Kdaj na porodniško? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

nelky -> Kdaj na porodniško? (30.1.2006 15:07:53)

Nekje sem prebrala, da je treba porodniški dopust začeti najmanj 28 dni pred PDP, ne vem pa, ali gre za koledarske ali delovne dni? Poleg tega me zanima, do kdaj je treba porabiti redni letni dopust. Jaz imam še nekaj lanskega in tega moram porabiti do letos julija, ne vem pa, kako je z letošnjim dopustom, torej ali ga lahko porabim takoj po pretečeni porodniški? PDP imam 28. 8.

Rada bi bila več doma, ko bo otrok že rojen in ne pred PDP.

Pa lepo nosečnost vsem!

Nelky

Anonimen -> RE: Kdaj na porodniško? (30.1.2006 15:31:00)

Nekaj tem nazaj je ena spraševala identično stvar, malo pobrskaj.

Vrtnica1 -> RE: Kdaj na porodniško? (30.1.2006 15:38:02)

Na porodniško lahko greš 28 ali 42 dni pred pdp - gre za navadne in ne delovne dni - torej so všteti vikendi in prazniki; dopust lahko porabiš po porodniški do 30. 6., drugače pa po dogovoru z delodajalcem.
lp

Anonimen -> RE: Kdaj na porodniško? (30.1.2006 15:38:20)

koledarske dni
lanski dpoust morš porabit do konc junija letos
letošnjega dopusta pa morš letos porabit vsaj 10 dni drugač ti zapadejo..druglet jih ne boš mogla porabit!

Cebelica Maja -> RE: Kdaj na porodniško? (30.1.2006 15:39:08)

Hej!
Za 28 dni pred PDP se štejejo tudi sobote in nedelje. Glede na to, da imaš rok 28.08, začneš porodniško s 31.07.06. Ti bo pa zdravnik vpisal v materinsko knjižico kdaj začneš s porodniško.
Lanski in letošnji dopust moraš porabiti do 30. junija 2006. Ne vem od kje ti podatek da do konca julija.

Mislim, da bi bili vsi radi več doma, ko je otrok že rojen kot takrat ko ga pričakujemo. Probaj se dogovorit v službi, da ga porabiš po 30. junijem 2007. Ti bodo mogli letos obračunati, da si porabila vsega (ne dobiš malice in prevoza za tiste dni), drugo leto ko pa boš dejansko na dopustu pa bo obračunano kot da si bila. Veliko sreče.

Da te potolažim, se vsi ukvarjamo s tem kako porabiti dopust [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

livia -> RE: Kdaj na porodniško? (31.1.2006 10:52:55)

Tako kot pravi čebelica Maja.
Če imaš PDP 28.8., moreš nastopiti s porodniško 28 dni prej, t.j. 31.7.
Do takrat pa moreš porabiti ves dopust za 2005 (če ti ga je kaj ostalo) in tudi ves dopust za 2006 (praviloma bi lahko tega porabila najkasneje do 30.6.2007, ampak ti boš takrat še na porodniški). Sicer je poraba dopusta zelo odvisna od delodajalca. Jaz sem v javni upravi in so glede tega zelo striktni. Če si pri kakem privatniku se probaj zmenit, da dopust iz leta 2006 porabiš po končani porodniški. Vseeno pa mislim, da ga moreš porabit 10 dni, kot pravi zakon o delovnih razmerjih.
Še nasvet: ne počni ničesar ilegalnega brez da ti delodajalec podpiše, da se strinja. Recimo, da boš porabila dopust za leto 2006 v avgustu 2007.

Stran: [1]