nejča -> RE: Kruh (26.1.2006 11:36:49)
|
A kdaj kuhaš žgance? V skledo daš moko in poliješ z nekoliko slano vrelo vodo ali pa vodo zmešano z mlekom. Pol je pa treba fino mešat, da nastanejo drobne grudice. Na 0,5 kg moke rabiš približno 1 dl tekočine. Lahko pa skuhaš krompir (cca. 15 dag) v 2 dl vode in vse to vrelo zliješ na moko (cca. 0,5 kg), pretlačiš, dobro zmešaš in počasi dodaš še belo pšenično (tip 500) ali rženo moko (tip 750). Ko je vse hladno, dodaj kvas (cca. 5 dag), sladkor, sol, maščobo, semena. Pri izdelavi kruha, ki ni iz pšenične ali ržene moke (koruzni, ajdov, ječmenov, prosen, ovsen), je treba vedeti, da brez teh dveh mok ne bo vzhajal, saj nima glutena. Podoben problem je kruh iz polnozrnate moke ali z veliko semeni. Zato je treba tem mokam dodati vsaj 30 % pšenične ali ržene moke pa tudi več kvasa. Tudi v trgovini imajo vsi posebni kruhi (ajdov, koruzni) samo 30 % posebne moke, ostalo je ponavadi pšenična - tako dovoljuje pravilnik - zato so tako rahli in visoki. Če se ti ljubi, preberi knjigo Andreja Goljata, Kruh. Čao
|
|
|
|