|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prvi porod CR, drugi pa ????
9.1.2006 13:05:52   
Lari
Pozdravljene punce!

Jaz se moram malo izpovedati. Čisto zamorjena ratam, ko berem vaše krasne porodne izkušnje in besede, da bi lahko čez 2 dni še enkrat rodile.
Jaz sem rodila pred 1 letom s carskim rezom. Bila sem 8 dni čez rok, zato so mi umetno sprožili porod. Nisem se odpirala, kljub popadkom. V porodni sobi sem bila 12 ur, pred tem pa na oddelku 10 ur. Bolečine so bile neznosne, po 5 urah v porodni, je bila plodovnica že zelena in kljub prošnji, naj mi naredijo carski rez, ker sem se bala za otročka, me niso uslišali. Zadnjih treh ur se sploh ne spomnim, ker se mi je že bledlo. Bilo mi je že čisto vseeno kaj bo, samo naj že mine. Bila sem že v fazi potiskanja, dve babici sta se mi vrgli na trebuh, pritiskala sem, ampak moja Lara je samo lezla gor in dol po porodni poti. Toliko časa, da je imela že otečeno glavico in ni šlo nikamor. Šele, ko je bila smena, in je prišla druga babica, je končno urgirala in se takoj odločila za CR. Nikakor ji ni bilo jasno, zakaj so tako dolgo čakali, če je bila plodovnica zelena in smrdeča.

In zdaj me zanima, kako sem jaz lahko že pritiskala, potem so mi pa naredili CR. Babica je videla otrokovo glavico in vse, pa nikakor ni šlo. In sploh si ne morete misliti, kako mi je hudo, ker sem želela naravno roditi, da bi bila priča temu čudežu življenja. A to pomeni, da bo tudi drugi porod avtomatsko CR?

Prav žalostna postanem ko berem vaše porodne zgodbe, ki so tako lepe.
Kljub vsemu pa je moja Lara največji sonček v mojem življenju in bi ponovila ta dogodek še enkrat za isti rezultat. Važno je, da smo zdravi in veseli.

Hvala za odgovore, Lari.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prvi porod CR, drugi pa ????
9.1.2006 14:49:58   
hubi
Jaz imam podobno zgodbo. 14 dni čez rok, pa hvala bogu super babico, ki me ni pustila tako dolgo v porodni sobi. Takole bom rekla, ni še dolgo od poroda, zato so vsi občutki še sveži. Celo nosečnost sem bila pripravljena na popadke, pa na bolečine in vse kar paše zraven. Ampak narava gre včasih svojo pot in je šla tudi tokrat. Moram pariznati, da sem zelo olajšana podpisala za cr in bi takoj to storila še enkrat. Tako kot si sama rekla, bi ponovila dogodek  za isti rezultat. Sama niti pomisliti ne upam, kakšen bi bil rezultat za oba, če ne bi bilo možnosti cr. Sva pač dali porod skozi z drugačnimi bolečinami, pa še bojno rano imava.user posted image

(odgovor članu Lari)
Neposredna povezava do sporočila: 2
9.1.2006 15:29:31   
Anonimen
Imam podobno zgodbo vendar so z mano delali veliko bolj človeško kot s tabo in mi CR naredili takoj, ko sem omenila.

Vidiš, meni se pa to, da bom naslednjič zagotovo imela CR, zdi velika prednost. Pravzaprav - če bi še enkrat prvič rojevala ne bi niti pomislila na to, da bi rodila naravno.

Edino, kar ti svetujem, je to, da se dogovoriš s porodničarjem, ki CR opravlja z epiduralno analgezijo. Poseg traja cca. 20 minut, ves čas si pri zavesti, otroka slišiš in ga kmalu dobiš tudi v naročje.

(odgovor članu Lari)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
9.1.2006 16:41:32   
yennika
Selena oprosti,
ampak CR se lahko opravi v SAB- to je subarahnoidalna blokada ali spinalni blok, kjer da anesteziolog v spinalni prostor lokalni anestetik oz. opioid. Pri tem izgubiš motoriko, to pomeni, da si mrtev od pasu navzdol, kjer občutek ostane, bolečina pa izgine. Blok traja približno 3 ure.

EA ali epiduralna analgezija pa je samo lajšanje porodne bolečine, kjer anesteziolog vstavi v epiduralni prostor( med vretenci ) kateter, preko katerega potem aplicira analgetično mešanico v obliki bolusa ali s pomočjo protibolečinske črpalke.Tu se motorika telesa ohrani, da lahko mati normalno pomaga poroditi in iztisniti otroka.

lp

"Bilo je seme, bil je popek, zdaj cveti najlepši cvet."
1.9.06 sem dobila najlepše ime - mamca!
5.5.09 je našo družino izpopolnil še en član.
Sedaj sem doma med tremi mušketirji-in lepo mi je!

Življenje je tukaj in zdaj!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
9.1.2006 16:49:21   
Anonimen
Zanimivo, da potem tudi Pušenjak uporablja isti termin - carski rez z epiduralno analgezijo!

