Kruh (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Aleksandrin -> Kruh (23.1.2006 10:42:35)

Tiste, ki imate kruhomat:
Kaj je potrebno dodati, da je polnozrnat kruh bolj sočen?




klavdijas -> RE: Kruh (23.1.2006 15:19:04)

Jaz dam 10 dag polnozrnate in 40 dag bele moke, 3,3 dcl vode 1 ž soli in 1 ž sladkorja. Lahko daš še maslo ali margarino 1 žlico. Namesto vode mleko ...

Lp, 

               Klavdija




Anka -> RE: Kruh (23.1.2006 16:23:31)

Jaz dam in vodo in mleko, pa še malo masla, dam pa samo belo moko in semena samo dodam (ne dam polnozrnate moke), mislim, da maslo recej pripomore, pa mleko tudi.




nejča -> RE: Kruh (25.1.2006 17:56:52)

Dodaj petlačen, ohlajen krompir - mehkoba in svežina ! Lahko pa tudi popariš polnozrnato moko in jo ohlajeno dodaš k ostalim sestavinam. Pazi le to, da dodaš semena in maščobo na koncu, saj tako omogočiš kvasu, da dobro sodeluje z moko.
Pozdrav od resnične pekice




Aleksandrin -> RE: Kruh (25.1.2006 21:02:55)

Nejča, kako pa popariš moko [sm=zmeden.gif]




kalbo -> RE: Kruh (26.1.2006 8:36:17)

Poliješ jo z vrelo vodo:)




nejča -> RE: Kruh (26.1.2006 11:36:49)

A kdaj kuhaš žgance? V skledo daš moko in poliješ z nekoliko slano vrelo vodo ali pa vodo zmešano z mlekom. Pol je pa treba fino mešat, da nastanejo drobne grudice. Na 0,5 kg moke rabiš približno 1 dl tekočine.
Lahko pa skuhaš krompir (cca. 15 dag) v 2 dl vode in vse to vrelo zliješ na moko (cca. 0,5 kg), pretlačiš, dobro zmešaš in počasi dodaš še belo pšenično (tip 500) ali rženo moko (tip 750). Ko je vse hladno, dodaj kvas (cca. 5 dag), sladkor, sol, maščobo, semena.
Pri izdelavi kruha, ki ni iz pšenične ali ržene moke (koruzni, ajdov, ječmenov, prosen, ovsen), je treba vedeti, da brez teh dveh mok ne bo vzhajal, saj nima glutena. Podoben problem je kruh iz polnozrnate moke ali z veliko semeni. Zato je  treba tem mokam dodati vsaj 30 % pšenične ali  ržene moke pa tudi več kvasa.
Tudi v trgovini imajo vsi posebni kruhi (ajdov, koruzni) samo 30 % posebne moke, ostalo je ponavadi pšenična - tako dovoljuje pravilnik - zato so tako rahli in visoki.
Če se ti ljubi, preberi knjigo Andreja Goljata, Kruh.
Čao





Stran: [1]