Težave s spanjem (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Ovnica78 -> Težave s spanjem (26.1.2006 9:56:13)

Lep pozdrav!
Danes je za mano in mojim partnerjem zelo naporna noč, saj je najin malček, ki bo jutri star tri tedne zamenjal noč za dan. Včeraj je cel dan jedel na tri ure in nato pridno zaspal za tri ure. Ko je bil čas za dojenje se je zbudil in takoj nato zaspal. Problem se je pojavil zvečer, ko smo se spravili spat. Malček nikakor ni hotel več zaspati in je tako bedel celo noč. Zaspal je samo enkrat za 50 minut in enkrat za 15 minut, drugače ga je bilo pa potrebno venomer nositi in tolažiti, saj se je drugače jokal. Kot nalašč sem imela sama celo noč visoko vročino zaradi vnetih prsi, tako da je vso breme padlo na partnerja, ki tako ni spal celo noč.
Ob šestih zjutraj sva nato z malčkom vstala, se sprevila umila in podojila, potem je pa zaspal. Sedaj bi venomer spal, ko je dan, ko bo noč bo pa zopet bedel. Več kot očitno je, da je zamenjal noč za dan.
Čez dan ga bova poskušala držati čim bolj pokonci, čeprav to ni lahko, saj je mali tako zaspan, da kar spi.
Prosim za nasvet, kako ga naj navadimo, da bo spal ponoči in bo podnevi bolj pokonci. Kako ga naj podnevi držim pokonci? Kaj naj naredim, da ne bo toliko spal (podnevi)?

                                                                                   Hvala!




nana 27 -> RE: Težave s spanjem (26.1.2006 10:13:26)

Hmmm...sama nisem imela te izkušnje, ampak je pa hudo, če se vam to dogaja. Ste poskusili čez dan zelo ropotati okrog njega in ga imeti v dnevnem prostoru, da bo zelo svetlo. Ponoči pa naj bo čista tema in tišina. Mogoče bi poskusili tudi to. Na začetku so otroci zelo neobčutljivi na hrup, ampak že čez kakšen teden se lahko spremeni in ga bo zbudil vsak zvok. Mogoče lahko poskusite tudi tako, da ga po dveh urah ali prej dnevnega spanca zbudite pa na date na previjalno in ga zelo dolgo previjate. Upam, da se ti oglasi kakšna mamica, ki je dala to skozi in ti bo svetovala. Mi smo bili na začetku kot zombiji. Podnevi je spal, ponoči pa se ga ni dalo uspavati do dveh ali treh in nato je končno zaspal za štiri urce [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Še zdaj dan ni enak dnevu. En dan bi prespal, spet drug dan pa je buden kot čukec pa smo stari tri mesece. Je pa ponoči zdaj bolje, saj je sposoben spati tudi sedem do osem ur v kosu brez prebujanja. Ko bi le trajalo!




ivana25 -> RE: Težave s spanjem (26.1.2006 13:38:47)

Ojla!

Pri nas je dojenčica lepo spala prve 3 tedne, potem pa ne več. Tudi zvečer ni mogla zaspati... ponavadi šele ob 3h ponoči.
Ugotovila sem, da je revico zvečer ponavadi zelo napenjalo in zvijalo, ker je z mlekom dobila, kar sem pojedla za kosilo. Ugotovila sem, da jo napenja, če jem mlečne izdelke, sveže sadje in zelenjavo ter svinjino. Ko sem to črtala iz jedilnika, je bilo ponoči boljše. Tudi, kadar nisem pozno večerjala je bolje spala.

Je pa res, da skoraj vsi dojenčki kdaj zamenjajo dan za noč- potrebno je vztrajati, pa se v nekaj dneh ali tednih navadijo. Podnevi naj spi v dnevnem prostoru, kjer je bolj hrupno in bo verjetno bolj malo spal. Zvečer pred spanjem pa uvedi kak obred ob približno isti uri (npr. kopanje ob 20ih), da se bo navadil, da zdaj se pa bo šlo spat.  Pri nas se je uredilo po 7. tednu in zdaj ponoči lepo spi, jo le 2-3× podojim.

Srečno!
Ivana




Katrin -> RE: Težave s spanjem (26.1.2006 19:10:20)

Če se je to zgodilo le enkrat, še ne pomeni, da je zamenjal noč za dan. Vi kar lepo vztrajajte pri svojem dnevnem urniku in večernim obredom, pa bo šlo. Lahko, da ga je kaj napenjalo in ni mogel spati. Ko bodo pričeli rasti zobki ali bo kdaj imel vročino, bo tudi slabo spal, pa to še ne pomeni, da je zamenjal dan z nočjo.

Srečno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Marogica -> RE: Težave s spanjem (26.1.2006 19:18:58)

Če imaš ležalnik ali prostor, kjer je čez dan, ga vztrajno puščaj na teh mestih in vsa opravila delaj normalno glasno. JAz sem mojega pač z ležalnikom jemala iz prostora v prostor-odvisno kje sem bila in kaj sem delala. Tako se je navadil "hrupa".
Ni pa nujno, da je res zamenjal dan in noč, saj je še tako majhen, da se v bistvu prebuja na 3 ure, pa je vseeno ob katerem delu dneva. Mogoče je bila izjema. Boš videla.
Želim ti mirnejšo noč.




figa -> RE: Težave s spanjem (26.1.2006 23:41:15)

Lahko ti povem, da je bilo pri nas podobno do meseca in pol. Uvajala sva rutino s kopanjem itd., se podnevi normalno pogovarjala, dvigovala rolete, imela prižgane telefone, jo budila, skratka ni stvari, ki je ne bi poskusila. Pomagalo pa ni NIČ! Vsi so seveda pametovali, kako je naša zamenjala noč za dan. Potem sem v eni knjigi prebrala, da se otrokov bioritem vzpostavlja šele okrog tretjega meseca in da je do takrat nesmiselno govoriti o menjavi dneva in noči. Od takrat naprej sem se nehala sekirat in jo podnevi pustila spati kolikor je pač hotela, z rutino pa sem vseeno nadaljevala. In glej ga zlomka, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] je pri dveh mesecih kar naenkrat začela spati celo noč, podnevi pa je večinoma budna. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stran: [1]