Anonimen -> RE: Ajda: kam spada? (27.1.2006 18:42:19)
|
Takole pravi iskalnik: Žitna zrna vsebujejo približno 75 % škroba in od 7 do 14 % beljakovin, ki pa nimajo tako velike biološke vrednosti kot živalske beljakovine. Izjema je ajda. Ajda ima enako aminokislinsko sestavo kot meso in jo lahko uporabimo kot nadomestilo zanj. Ima prav identične aminokisline, kot jih ima meso. Prav tako ima veliko količino lizina in drugih za življenje nujno potrebnih aminokislin. Polna je mangana in magnezija, ki krepita živčevje in mišičje, vsebuje rutin in vitamin C, ki varujeta žilje. A to še ni vse: rastlina vsebuje med drugim tudi kalcij, železo, baker, silicijevo kislino, kobalt, vitamine B1, B2 in B3 ter vitamin E in aminokislini lecitin in lizin, ki sta nepogrešljiva gradbena kamenčka beljakovin. Ajda vsebuje 18 odstotkov beljakovin, ki se koristno uporabijo od 80 do 90 odstotno. Meso vsebuje od 15 do 35 odstotkov beljakovin, njih izkoristek je le okrog 40 odstotno. *** Iz tega sledi, da v bistvu ne spada nikamor saj je mešanica škroba in beljakovin.
|
|
|
|