Šoni -> RE: Prve žličke goste hrane (13.1.2006 23:30:04)
|
Anonimen, malemu sem ponudila kuhano jabolko, seveda spasirano ko je dopolnil 4 mesece. In sicer bolj tako, da vidim kako bo sprejel nov okus. Najprej se je kremžil, pol je pa kar z veseljem usta odpiral. Vse sem začela zelo neinvazivno, če bo hotel mu dam še, če ne ga pa ne bom silila, saj mislim do 6. meseca res bolj dojiti. Pa smo ugotovili, da mu ponoči primanjkuje kalorij oz. da mu je samo mleko premalo. Takrat sem po nasvetu pediatrinje uvedla riževo kašico pred spanjem in potem ponoči ni bilo več joka zaradi lakote. Pred kratkim pa sva bila pri pediatru, rutinski pregled in le ta mi je svetoval naj kar uvedem sadno malico dopoldne in sicer samo banano in jabolko, približno pol, pol. Drugo sadje mi je odsvetoval, češ da otrok s tem vse dobi in zakaj bi silili v kakšno alergijo, če ni potrebe. Popoldne mi je pa svetoval naj kar začnem z zelenjavnim obrokom. Ker sem mu povedala, da še vedno dojim, mi je svetoval ob sadnem obroku tudi dojenje če je otrok še lačen, po zelenjavnem obroku pa naj ukinem dojenje. Vendar kot sem že povedala, naš mali ne mara zelenjave, razen bučk pa še te tako, tako (poskusila sem cvetačo, brokoli, korenček) ga v ta obrok ne silim, ampak mu raje pred spanjem pripravim žitno kašico brez glutena. Je pa naš tamali kar konkreten saj tehta 8900g in ima 73 cm, tako da mi je tudi zato mogoče svetoval naj pričnem z gostimi obroki. Imam pa tudi knjigo Paparica za male papavčke, po kateri mu pripravljam sadje oz. zelenjavo in sicer je v njej za vsako starost priporočena določena zelenjava in sadje. Jedilniki pa se pričnejo pri starosti 4 mesece. Sem pa tudi že slišala, da nekateri pediatri priporočajo zgolj dojenje do 7. meseca. V literaturi sem pa tudi zasledila, da se pač poiskusi z novim okusom in če ga otrok sprejme potem ni blema, če pa ga zavrne, ga pa ne smemo siliti, vsaj še ne pri tej starosti. Tako, da se jaz ravnam po tem kaj je malemu všeč in kako se odziva. Lp Šoni
|
|
|
|