Jaz sem imela najprej EA potem pa CR. Pred EA so mi vstavili kateter in po istem katetru dozirali to, kar so mi dali pri EA in kar so mi dali pred CR. Kateter je ostal isti, prostor, v katerem je bil nameščen, tudi. Kaj so pa noter spuščali pa ne vem in me niti ne zanima.

(odgovor članu yennika)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
9.1.2006 17:44:36   
KMALU
Ce bi se kaj takega zgodilo meni, bi vzela telefon in naredila celo stalo. Nikoli ne bi pustila, da tako dolgo cakajo z carskim rezom! Treba je samo zehtevat in ne bit tiho..

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
9.1.2006 19:13:52   
bobek05
Jaz sem podobno kot ti sanjala o naravnem porodu, čeprav me je bilo seveda strah (katere pa ni strah poroda? user posted image )... No, potem pa pride šok - da moram na CR. Pri meni je bil CR vnaprej določen, ker je Anej po domače sedel na ritki in te v MB niti pod razno ne pustijo, da bi rojevala z ritjo naprej...

Od poroda je minilo šele slabih 7 mesecev, pa velikokrat razmišljam kako bo naprej - mislim naslednji (čeprav šele čez kakšni 2 leti, ker pri itak CR mora biti pavza daljša). Baje, da ni nujno, da je naslednji tudi CR, če je ženska 1. rodila s CR, lahko pa ga ZAHTEVAŠ! Pojma nimam, kaj bom jaz naredila. Po eni strani bi rada rodila naravno, po drugi strani pa... me je strah. EA ne smem dobiti (ker sem imela CR in ne čutiš če ti notri kaj gre narazen user posted image user posted image ), samo tako naravno pa verjetno boli ko user posted image Res ne vem...

1. sem rodila s spinalno narkozo - čudovito! Če bo še 1x CR se bom definitivno zopet odločila zanjo. Takoj ko so ga vzeli ven sem slišala njegov jok in tudi videla sem ga nekaj sekund kasneje... Je pa res, da če je CR urgentni (kot je bil v tvojem primeru) ne moreš izbirat..

P.S.: Ful mi je žal, da si morala vse to prestajati... user posted image Hvala bogu, da sta vsaj obe zdravi. user posted image

(odgovor članu KMALU)
Neposredna povezava do sporočila: 7
9.1.2006 19:27:43   
eva1
Jaz sem imela elektivni CR-sedaj lahko izbiramo, ali bomo imele tudi 2 cr, ali se bomo odločile za naravni porod-jaz se bom vrjetno, če en bo drugih indikacij za CR odločila za naravni porod! Pa bomo videli, itak te v drugo ne pustijo ne vem kak dolgo v porodni, ker če porod v drugo ne poteka gladko, takoj naredijo CR!

Glede spimalnega bloka se strinjam z yenniko, je kar res kar pravi-selena se pa opravi vse v isti kateter, gre samo za drugačna sredstva! No ampak sploh ni važno!

jaz sem imela narkozo, med Cr nisem bila budna, pa se zaradi tega nisem nikoli obremenjevala...ti pa se v drugo odliči kakor želiš!

(odgovor članu bobek05)
Neposredna povezava do sporočila: 8
9.1.2006 19:55:49   
Anonimen

No, sem malo po netu pobrskala in našla tele stavke:
"Od področne analgezije uporabljamo najpogosteje epiduralno, lahko pa tudi kombinirano spinalno-epiduralno porodno analgezijo."
vir: porodnišnica v Postojni

"Danes na oddelku izvajajo najzahtevnejše intenzivno zdravljenje in regionalno anestezijo ter splošno anestezijo s pooperativno kontinuirano epiduralno analgezijo pri vseh operacijah."
vir: bolnica v Mariboru

Prvi sestavek omenja spinalno analgezijo oz. kombinacijo v smislu EA, drugi pa epiduralno analgezijo pri operacijah. 

Kot dokaz, da pri EA uporabljajo tudi opioide, pa tole:
"V porodnišnicah imajo za lajšanje porodne bolečine različne postopke. Poleg psihoprofilakse, hipnoze, TENS in akupunkture so bolj ali manj razvite inhalacijska analgezija, "lajšanje bolečine" s sedativi in trankvilizanti, lajšanje bolečine s sistemskim dajanjem opioidov.
Dodajanje opioidov zmanjša potrebe po lokalnem anestetiku, zato je možna ob uporabi opioidov uporaba manj koncentriranega anestetika in s tem manj učinkovita motorična blokada. Opioide z lokalnim anestetikom v nizkih koncentracijah ali samo opioide v fiziološki raztopini dodajamo obvezno v drugi porodni dobi, ko je pomembno, da je v zadostni meri ohranjena tudi mišična moč porodnice. Običajno uporabljamo fentanyl v odmerkih od 0,05 - 0,10 mg v 10 ml bupivacaina 0,125% ali v 10 ml fiziološke raztopine."

