štipendija - vračilo (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> štipendija - vračilo (25.1.2006 10:09:37)

Na pomoč, če katera ve!

Bila sem Ziosova štipendistka. Naredila sem prvi letnik faksa, potem sem se v 2.odločila, da ne bom nadaljevala! Tako da letnika nisem zaključila! Vendar sem to leto še prejemala štipendijo.

No, 2 leti po tem, sem dobila z Zavoda pismo, da bom morala štipendijo vrniti (470000 sit) - za nekončan letnik.
Dala sem prošnjo za odpis dolga (vmes umrl oče, nosečnost,...) - na lokalni ravni so mi stvar odobrili, danes pa sem dobila iz Lj pismo, da smo mojo prošnjo zavrnili, ker nosečnost ni dolgotrajna bolezen!!!

No, ker ne živim v nobenem finančnem luksuzu, me zanima, če katera pozna še kakšen izhod iz te godlje. ???

maja_ -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 10:20:16)

Ni izhoda. Zaprosi za odplačilo na obroke, to je največ, kar lahko narediš, ker je to dejansko tudi kaznivo dejanje, da si po prekinitvi  študija še  prejemala štipendijo. Če ne boš plačala, ti bodo izterjali, tako da čimprej uredi način odplačila.

Anonimen -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 10:27:50)

maja, po prekinitvi študija, nisem več prejemala štipendije. 2.letnik sem še normalno obiskovala, samo končala ga nisem.

ja, vem, da lahko zaprosim za vračilo na obroke....ampak, saj veš...dokler je še kakšna možnost...

superfly -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 10:57:04)

Sej vem, da ti ne bom nič v pomoč, ampak jaz tudi vračam štiprndijo in to za vsa 4 leta študija + absolventski staž (torej tudi toliko večji znesek), ker se nisem zaposlila v šolstvu, imela pa sem kadrovsko štipendijo MZŠP. Kaj čmo, tako pač je, če ne izpolnimo pogodbenih obveznosti. Ampak jaz raje to, kokr da morm v šolo učit (pa brez zamere vsem učiteljicam), ker sem našla drug poklic, ki me bolj veseli.

emaa -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 10:58:13)

plačilo na obroke ti pripada po defaultu, je v pogodbi o vračilu tako zapisano. Lahko kvečejmu zaprosiš za plačilo na več kot 12 obrokov (toliko jih določijo). Edina možnost, da ne vračaš, je da letnik narediš. V tem primeru se s podpisom pogodbe obvežeš, da boš letnik končala v enem letu, v kolikor ga v določenem času ne končaš, je določen datum začetka vračanja štipendije. Jaz sem ravno ta mesec vrnila zadnji obrok za absolventa in nimam več dolgov naproti državi. Če ne plačaš po poteku pogodbe (sama si dolžna spremljat kdaj poteče), pa kar lepo pošljejo domov opomin po nekaj mesecih neplačevanja (sem sama pozabila do kdaj naj bi naredila letnik me podaljšanjem roka).

Dashenka -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 11:04:41)

Drugega izhoda, kot vračilo (neupravičeno) prejete štipendije žal ni.
Denar boš morala vrniti zlepa ali zgrda, v skrajnem primeru sledi rubež.
Svetujem ti, da zaprosiš za obročno odplačilo, ki ti ga bodo glede na situacijo, ki jo opisuješ, najverjetneje tudi odobrili.

Ne glede na "godljo", v kateri meniš, da si se znašla, pa ti svetujem, da študija ne obesiš na klin za vse večne čase. To bi bilo prav nespametno in zagotovo ti bo v prihodnosti za tako odločitev žal.

Kot so uradniki navedli v obrazložitvi, nosečnost res ni dolgotrajna bolezen, ki bi onemogočila študij. Prav tako ne nega in vzgoja otroka.
Vsekakor je mamicam študentkam nemalokrat težko usklajevat študijske obveznosti z obveznostmi, ki jih prinaša nov družinski član, vendar ne nemogoče.

Ne vem če veš, koliko malo starejših mamic usklajuje družinske obveznosti ter službene, ki pa dandanes ne zahtevajo človeka le 40ur tedensko. Nemalokatera poleg službe in družine uspešno doštudira še podiplomski študij, MBA, dokonča specializacijo. In to ne z "energijo" dvajsetletnice, pač pa 30 in 40 letnice.

Že samo dejstvo, da si bila Ziosova štipendistka, pomeni, da si bila pridna in nadarjena dijakinja in kasneje študentka z ustreznimi delovnimi navadami, zato sem prepričana, da zaključek študija ni nerealen cilj.

muki1 -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 11:33:41)

Ali pa kakšno ful dobro zdravniško opravičilo od psihijatra.
Se ne hecam, če bi si lahko kako uredila, pa se še enkrat pritožiš, in priložiš opravičila. Samo brez dobrih vez tega ne dobiš.

Jančika_ -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 14:18:57)

Ni druge, kot da vrneš. Lahko ti pa odobrijo vračilo na več obrokov kot 12, tako da je znesek bolj znosen. Jaz začnem za absolventa vračati naslednji mesec, so mi pa odobrili 18 obrokov zaradi moje finančne situacije.

emaa -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 14:38:42)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]et tu Jančika? bom vidla kako bo naslednji mesec, ko bom mela tolk denarja več, je pa fino, ko odplačaš, pa veš, da ti ostane ta denar

Jančika_ -> RE: štipendija - vračilo (25.1.2006 14:46:53)

Jaaaa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Ampak sem si čisto sama kriva. Prej bi stisnila, pa bi bilo, ne pa da zdaj nekaj pacam. Kazen mora bit...

karmy -> RE: štipendija - vračilo (7.3.2009 14:32:13)

vem da je to zelo stara tema, ampak ni vse izgubljeno, ker upoštevajo mnenje iz CSDja. Vsaj tako so meni, in sem dobila oproščeno vračilo štipendije

Spiria -> RE: štipendija - vračilo (7.3.2009 18:07:28)

Meni je štipendijo odplačalo podjetje, kjer sem se zaposlila, pa bi prav tako morala it v šolstvo, kot piše ena predhodnica.
Pač sem vprašala, ker itak nisem imela kaj zgubit, potem sem napisala prošnjo in so mi odobrili[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

pipic -> RE: štipendija - vračilo (7.3.2009 18:48:53)

dolg so mi odpisali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
lahko se javiš na zs,pa ti povem na podlagi česa ;9

LP

Stran: [1]