tasti, tašče in denar (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

naniplus4 -> tasti, tašče in denar (31.1.2006 11:36:45)

Ne vem, mogoče bi rada samo malo pojamrala... Živimo pri njegovih starših. Pravzaprav smo v svoji polovici hiše, ki sva jo tudi čisto sama prenovila, uredila... Poleg tega sva dala v CELO hišo tudi centralno, zamenjala in dodelala streho ... in vse to na lastne stroške. Se mi zdi, da ni veliko strašev, ki bi se lahko pohvalili, da jim otroci bajto rihtajo in obnavljajo. Potem sva pred par leti rekla, da bi lahko tudi vse kurilno olje in zavarovanje za bajto plačala, ker veva, da t&t nimata prav visoke pokojnine. Drugače imamo pa vse stroške (elekt., telefon, tv, voda) ločeno. Tako je tudi bilo, zdaj nam pa zaradi objektivnih vzrokov - bolezen, služba - malo škripa pri financah in je bil zeeeeelo dolg nos, ko jima je njun sine omenil, da bi bilo pa mogoče fino, če bi letos lahko dala malo zraven čez pol leta, ko bomo tankali. Sta prišla na dan s takimi: pa prej povej, da si bova šla lahko denar drugam sposodit ... Po drugi strani pa vnukom od svakinje kupujeta darila po več tisoč sit. Halo?? A se meni samo zdi, a je to malo mimo?

blazka -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 11:44:01)

Mislim, da sta jih malo razvadila. Nič ni narobe s tem, če data t&t polovico za kurilca zraven, sej se tudi onadva grejeta. Sploh, če sta sedaj vidva z možem bolj na kratko s financami. Po moje je to čisto upravičena zahteva, tako ali tako sta jim pol in še več hiše prenovila. Ampak najlažje se jima je bilo seveda navadit se na to, da imata ves denar zase in za hišo ne data nič oz. zelo malo. Vidva kar vztrajajta na tem, da se stroški tudi za kurilca delijo. Upam, da vama bo uspelo.

LP

tanikaa -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 12:19:16)

Kaj pa je to za enih staršev[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Mi tudi živimo v eni hiši vsak v svojem stanovanju in imamo vse ločeno točno na pol. Koliko plač, tolikov delov. Se mi zdi fer. Moji starši niti prvo kot prvo ne bi to pustili, da bi samo mi plačevali olje, kaj šele, da bi bili jezni, če bi jih prosila, ko midva ne bi zmogla.

Vztrajaj, ker ste do tega upravičeni. Če pa ne bodo hoteli dati denarja, pa se grejte na elektriko.

tascha -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 12:40:21)

Zgleda,da sta jih kar razvadla. Ampak, da tudi onadva nimata toliko možganov [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], da bi , sploh če vidita vašo trenutno stisko, vsaj nekaj prispevala, brez, da jih opozarjata.
Tudi mi živimo pri [sm=love.gif] starših in morm rečt, da kaj takega še ni bilo. Prej onadva plačata več, saj se mi zdi, da se dobro zavedata, kako bi bilo, če ne bi nobeden od otrok ostal doma. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] tako pa imata vedno večje stvari poštimane, če je treba katerga kam peljat tudi, pa še midva imava merkanje za najina dva sončka.

kalbo -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 14:29:23)

Sej, to je najlažje, znebit se vseh stroškov, vse vlaganje v bajto preložit na tamlade. Ko pa omeniš, da bi prepisali zgornji štuk na ženo je pa panika v hiši. No, pri nas tankanje striktno na pol zdelimo, kam pa prideš drugače.

Očitno sta jih kar lepo razvadila. Bo treba kar zaropotat, ni kej.

nInAzWeRiNa -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 15:19:15)

ja poznamo to...ni važn kok daš hvaležni niso pa nikol da bi saj hvala rekl ko jim vsak mesec "posodiš"za tisto in ono,pa tega niti enkrat še ni blo slišat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 

tehnofil -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 16:03:29)

Če se odseliš in enkrat na leto prineseš pomaranče za darilo, ko prideš na obisk, boš tudi ti dobivala darila po več tisoč SIT[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

Gina -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 17:37:30)

