|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 20:44:04   
Anonimen
če sem naredila zmedo glede REFERENC, VIROV, se opravičjem, jih nisem skopirala. Če pa jih kdo zelo pogreša pa naj na internetu vtipka naslov in jih poišče.

(odgovor članu Magi*)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
5.1.2006 21:04:55   
Magi*
TNX.

M

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 27
5.1.2006 21:18:41   
eva1
Moj je prve 3 mesece samo jedel in spal, nosil se  ni skoraj nič, sem imela včasih kr slabo vest, ker ga nisem cartala, ampak zakaj bi "uvajala" svoj ritem in ne od malega! Vsaka mama naj se prilagodi svojemu otroku, vsak ima drugačne potrebe, zato ne moremo vse skupaj v svoj koš metati! No potem ko je dalj časa ostajal buden, pa se je rad nosil in še sedaj pride k meni nasloni glavico na mene in ga božan...potem pa spet na vse štiri in gas! da bi bil pa sedaj v naročju pa ni šans-ima preveč delauser posted image

(odgovor članu Magi*)
Neposredna povezava do sporočila: 28
6.1.2006 8:32:39   
viv_
Ja, saj ne, da bi bila apriori nošenju, ampak na živce mi grejo dvojna merila. Vse dobre stvari pri nošenih otrocih so posledica nošenja, to, da pa jaz napišem, da mi spi celo noč in zaspi sama v postelji pa ni posledica tega, kako sem jo navadila, ampak dobim odgovore, da je lahko meni govorit, ker imam pridnega otroka. Kaj pa če je to zado, ker je nisem med hojo uspavala.

Poleg tega mi je čudno, ker nekatere zagovarjate nošenje, skupno spanje... potem pa kar naenkrat odprta nova debata:"Dovolj je nošenja" ali pa "Od danes naprej spi v svoji postelji".

Kot se je pri raznih vzgojnih debatah jasno in glasno izpostavljalo, da otroci niso enaki, lahko to tudi tu izpostavimo in zato ne moremo trdit, da vsi otroci obožujejo nošenje.

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   [Brisano sporočilo]
6.1.2006 12:12:34   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu viv_)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
6.1.2006 12:49:07   
ZARA
Jst se strinjam s puncami, ki pravijo, da sta teortija in praksa nekaj povsem različnega, tako, kot otročki...me zanima koliko te prakse je ga. Karmen  uporabljala na svojih otrocih??

Glede nošenja...Zara se nikol ni pustila nosit, vlačit, mojčkat....od nekdaj! Taka pač je in tako sem se ji prilagodila...
Drugače se pa v celoti podpišem pod post od viv!

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 31
6.1.2006 13:00:39   
Anonimen
Ufa,kolk ste obsedene od knjiguser posted image
Knjiga je samo pripomoček ne pa zakon, vzagajanja.Tisti,ki jo napiše,
jo napiše po enem klišeju.Otroci so si pa tako različni.
Dejmo mame,zanesite se na svoje čute,pa mal potrpite,če jokajo,če nočejo sami spat,če se hočejo nosit,ali ne.Pa saj niso živali,da se jih dresira.

(odgovor članu ZARA)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
6.1.2006 14:36:30   
Urška//
Naša Lara je že vsega začetka taka, da je rada na rokah in sem jo tudi jaz nosla tudi med dojenjem, ker drugače ni nič pojedla, je že tal bla taka micena, ker je mesec prej rojena, tudi uspavala sem jo z nošenjem, tam nekje do 5 meseca, pol pa sem imela vsega dovolj in sem jo zvečer po papici dala lepo v posteljo in je zaspala sama v 5 min, brez problema, no ta teden smo bolani pa zobki nam rastejo in spet prakticiramo to uspavanje z nošenjem, čez dan pa bi bla tak al tak skoz na rokah, če jo dam na tla, da se igra, vzdrži max pol urce, pol pa me že kličeuser posted image ,pa se dere dokler je ne vzamem v naročje, mene pa križ že pošteno boliuser posted image

vse v mejah normale pravim jaz, ker to kar se pri nas dogaja je že too much

Urška in Lara(10.05.2005) in Nejc(17.10.2008)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
16.1.2006 15:18:01   
KarmenM
Drage mamice,
hvala vsem za vaša mnenja ob članku.

Nisem strokovnjakinja za karkoli ampak sem mama. Članek sta strokovno pregledali zdravnica pediatrinja in diplomirana fizioterapevtka. Članek je napisan na osnovi mojih lastnih izkušenj ter iz pogovorov s številnimi mamicami.

