Laringitis-kaj je to? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Starši čvekamo

Sporočilo

dana -> Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 8:06:07)

Hoj,

naš pikec je začel kašljati prejšnji torek, v petek smo šli k zdravniku, ki mu je poslušal pljučka in rekel, da je v redu. Ko ga je pa slišal kašljati je pa rekel, da je to "mal laringitisa". Dobil ni nič samo inhalacijo, potem smo šli pa domov. V soboto zjutraj pa groza. Tak kašelj, da sem mislila, da bomo spet morali iti k zdravniku, pa se je k sreči kmalu omirila.

No danes pa kašlja ne več toliko ampak je čisto hripav, tudi ko spi se sliši da ima nekaj v grlu.

No zdaj pa če katera ve kakšni so znaki laringitisa, prosim povejte, pa kako ga pocajtati.

Lp dana

Seven* -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 8:10:12)

Wikipedia!!

Laryngitis is an inflammation of the larynx. It causes hoarse voice or the complete loss of the voice because of irritation to the vocal folds (vocal cords).

http://en.wikipedia.org/wiki/Laringitis

*pepelka* -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 8:15:49)

Tudi mi smo že imeli laringitis in sicer pri drugem otroku. To je vnetje sapnika in glasilk. Takrat je bilo zelo hudo, saj je komaj dihal. Ko je jokal, pa je piskal in cvilil. Dobil je Cleritin in inhalacije. Zdravnica nam je priporočala vlažne inhalacije v kopalnici. V banjo sem nalila vročo vodo, dal notri kamilice, otroka pa sem samo v plenički posedla v stolček in ga postavila v kopalnico, da se je nadihal. To smo ponovili nekajkrat in stvar je bila res učinkovita.

dana -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 8:28:30)

Ja to sem pozabla povedat, da naš pikec govori čisto normalno, glas ni ni nič hripav, le v grlu slišim da mu "ropota".

dana

fipi -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 8:37:59)

Tole sem na hitrce našla:

laringítis -a m vnetje grla;… akutni ~ ki ga povzročajo večinoma virusi (rinovirusi, virusi influence in parainfluence, adenovirusi, koronavirusi) in bakterije (predvsem Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae ali streptokoki) in se kaže z bolečino, hripavostjo, vročino, afonijo;… kronični ~ ki traja več tednov ali mesecev in ga večinoma povzročajo zunanji dejavniki (npr. onesnažen ali suh zrak, dim); itn. Za laringitis je značilno, da nastopi nenadoma in je pogosto potrebna hospitalizacija.

beti 1 -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 9:13:16)

Laringitis je vnetje grla, težave so lahko enake ne glede na to ali je povzročitelj virus ali bakterija. Najbolj problematičen je pri majhnih otrocih, ki jim sluznica hitro in močno zateče, pa še ožje dihalne poti imajo. Značilen je lajajoč kašelj, ki se lahko stopnjuje do tega, da otrok težje diha, piska,... Tega se ponavadi otroci tudi ustrašijo, zato takrat dihajo z več sile, kar pa jim ne pomaga, slišati pa je vse skupaj lahko zelo podobno kot če bi se jim nekaj v grlu zataknilo.
Dokler stvar ni prehuda zelo pomagajo vlažne inhalacije. Najbolje kar v kopalnici. Če pustite teči vodo iz tuša se ustvari več pare, kot če nalijete vodo v banjo.
Nekaterim pomaga tudi hladen zrak, se pravi da daste otroka k priprtemu oknu, ker se laringitis ponavadi pojavlja pozimi. Če nič od tega ne pomaga pa je treba poiskati zdravniško pomoč.
Predvsem ne zagnat panike, ker se potem otrok še dodatno ustraši.
lp

ronja5 -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 9:46:56)

Sta ga imela starejša otroka. POmagajo inhalacije, pazi na vlago v prostorih, zvečer mu ob vzglavje postavi poparek kamilic, timijana in mete, daj mokro brisačo na radiator.Otrok naj veliko pije in naj ne matra preveč glasilk.

Anonimen -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 10:02:28)

To je vnetje sapnika in glasilk.
- narobe [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Pravilno = grla
Ostalo so ti že napisale

KODA -> RE: Laringitis-kaj je to? (31.1.2006 23:52:51)

Naš tastarejši ga je imel 1x pri 18 mesecih in je bil 3 dni na pulmološki.Pa še visoko vročino zraven(39 stopinj).
Tamali ga pa še ni imel nikoli.

mišek -> RE: Laringitis-kaj je to? (1.2.2006 13:22:21)

Kot so že napisali predhodnji gre za vnetje glasilk, med drugim pa je že poleg napisanega lahko tudi vzrok alergija.

Kot so že napisali pomagajo inhalacije-doma, če pa to ne pomaga pomaga samo zdravniška pomoč kjer dajo inhalacije micronefrina in če je še potrebno i.v. dexamethason in adrenalin. Pa še to če gre za laringitis (spoznate ga po hudem lalajočem kašlju, ki se pojavlja kadar je zelo hudo že tudi pri dihanju) za odhod v bolnico ni potrebna napotnica ker gre za urgetno stanje.

LP

dana -> RE: Laringitis-kaj je to? (2.2.2006 8:28:35)

Hvala vsem,

smo probali z inhalacijami pa brisače na radiatorje, zračenje in moram reči, da je dosti boljše.

Lp dana

Stran: [1]