A veš kako je, vsaka stvar ima dve plati. In ne, nikakor ni prav, da bi vedno samo vidva plačevala ogrevanje. Ampak....
Jaz nisem nikoli razumela, zakaj mojemu bivšemu nočejo pol bajte prepisat, ko pa sva itak midva vse naredila spodaj, pa prerihtala, pa izolirala, napeljala.... Zdaj pa sem s težko muko kupila zemljo in še težje bomo zgradili hišo. Ampak si tako zelo želimo, da bomo enkrat to naredili. In če pomislim, da se bomo matrali za to kar fejst, pa da npr. , če ne bo kakšen od otrok mogel nikjer biti, ostane v hiši in si naredi nadstropje zase....ok, naj si. Ampak.....nikakor mi pa ne bi bilo do tega, da moje delo daje v nič, moja odpovedovanja. Ne, mislim da obstaja velika možnost, da ne bi prepisala pol hiše nanj. Zakaj? Ker ne vem, če bi po vseh sranjih, ki so se mi v življenju zgodila, še zaupala, da me ne bi kdo izkoristil. Jaz pa če sem si nekaj naredila, bi tiso tudi imela. V principu bi raje, da se otroci odselijo. Če bom le lahko, jim bom pomagala pri tem. Se mi zdi, da se vedno mladi in stari bolje zastopijo, če so narazen. Če pa bi vendarle kdo ostal doma, pa se sigurno ne bi bila pripravljena ne vem kako zelo prilagajat. Zakaj le, saj sem se celo življenje že morala, dovolj imam. IN nikakor ne želim, da bi kdo imel občutek, da  mi dela uslugo, ker je ostal doma.
Ampak hajcngo bi si pa zihr sama plačevala. Verjetno še ta mladim.
PO drugi strani pa jaz na vajinem mestu ne bi komplicirala. POglej, če je to edina stvar, ki je v tem vašem skupnem domu ne-čisto-ok, potem je to še najmanj. Dušni mir si je vredno kupit. In če vašim ta-starim to tako veliko pomeni, se jaz že ne bi kregala za to. Sploh če bi imela dovolj drugih pozitivnih reči pod domačo streho.

KIRA -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 17:48:38)

jaz se strinjam z ostalimi. če se vsi grejete, morate vsi dat denar skupi. upam, da mata vsaj del hiše na sebe napisan??? da ne bojo kdaj pozneje kaki problemi...

kalbo -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 18:26:04)

Gina, zarečenga kruha se največ poje! Sicer boš pa ti veliko težje in z mnogo več odpovedovanja prišla do hiše, kot naši starši. V to sem prepričan. Prilagajanje je pa vedno potrebno, drugač se ne da shajat.

Vsaj pri nas je korist vzajemna, ker ata inu mati tako ogromne hiše niti pod razno nebi mogla sama vzdrževati in bi te svoje "žulje" morala prodati. Saj, je sigurno težko te stvari sprejet, samo pri nas je bil zgornji štuk samo golo podstrešje z že precej razmajano streho. To ni noben pohlep, s prepisom hočem samo varnost oziroma zagotovljeno streho nad glavo mojim otrokom, ker tega stanovanja nisva delala za prehodno obdobje, če bi, bi nardil samo za silo. 

Gina -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 20:42:33)

Ma ja, kalbo, saj jaz razumem obe stališči. Jaz sem se tolk jezila na bivšo taščo, ker ni prepisala spodnjega štuka na mojega ex in še danes se mi ne zdi prav. Ampak glej.....moj ex je tolk pretrpel zaradi staršev, ker so res težki, da se bo zdaj v bližnji prihodnosti odselil od tam. Kaj bi naredil s spodnjim stanovanjem zdaj, ko itak nima denarja za kaj novega, oni pa  niso niti slučajno znosni niti za zelo potrpežljivega človeka, če bi bilo pol hiše nanj prepisane?? Jaz ti povem, če bi imel kaj jajc, bi stanovanje prodal. Jaz bi ga. In zdaj razumem, zakaj rečejo, da ne bodo prepisali zato, ker bo potem kdo prodal. Jaz bi takoj prepisala na otroka stanovanje, če bi vedela, ali se lahko zasigurala, da bo tam res moj otrok tudi ostal ali pustil prazno, če bi se odselil. Brez nadaljnega. Ampak verjemi mi, poznam primere - pred pol leta so se iz takega stanovanja odselili v hišo, zdaj pa to stanovanje oddajajo. Ej, men! Pa še pritožujejo se, ker staršem ni bilo čisto prav. Ampak jaz pa razumem starše. Vse bi naredil za svojega otroka. Ampak otrok odraste, ima svojo pamet, ti imaš svojo, ne veš, kdaj ga bo čudaška zagrabila, v spodnjem stanovanju pa boš imel tujce, ki so v najemu. Denar bo vzel otrok, prilagajat se boš moral pa ti. Daj no daj, saj ni vredno. Probaj še iz tega stališča pogledat.

Boš rekel, kaj pa zaupanje? Ja, ravno v tem je hec. Ne vem, ali bom lahko zaupala ali ne, gre za prevelik denar. In pri denarju se vse začne in konča. Žal.

kalbo -> RE: tasti, tašče in denar (31.1.2006 21:25:57)

Saj pravim, da jih razumem. Samo drugače ne gre. Vse ima svoje prednosti in slabosti.
Moj tast se dostikrat po prsih tolče...pri vaših letih sem imel že hišo, že res, sam je živel v drugih časih, ko je z zidarsko plačo kupil parcelo in sezidal hišo. Danes je to nemogoč dogodek. Verjemi mi, da bi hiša bila, če bi bila možnost, pa je ni bilo. Vsaj na kratek rok ne.
Take stvari je dobro reševati, dokler so vsi vpleteni še pri zdravi pameti, pa naj bomo to tamladi al pa tastari. Pri nas bo to še problem, ali pa tudi ne. Sicer je pa važno, da smo vsi zdravi, pa da otroc rastejo. Ostale stvari so itak postranskega pomena.