Sem mama štirim otrokom. Stari so od šest mesecev do devet let. Vse moje otroke sem nosila: prvega v kengurujčku, druga dva v ruti (slingu, štorklji), četrto zdaj nosim v traku. Zato je članek napisan predvsem iz prakse.

Zavedam se, da smo družine različne, otroci so različni in to je tisto kar moramo spoštovati. Razumem, da nekomu nošenje ne ustreza - in članek ni napisan zato, da to komu oporekal ampak je napisan predvsem zato, da vam povem to - da s tem, ko se dojenček nosi - ni razvajanje.

Moji otroci se niso vsi nosili enako in enak čas ali ves čas: eni so se radi nosili, drugi pa sploh ne. Prilagajala sem se otrokom in njihovim potrebam. Mojo šestmesečnico kakšen dan nosim, kakšen dan pa sploh ne. Včeraj sem npr. obešala perilo z dojenčico v traku, ker je bila jokava (dobila je drugi zobek). No danes pa je zadovoljna na odejici in se igra z igračkami.

Reference so bile ob originalnem članku objavljene, literatura in viri:
- The Baby Book, dr. William Sears, 2003
- Attachment Parenting, K. A. Granju, 2003
- revija Mothering: http://www.mothering.com

Veliko referenc, tudi na znanstvene in antropološke študije, lahko najdete na:
http://www.thebabywearer.com in http://www.mamatoto.org

Ljudje sami smo tisti, ki se bomo odločili, na osnovi lastne presoje, izkušnje ali pa prebranega, kako bomo ravnali. Pomembno je tisto, kar je dobro za vso družino.

lp, Karmen

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 34
16.1.2006 16:22:27   
Seven*
Draga Karmen. Veseli me, da si se oglasila. Marsikdo na tem forumu te zelo ceni. Bi bili zelo veseli, ce bi kdaj (ce bos imela cas) kaj napisala tudi na forumu za dojenje! user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu KarmenM)
Neposredna povezava do sporočila: 35
17.1.2006 1:45:36   
jupiter
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu KarmenM)
Neposredna povezava do sporočila: 36
17.1.2006 12:15:42   
kati*
IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

Lepo napisano, vendar v praksi izgleda malce drugače. Vsaj kar se moje hrbtenice tiče, ni nič napisanega, pa tudi ne, kako naj bi se nosilo 10-11 kg otroka in še kaj naredil poleg.

Se ne bi mogla bolj strinjat - otroka pa tud ne bo konec, če 3 minute joka. V starih časih naše babice in mame tud niso imele časa otrok skoz nosit (ne pozabite, da so šle naše babice že pri 3m otroka v službe) in smo vsi "normalni"!

Mi smo ga praktično nehali nosit (seveda kadar je to zgolj nošenje), ker sem dobila že konkretne bolečina v hrbtenici, pa sem probala tud s pripomočki za nošenje (med drugim tud kengurujček) in lahk rečem, da je bilo le slabše. Situacijo pa smo rešili tako, da ga dam v ležalnik v mal sedeč položaj in ležalnik porivam povsod, kjer sem jaz in me gleda iz ležalnika. Mali je popolnoma zadovoljen, jaz in moja hrbtenica pa tudi. Naj omenim, da je trajalo kake dva tedna, da se je ležalnika navadil, a če ne bi vztrajala (tud pri kakšnem jokanju) - bi me čez par mesecev lahko peljali na fizioterapijo.

Obstajajo tudi drugačne rešitve.

lp, K

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 37
17.1.2006 12:28:24   
tipka
Kolike, da so povezane z nošenjem? Malce morgen. Kolegičin mali je jedel, podiral kupčka, so ga previli, se malo poigrali z njim in spet je spal. Spal, spal, spal, nikoli na rokah, nobene kolike. Znano je, da v Sloveniji otroke nosimo, če jočejo, vsaj v začetku, če ne jočejo, jih ne nosimo toliko. Torej otroke s kolikami nosimo, tistih, ki pa kolik nimajo, pa ne. Zakaj ti otroci ne dobijo kolik, otroci, ki pa jih imajo, pa bi jih naj z nošenjem zgubili, kake kvasi ta ženska, raje ne bom brala dalje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
17.1.2006 12:54:41   
m_m
user posted image  Tole nošeje je čisto v redu, če imaš čas in če se ti da. Ni lahka naloga. Jaz sem bila dosti sama, hčerinih prvih pet mesecev, ko ata ni mogel nič pomagati, pa je nonstop jokala... Vsaj čez dan sem se temu izognila, če sem jo mela na rokah. Vse sma delale skupaj, še to je gledala, kako dajem perilo prat in potem v sušilca...