" Po vstavljenem katetru nato v določenih časovnih presledkih ali v trajni infuziji s posebno črpalko vbrizga mešanico lokalnega anestetika in opioidnega analgetika, ki začasno omrtviči živčne poti za prevajanje bolečine, ki spremlja popadke."

vir: porodnišnica Postojna

(odgovor članu eva1)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
9.1.2006 23:24:05   
KODA
Imela sem 2x c.r.Prvič zato ker je bil še v med. vstavi in zaradi nenapredovanja poroda,ker nisem imela popadkov po razpoku mehurja.Tudi flaša ni pomagala.
Tadrugič sem pa imela elektivni carski rez.

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
10.1.2006 7:53:20   
Lari
Jutro punce!

Hvala za odgovore. Imam pa še eno vprašanje. Bobek05 je rekla, da če imaš prvič CR, da drugi porod ni možen z EA. A je to res? Če je, potem ni šans, da bi sploh poskušala naravno rodit. A CR s spinalno narkozo je pa super? Kako pa to izgleda? A mi lahko katera opiše prosim. A so kakšne negativne strani ali pa stranski učinki?

Lp, Lari.

(odgovor članu KODA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
10.1.2006 9:57:24   
eva1
Tako kot je bobek napisala po CR ni možen porod z EA!
Porod s spinalnim blokom-vsavijo ti kateter v spinalni prostor pokaterem ti dovajajo zdravila-in s tem ri umrtvijo spodnji del trebuha...tako da ne čutiš bolečin, pri CR si budna, blok popusti nekje po 3-5 ur po operaciji! lahko se pojavijo mravljičaste noge, ima pa tako blok, kot splošna anasteuije svoje + in - ! pogovori se z anastezistvom pred posegom, pa se bosta dogovorila za anastezijo!

(odgovor članu Lari)
Neposredna povezava do sporočila: 12
10.1.2006 9:59:52   
eva1
IZVIRNO SPOROČILO: eva1

Tako kot je bobek napisala po CR ni možen porod z EA!
Porod s spinalnim blokom-vsavijo ti kateter v spinalni prostor pokaterem ti dovajajo zdravila-in s tem ri umrtvijo spodnji del trebuha...sem narobe napisala-spodnji del telesa ne trebuha!

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
10.1.2006 13:03:34   
yennika
LARI, evo spinalni blok poteka pr nas nekako takole.
Pacient se vsede na mizo-operacijsko.Pomembno je, da se usede čimbolj sproščeno, da so mišice hrbta sproščene. na tak način se vretenca bolje odpro. Temu se reče mačji hrbet!
Anesteziolog umije polje, kjer bo pikal- vretence, torej križni, ledveni ali torakalni predel hrbtenice. Nato mesto vboda omrtviči z lokalnim anestetikom- 1ali 2% ****locaine, z subcutano iglico, ki je čisto majhna in ne boli, samo baje malo peče!
Počaka, da lokalni anestetik prime. Sedaj gre med vretenci z zelo drobčkeno iglco iskat spinalni prostor. Ko priteče likvor je na pravem mestu!jeej. Aplicira anestetik- 0,5% Marcain in to je to! Mesto vboda prelepi z sterilnim obližem. In že postajajo noge tople in vse težje. Počasi jih ne gre več dvigniti. Torej s tem ti vzame bolečino, občutek OSTANE! Vse čutiš, kaj se dogaja, vendar BOLI NE!Tako kot pri zobarju!!!user posted image
lp

"Bilo je seme, bil je popek, zdaj cveti najlepši cvet."
1.9.06 sem dobila najlepše ime - mamca!
5.5.09 je našo družino izpopolnil še en član.
Sedaj sem doma med tremi mušketirji-in lepo mi je!

Življenje je tukaj in zdaj!

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
18.1.2006 10:44:49   
bobek05
Lari,

EA ni več možna, ker ne bi čutila če se ti od znotraj kaj trga (tam kjer so te šivali)..

(odgovor članu yennika)
Neposredna povezava do sporočila: 15
18.1.2006 11:04:36   
urška
naj naj še jaz malo pristavim lonček.
tako kot so ti napisale: po CR ne moreš imet EA;
lahko še vedno rodiš naravno, s tem, da te ne "silijo."
če imaš 2 CR bo pa tretji definitivno tudi.

je pa moja prijateljica pred kartkim po CR rodila naravno in to zelo velikega fanta: 57 cm in 4 kg; pravi da se je fajn namatrala;

zanimivo je to, da Je eden od pogojev za elektivni CR velik otroček; no pri njej so dolgo vedeli, da bo velik pa ni bilo nič od elektivnega CR;

in ko sprašuješ kako je s tem, da si že pritiskala potem so ti pa naredili CR, je pa tako:
tej isti prijateljici, ki jo opisujem zgoraj se je to naredilo pri prvem porodu; ona je bila v fazi pritiskanja, zdravnik je videl otrokovo glavo ampak ko je popadek nehal je mali zdrsnil nazaj noter; potem so ugotovili, da ima prekratko popkovino, ki ga vsakič potegne nazaj noter; naredili so ji urgentni CR da se popkovina ne bi strgala, ker potem otroček umre in mu ne morejo nič pomagat.

malo pojdi še Pušenjaka prebrat na MON;

(odgovor članu bobek05)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?