sana_lena
|
Jaz se pa spomnim tega, da bil Tito zame nekaj zelo mogočnega, verjetno še posebej zato, ker je bil že mrtev, ko smo mi postali pionirčki. Meni je bilo "najtežje", ker nisem izpolnila vseh zahtev Tita, ki so bile zapisane na prvi strani izkaza. Vedela sem, da že prvo nalogo- pridno učil, ne izpolnjujem. Sem pogruntala vse finte, da nisem doma slučajno naredila kakšne domače naloge, kaj šele, da bi bila sposobna ljubiti domovino- eno izmed naslednjih nalog. Vedno, ko smo dobili izkaz v roke in sem videla te njegove besede, sem se prepričevala, da Tito ne ve da ga biksam . Čeprav takrat nisem verjela v boga, se mi je zdel Tito v tistem trenutku, kot bog, ki vse vidi. Dobro, da smo dobili izkaz v roke samo dvakrat na leto . Sem šla točno pogledat naloge: "Prvič: Vaša naloga je, da se učite. Le kdor se uči, bo kaj znal. In le kdor kaj zna, bo lahko služil domovini. Drugič:Naučiti se morate ljubiti svojo domovino. Domovina je prelivala kri za svobodo. Tretjič: Postati morate takšni, kakršni so bili vaši tovariši mladinci med bojem." Tito Ja za tretjo pa se mi zdi, da sem mu malo zamerila, saj sem si predstavljala, da zahteva od nas, da se streljamo, pa sem si mislila, če si pa ti takšen, pa se meni ni treba tako zate potruditi- vedno sem si našla izgovor .
|