Po porodniški na dopust (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

pika** -> Po porodniški na dopust (22.1.2006 22:57:45)

Aprila se mi izteče porodniška in bi rada koristila še dopust za leto 2005. Ker imam za leto 2005 odločbo o višini dopusta  ne razumem, zakaj mi propade 10 dni dopusta[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Mogoče kera ve, na katere zakonske določbe se kadrovska sklicuje ?
Zaposlena sem za nedoločen čas, v letu 2005 sem bila na bolniški in na porodniški, tko da nisem bila nič v službi.

Anonimen -> RE: Po porodniški na dopust (22.1.2006 23:06:49)

Pozdravljena!
Mislim, da je po zakonu tako, da moraš v tekočem letu izkoristiti vsaj 10 delovnih dni dopusta, sicer ti teh 10 dni propade in se ne prenesejo v naslednje leto. Ostale pa imaš pravico koristiti do 30.6. v naslednjem letu. Upam, da nisem brcnila v temo. Vem, da je mož predlani moral koristiti teh 10 dni na koncu leta, sicer bi jih vrgel stran.

Anonimen -> RE: Po porodniški na dopust (22.1.2006 23:31:00)

"Držati se moramo zakonskih določil, ki za porodnice pravi, da lahko cel dopust prenesejo v naslednje leto v primeru, da so v koledarskem letu, v katerem jim je bil odmerjen dopust, delale vsaj šest mesecev. Če pa je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu z določilom, ki pravi, da je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta."

Evo, tako so meni odgovorili iz kadrovske službe in mi vzeli 10 dni dopusta. Nič ne moreš, tako je. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Gordana-3 -> RE: Po porodniški na dopust (23.1.2006 7:44:31)

jaz sem si lahko prenesla vseh 27 dni dopusta in namesto, da bi šla delat konec aprila, sem šla konec maja. ta člen, ki so ti ga posredovali iz kadrovske, je meni naša tajnica obrazložila tako, da je pomembno to, da sem v podjetju zaposlena več kot 6 mesecev (nekako takole). vem, da sem jo šla še vsaj trikrat vprašat, če se ni slučajno zmotila in mi je vedno rekla, da ne. ne vem, če sem ti pomagala s tem odgovorom ...

lelaval -> RE: Po porodniški na dopust (23.1.2006 7:58:00)

Jaz sem vprašala kolegico, ki dela na knjigovodskem servisu glede dopusta. Pa mi je rekla (prej še sama preverila), da mi pripada celoten dopust za leto 2005 - delala sem 1,5 meseca - potem bolniška in porodniška. Seveda pa se nisem še v službi  o tem pogovarjala.
Če pa imate kako drugače dogovorjeno (a ste kaj posebej podpisale), potem bi vam pripadalo le 10 dni, sicer pa bi se vam moral prenest celoten dopust.

sazi -> RE: Po porodniški na dopust (23.1.2006 9:39:51)

Tole je tekst iz Zakona o delovnih razmerjih:

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
   (3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

Torej če v letu 2005 nisi delala vsaj 6 mesecev (čeprav si bila odsotna zaradi bolniške in porodniške), ti teh 10 dni žal propade.
Je pa tako, da so nekatere firme bolj "radodarne" in se na te člene ne sklicujejo. No, pri nas ni tako. Če se le da, ti jih probajo vzeti. Je bila naša kadrovnica čisto presenečena, ko sem ji razložila, da koristim dopust 2006 (ko sem bila doma prav 2 tedna letošnjega leta, nato pa nastopila porodniško) - takoj ji je bilo jasno, da mi tistih 9 dni ne bo mogla vzeti (no, 1 dan sem jim pa le podarila).

Anonimen -> RE: Po porodniški na dopust (23.1.2006 9:46:44)

ja ja tako je. zato bom jaz pred porodniško letos koristila teh 10 dni, da mi jih saj 15 dni pol ostane za drugo leto po porodniški

Mateja* -> RE: Po porodniški na dopust (23.1.2006 10:45:51)

Točno tako kot pravi sazi. Tud jaz sem nastopila porodniško z 4. aprilom, prej sem bila na bolniški, pa sem bolniško zaključila toliko rpej, da sem pred porodniško lahko koristila še 10 dni dopusta. Žal je tako in če ti prej tega niso povedali si zdaj ob 10 dni dopusta.

pika** -> RE: Po porodniški na dopust (23.1.2006 21:42:02)

Hvala punce za odgovore. Se mi je zdelo , da je nekje zanka, ker je naša kadrovska bila tko vesela, ko mi je rekla, da mi 10 dni propade. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

b.nika -> RE: Po porodniški na dopust (23.1.2006 22:07:13)

Jaz sem cel lanski dopust prenesla v to leto. Marca se mi izteče porodniška, potem, pa bom izkoristila še 27 dni starega dopusta. So pač radodarni. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1]