Boleče dojke itd. (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Ovnica78 -> Boleče dojke itd. (25.1.2006 23:48:48)

Pozdravljene,

Prosim za nasvet oz. vaše izkušnje glede dojenja, bolečih dojk oz. nastajanja "preveliko" mleka.......

S sinčkom se dojima že 19 dni. Mleka je več kot dovolj in zato tamali ne utegne vsega posesati. Zaradi tega si občasno mleko izčrpam oz. se pod toplo prho masiram in mleko iztisnem. Vendar se mi zdi, da mi zaradi iztiskanja mleko še bolj nastaja. Predvčerajšnjim pa sem dobila tudi bolečo in trdo dojko, prav to na kateri sem mleko izčrpala sama. Pravijo tudi, da potem mleko res bolj nastaja. Dobila sem še vročino 38,1*C in danes celo 39*C. Potem, ko vzamem Lekadol vročina pade, vendar se naslednji dan vse ponovi. Zatrdlin v dojki ne tipam, danes pa je postala na določenem mestu malenkost rdeča. Od dežurnega zdravnika sem dobila antibiotik, tako, da bomo videli kako za naprej...??..

Predvsem bi vas prosila, če mi daste po vaših izkušnjah nasvet oz. odgovor na:
1) Ali si naj mleko izčrpavam oz. ali mi bo mleko nastajalo še bolj?
2) Ali obstaja še kakšna druga rešitev razen izčrpavanja in toplih obkladkov?
3) Ali naj malega dojim vedno kadar želi ali striktno na 2-3 ure?
4) Ali naj malega dojim v času jemanja antibiotika ali si naj izčrpavam mleko v flaško?

Hvala za pomoč in lep pozdrav!




figa -> RE: Boleče dojke itd. (25.1.2006 23:58:37)

1. Bolečo dojko po končanem dojenju vedno do konca izprazni s črpanjem.
2.Če imaš zelo zatečeno si lahko daješ mrzle obkladke.
3.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] dojiš vedno, kadar želi, sploh na boleči dojki, saj bolje izprazni dojko kot ti s črpanjem.
4.Če si zdravnika opozorila, da dojiš, potem ti je gotovo predpisal antibiotik, ki ne škoduje otroku in lahko dojiš.
Srečno!









copka77 -> RE: Boleče dojke itd. (26.1.2006 0:35:13)

kot da bi jaz pripovedovala svojo poporodno zgodbo...pa sem resila stvar..ocitno nimajo vse takih ogromnih kolicin mleka pa se dosti o tem ne govori in ne pise. Svetujem,da si po vsakem dojenju, ko in ce se seveda tamali do sitega naje, popolnoma izpraznis dojko iz katere je pil...nato ga za naslednje hranjenje cez 2-3 ure pristavis k drugi....ki jo nato spet izcrpas do konca.Ce imas res veliko mleka nujno uporabi pumpico- jaz sem bila nad Aventovo navdusena, ker z rocnim izbrizgavanjem ne bos dosegla pravega efekta...

Kar pa se tice zatrdlin ki bolijo in zacetkov mastitisa, pa toliko : nujno iz bolece dojke izcrpaj vso mleko (najprej naj pije tamali,nato izcrpaj ),se posebej si z masazo iztisni mleko iz rdecih,bolecih bulic- poln zastal,zamasen mlecni vod...ceprav grdo boli...ampak brez tega vrocina ne bo padla.
antibiotik jemlji le tisti ob katerem je dojenje dovoljeno, Hiconcil, npr.-vprasaj zdravnika..

Nastajanje mleka se bo umirilo, pri meni je trajala Odisejada ca.dober mesec,zdaj pa je res kul. In ne, ne bo ga grozno vec ker si  ga boš se dodatno crpala! Ceprav je to stimulus za vec, ampak v tvojem-mojem primeru ne gre drugace, saj bos sicer fasala tapravi mastitis, kar pa je res kriza...

Srecno, ne obupaj, ker se dojenje res izplaca,v vseh pogledih - in lep pozdrav!




2ursae -> RE: Boleče dojke itd. (26.1.2006 8:59:24)

hmmm, jaz bi rekla tko: kljub temu, da imaš veliko oz. preveč mleka, ti ni treba ne črpati ne masirati ne iztiskati, če te dojka ne boli. Mislim, da si si na začetku dala preveč dela s tem in ti je zato dojka otrdela in si dobila vročino. Tudi sama sem imela preveč mleka, pa nisem nikoli dodatno črpala.
Če imaš vprašanje glede dojenja, ti priporočam, da pokličeš po telefonu svetovalko pri Zvezi za dojenje. Jaz sem enkrat klicala in mi je svetovalka Mateja rekla: "dojke so super prilagodljive". Ona je na stališču, da je ves ta trud nepotreben, če ni zatrdlin oz. če dojka ne boli.

Tel št. so:
Mateja 01 5124 574
Špelca 02 2512 411
Irena 04 5108 001

poklič pa povprašaj, kako in kaj. Držim pesti, da se ti vse uredi [sm=smiley31.gif].
Aja, so pa dosegljive popoldne, saj so to domače številke.






lelaval -> RE: Boleče dojke itd. (26.1.2006 9:28:06)

Mleko si raje črpaj s pumpico - samo z masiranjem ne gre skoraj nič ven. Načrpaj koliko gre ven in potem naj še popije ven. Še vedno je mleko notri.
Če pa imaš boleče dojke in vročino, pa pojdi do zdravnika, da ne boš dobila mastitisa, ker potem zgubiš še mleko.
Pa dosti uspeha pri dojenju.




zoya24 -> RE: Boleče dojke itd. (26.1.2006 10:29:40)

Jaz si na tvojem mestu tudi ne bi črpala mleka, če dojka preveč ne boli. Tudi meni se je predvsem v začetku dojenja pojavljala različna količina mleka, včasih so bile dojke kot baloni, pa trde....Vendar jaz to nisem reševala z črpanjem, ampak z masažo pod zelo vročo (res zelo vročo) vodo, tako dolgo, da so se omehčalo. Lahko tudi večkrat na dan. Problem pri črpanju mleka je seveda, da ga potem prav toliko spet nastane. Torej se ne uravnovesi z potrebami tvojega malčka.....No kot sem že omenila, jaz si ga črpala nisem, bulice so se izpraznile z masažo pod vročo vodo (čim bolj vročo) ..... Seveda, če imaš mastitis jej antibiotike.

http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/dojenje/umetnost_dojenja.htm

Pripenjam še tale link, če ti bo kaj pomagal.

lp, Zoya




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (26.1.2006 10:41:54)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Stran: [1]