Še enkrat pa povem, da jih razumem, prav jim pa vseeno ne dam.

soncicaT -> RE: tasti, tašče in denar (1.2.2006 16:53:30)

Tako vam bom rekla.

ČE JE LE MOŽNO....prosim pojdite v svoja stanovanja...da boste sami...brez staršev, brez tastov, tašč, itd...resno vam svetujem.

Tisti denar ki ga vložite v obnove ene polovice hiše, itd....NI VREDNO.

Saj če sta tast in tašča vredu, ni problema, ampak ne pozabite, ko je enkrat vmes denar, bi se žlahta raztrgala.

Kaj je lepšega kot si s svojo družinico ustvarit SVOJ domek...saj naj pridejo na obiske, ampak mir pa le imaš.

Verjemite, preverjeno...

lelaval -> RE: tasti, tašče in denar (1.2.2006 23:54:53)

Sončica - se popolnoma strinjam s tabo. Meni je za samo eno stvarjo v življenju žal -da nisem vztrajala, da gremo (ko sva imela še samo 1 otroka) na svoje in sem popustila, ker sta njegova pač delala hišo za otroke, njegova sestra  ne bo ostala doma (zdaj pa še kako čepi doma - še odselila se je in prišla nazaj), samadva ne bosta zmožne vzdrževat in bosta mogla prodat svoje žulje.
Midva sva tudi dala pol za novo streho, za barvanje fasade, tlakovce,...stroške (za elektriko, vodo,..)pa je kar tašča določila. In sem se kregala z mojim vsak mesec, da ji dava več, kot znašajo celotni stroški, pa še bi rada več. Midva pa potem nisva imela, da bi otrokom kupila čevlje, komajda skupaj spravila za hrano, bencin,.. Pa ni imela prav nič slabe vesti.
Najboljše od vsega je, da je šla vstran - s tastom se vredu razumemo in noče niti tolarja več, kot znes polovica stroškov. 

naniplus4 -> RE: tasti, tašče in denar (2.2.2006 9:10:33)

No evo, že samo s tem, da sem brala vaše štorije, sem se malo potolažila. Mi mamo prepis 0.5 dela urejen, tako da vsaj s tem ni težav, z denarjem (ki ga ni in ga ne bo) se bomo tudi nekako sprijaznili, vsaj dokler nam merkajo našo najmanjšo pikico. Stroške pa delimo po osebah, ne na pol, tako da bi nas verjetno vrtec več prišel, kot tisto [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] olje, ker je treba za vsaj eno leto nazaj dat podatke o dohodkih. KO smo že pri tem, a mogoče kdo ve, kako je z otr. dodatkom, če se razmere trenutno bistveno spremenijo. A se da uveljavljat pravico do višjega o. dod. takoj, ali šele čez toliko časa, da pride v prošnji za dodelitev letošnje leto na vrsto?

tanikaa -> RE: tasti, tašče in denar (2.2.2006 12:13:23)

Kolikor je meni znano, je v odločbi za otroške dod. napisano, da vsako spremembo moraš javiti v roku 8 dni. Pejd gor na CSD in se še pozanimaj. Zakaj bi jim pa nekaj šenkala. Kot da oni tebi kaj dajo kar tako. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

K_a_t_j_a -> RE: tasti, tašče in denar (2.2.2006 18:27:26)

Js sem tudi za to, da greš na SVOJE, da ti nobeden ne teži kako pa kaj! Sm se glih ta teden skregala z mamo (živim še doma, vendar se z [sm=love.gif]  spomladi oz. v začetku poletja selima na svoje, on je dobil pisano pol hiše od svoje tete - KOMAJ ČAKAM, da grem od doma) zaradi tega, ker mi meče pod nos, ker se pač vsak dan stuširam in njo to moti, ker bi baje rada prišarala na položnicah IN ZDAJ SE ČLOVEK ŠE UMIVAT VEČ NEBI SMEL IN SKRBET ZA HIGIENO AL KA!!!?Tak sem jezna, da bi že zdaj šla nekam!! A za cigatere ji pa ni težko dat pa podobne blesarije?! Sem fulll obupana, ker ne morm vrjet kak je lahk taka do mene.

kalbo -> RE: tasti, tašče in denar (3.2.2006 7:39:13)

Drugač pa tud jest smatram, da smo mi na svojem. Imamo ločen štrom, svojo kuhinjo, kuhava si sama. Torej sva na svojem. Edini stvari, ki sta skupni sta voda in kurjava. Voda je mala položnica, kurjava je pa tako narejena, da se jo da brez kakšnih posebnih težav ločit, če kdaj pride do kakih posebnih težav..
Torej ne živimo pri starših, ampak v svojem stanovanju v dvostanovanjski hiši, približno tako, kot če bi v bloku starši živeli en štuk nižje.

tehnofil -> RE: tasti, tašče in denar (3.2.2006 11:42:22)

In tako je najlepše. Tudi ločen vhod ni slabo. Za otroke in babice je to res najboljša varianta.

Stran: [1]