prekinjena porodniška-starševki dodatek (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

soncek26 -> prekinjena porodniška-starševki dodatek (18.1.2006 23:10:05)

Pozdravljene,

zanima me, če ima katera izkušnje glede tega, da bi se 2 meseca pred potekom starševskega dodatka zaposlila. Kaj moram storiti?Ali mi ga izplačajo? Mož ne bi šel na porodniško za ta dva meseca. Kako je s tem? In kje to prekličem in kdaj?

Hvala za ogovore[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anonimen -> RE: prekinjena porodniška-starševki dodatek (18.1.2006 23:17:58)

Starševski dodatek namesto porodniške ti pripada, če si brezposelna, za 1 leto od poroda dalje. Vzemimo primer: če si rodila 1.1.2006, ti pripada do 31.12.2006. V vsakem primeru lahko ženska porodniški dopust prekine kadarkoli. Če je zaposlena, se lahko vrne na delovno mesto - če je brezposelna, se lahko zaposli. Če je zaposlena, bo namesto porodniške spet prejemala plačo - če je brezposelna, bo prejemala plačo namesto starševskega dodatka.
Ti bi se rada zaposlila 2 meseca pred iztekom starševskega dodatka, torej recimo s 1.11.2006. To pomeni, da bi prvo plačo dobila šele predivdoma 15.12.2006. V novembru si torej še brez dohodka, torej ti še pripada starševski dodatek. Decembra pa ne več, ker že imaš plačo.
V kolikor pa ti na CSD kaj zakomplicirajo, pa lahko s starševskim dodatkom prekineš 31.10.2006 (primer) in za november zaprosiš za DSP, ki pa bi bila žal samo 7.000 SIT mesečno.
Veliko pametneje (finančno) bi bilo, če se z delodajalcem dogovorita, da te v delovno razmerje sprejme s 1.12.2006 (primer), saj potem starševski dodatek izkoristiš do konca.

lelaval -> RE: prekinjena porodniška-starševki dodatek (18.1.2006 23:59:28)

Morda bi se z delodajalcem pogovorila  in bi delala - če gre za novo zaposlitev - poskusno - palča pa ti preko študentskega servisa ali na roko, ti pa ta 2 meseca še prejemaš starševski dodatek. Glej, da bo zate najbolje, pa veliko uspeha.

soncek26 -> RE: prekinjena porodniška-starševki dodatek (19.1.2006 11:07:52)

najlepša hvala za odgovore. Žal se z delodajalcem ne bom mogla zmenit, ker je to delo na sodišču in preko študentskega servisa ne smejo več delat. Kot drugo nas je bilo pa zelo dosti prijavljenih za to delovno mesto in sem lahko srečna da sem dobila. Bom pač ob 2 starševska dodatka.

Hvala vseeno

lp

Stran: [1]