v Lj. Takrat sem bla stara 7,5. Seveda sem bla tolk hitro na vrsti le zaradi vez&poznanstev. Potem sem bila sprejeta noter, mami se je pregovarjala, kolk dolg bom noter. In se zmenila za 3 dni (ce ne bi tezila, bi bila tam cisto za brezveze 1 teden). Ok, prva diagnoza niti ni bila tolk kriticna (v primerjavi s sedaj, pa tudi na splono se mi zdi), tablet nisem dobila, ker bi naredile vec skode, kot koristi (stranski ucinki), s srcem, kot misico ni bilo in ni nic narobe, tako da operacije itak ne pridejo v postev, imela sem samo omejitev telovadbe. Pac, da se ne smem prevec naprezat. Potem sem imela cez eno leto zopet kontrolno hospitalizacijo in potem se eno, se mi zdi. Dg se je vmes malo spremenila, ampak se vedno ni bilo panike. Potem sem imela ambulantne kontrole, se pravi le EKG. Do avgusta 2001. Tisto leto sem imela ze od spomladi tezave, da me je obcasno pa kaki hrani (pa vsakic drugacni) zacel bolet zelodec. Ok, sem popila caj in sla lezat. Potem se je to poleti stopnjevalo, smo sli ene dvakrat v ZD (ker so ble zraven se prebavne motnje), je rekla najbrz kaksna viroza in da naj pijem. Jaz pa cele popoldneve prelezala, normalno sem funkcionirala sele popoldne. O tem, kolk sem jedla rajs ne bom. Pa se poletje je blo, k sm itak slabo prenasala vrocino. In avgusta sem imela kontrolo na Pek in je mati omenila pac se konstantno slabo pocutje in probleme. Pa sem bla spet hospitalizirana. Poslabsalo se je stanje glede srca, mela sem gastroskopijo (tuki bi se posebej poudarla, da starsi pripravite otroka na kakrsnokoli preiskavo, in naj tudi zdravniki ne lazejo. Ja, priznam, sej me je blo manj strah, ampak kar sem pol tam mogla prenasat ... boli, zoprno, kljub temu, da sem bla tesca, sem 3x bruhala, misnla sem, da tega ne bo nikol konc, namest ob 10h, sem imela gastroskopijo ob 13h! .. cel dan sem bila potem se cist izcrpana, jedla in pila pa sem lahko sele ob 4h popoldne. Bil je pa 11.09.01 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Aja, besede gastrologa so pa ble, da je to samo mal neprijetno, da je manj zoprno, kot pri zobozdravniki. Aja? Tam dobim injekcijo, pa potem nekako prenesem) - vnetje poziralnika&dvanajsternika, ce bi cakali se malo, bi imela rano. Potem so se na podlagi vsega tega odlocili, da dobim tabelete. Ker naj bi te motnje, ki jih imam pri obremenitvi izginile, pa niso vec. In ce bi, potem ne bi delali panike, ampak bi pac imela letne kontrole. No skratka, dobila sem tri vrste zdravil in rpezivela na PeK celih "perelepih" 14 dni. Nocna mora. Neki casa sem mela kontrolo na 3m, potem na pol leta. Tablete so lepo popravile razsirjen prekat, ampak povzrocale preglavice. Stalni glavoboli, vrtoglavice, brez energije itd. Po dveh letih smo rekli, da pac to ni to. In so tut dr.-ji ugotovili, da pa nimajo takega ucinka, kot naj bi ga imele. Pa so mi jih ukinili (receno je bilo, da jih moram jemat 2,3 leta, potem bomo pa videli). In sem tako brez tabelt zdaj ze 3. leto in veliko boljse funkcioniram. Point vseg atega pa je, da sem ocitno poskusni zajcek, ker sem edina s takim primerom pri nas, pa tudi na splosno jih ni prav veliko. Potem, ko sem imela novembra 04 kontrolo in ker mi je en pametni dr. spet hotel uvest tablete in sem jst doma in mati cist ven padle, smo zamenjali dr. oz. smo se obrnili na glavnega, ki je potem 'prevzel' moj rimer. Smo se pogovorili in se dogovorili, da poisce se mnenje v tujini. Poslal je vse stvari v London, h kardiologu, ki se ukvarja le z motnjami ritma (pri nas so vsi bolj specializirani za pac okvare srca in take zadeve) in je rekel, da priporoca magnetno resonanco najprej, in ce ta ne bo nic pokazala, se ablacijo. Magnetno resonancno sem imela 19.4.05, izvidi so prisli enkrat poleti. Septembra al oktobra pa sem imela se razgovor s kardiologom. MR je bila seveda vse ok, zato naj bi sla na ablacijo (katetrarizacija + el. soki, da unicijo tista mesta, ki naj bi povzrocila probleme itd.). Jaz seveda za to nisem, in ker sem pac tolk stara kot sem, se lahko sama odlocam, me ne more nihce vec v to prisilit. In to zelo narobe hodi njim in moji mami. No, od takrat ni nic. Kontrole (ekg, holter, UZ) nisem imela ze 2 leti, o kaksnem datumu za ablacijo pa tudi ni ne duha ne sluha. Jaz pa se pocutim cisto ok. No ja, kaj je point vsega tegale zgoraj - na teh razgovorih v zadnjih dveh letih, ko smo koncno celo kaj izvedeli, kaj se dogaja z mano, je enkrat dr. rekel, da niso vsi starsi taki kot moji, ki bi zeleli vse vedt in bli natancno seznanjeni z vsem, da nekateri nocejo o tem nic slisat al pa recejo sej boste vi ze najboljs vedl, kaj morte narest in zato oni ne razlagajo vsega. Da bi ti res razlozil, kaj s tabo sploh je, je ze science fiction. Kako bo karkoli potekal, zakaj sem dobila tablete, kaj je njihova naloga, kaksni so stranski ucinki .. ja, znajdi se, pa sam ugotovi! Dosti stvari sem zvedla, ko sem mimogrede ujela na viziti, ko je kateri od dr. razlagal kaksnim praktikantom al kdorkoli je pac se bil zraven, kar smo smai kje poiskali itd. In kar mene najbolj razjezi - nihce ne pove meni, kaj dejnsko je. Ok, kul, tut ce je zadeva full full resna, prov, naj povejo in naj me ne obravnavajo kot 3 letnega otroka. Ker ti dejansko razlagajo tko, kot da do 5 ne znas stet. Seveda z njihovimi izrazi, da sploh ne ves, kaj hocjo povedat. Skratka, tezte, sprasujte, zahtevajte razlage, zdravnike itd. Ce bi se pri meni mal prej zmigal in ze na zacetku to naredl, bi blo vsem veliklazje, pa se lazje bi vs edelal, ker jst ne bi tocn vedla najbrz, kaj se sploh dogaja. Zdej pa se predobr vem. Ne se pustit odgnat, ne pustit cakat. Vsaj na kardio oddelku na PeK je treba za vse tezit, ce ne lahko cakas, cakas pa cakas. Moras bit tecn, ceprov je to zoprno. Njaboljs os mi pa vsec plakati ... ki visijo po pediatricni. Kaj so pravice apcienta. Hja, naj si ga kak dr. tudi kdaj pa kdaj ogleda. Lp, Riba
|
|
|
|