Nositi otroka na rokah ni nujno razvajaje. Mi slim da ga ne smeš vzeti na roke vsakič ko zajoka, ampak skušaš potolažit z besedo (čeprav noben dojenček ne joka kar v tri dni, treba ga je dobro poznati in ponavadi je samo pokakan, lačen ali zaspan ali pa mu je vroče). Sem jo pa vzela v roke velikokrat, ko sploh ni bila slabe volje, ampak sem morala v drugo sobo za 10minut pa je šla z mano. Tako da iz tega kdaj sem jo vzela na roke in kdaj ne, ni mogla sklepat, da če zajoka, gre že v naročje. Nisem se držala nobenega vzorca, da bi se iz tega lahko naučila kako to izkoriščat.

Je pa res, da je naše dete med lažjimi, pri 9 mesecih ima 8 kilogramov. Ampak dolgotrajno držanje teh 8-ih kil v naročju, ni prijetno, je pa zanimivo. Rečem, da je to zastonj fitnes za moje roke. V rokah jo pa zdržim nositi precej precej dlje kot ata.

* Čas je najboljši učitelj, a kaj ko na koncu ubije vse svoje učence.
* * Ni bogat tisti, ki ima največ, ampak tisti, ki najmanj potrebuje.
* * * Če mislite, da zmorete ali da nečesa ne zmorete, imate v obeh primerih prav.

(odgovor članu tipka)
Neposredna povezava do sporočila: 39
17.1.2006 14:59:59   
ameli
Vroča tema, res user posted image .
Jaz Marka prenosim približno 6 ur na danuser posted image .  Zvečer sem včasih tako crknjena, da zaspim že pri dnevniku. Ne vem, če je to dobro ali ne, vem samo, da je Mark v mojem naročju najbolj srečen. Takrat se smeje, "pogovarja", drži igrače,.... ko ga odložim pa je večinoma slabe volje. Najhuje pri vsem je, da hoče biti le v mojem naročju, ati še pride v poštev, drugi pa sploh ne.
Vsi mi pravijo, da sem ga razvadila- mogoče res. Ampak mali me ima v šahu in tako pač je. V končni fazi sem zato doma, da se posvečam njemu (tako se sama tolažimuser posted image ).
Se pa strinjam s tipko in kati, da nošenje ni pogoj za boljšo dovzetnost, razvitost,..... blablabla.... Jaz pri npr. vidim, da se  ne morema "igrati", da mu ne morem pokazati kakšnih fint, ker ga imam pač cel čas na rokah.
Vsak pač dela po svojem občutku in upa, da dela najbolje. Jaz sem vesela, če je moj otrok zadovoljen, pa čeravno sem zvečer čisto hin.

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 40
18.1.2006 1:50:06   
jupiter
Zakaj smo pa nesramni? 

(odgovor članu tipka)
Neposredna povezava do sporočila: 41
18.1.2006 22:25:30   
tipka
Obupana, ne nesramna.user posted image

Pošlji mail, ti bom odgovorila čez 20 let, zdaj itak ne bi razumel-a.user posted image

(odgovor članu jupiter)
Neposredna povezava do sporočila: 42
19.1.2006 7:59:37   
wawa
Ok ok vse lepo in prav čudovita teorija, ampak veste kaj v praksi sem še vedno raje naspana z dovolj energije za ukvarjanje z mojim otrokom kot pa crknjena od njegovega nošenja cele dneve in noči.

Mogoče je vse res, a še vseeno sem zelo zadovoljna da sem svojega sončka naučila zaspati brez joka in v postelji (brez nošenja), pa ne zaradi sebe, jaz imam dovolj energije in mišic da bi ga nosila ampak zgolj in samo zaradi njega, saj se veliko bolje naspi v postelji kot v mojih rokah, ko se ponoči zbudi ni žalosten in prestrašen zakaj za vraga je ostal sam, ampak samo malo počeblja z slikicami na steni in zaspi nazaj.

Torej nošenje....seveda....ampak to ni vse kar lahko daš otroku.

(odgovor članu tipka)
Neposredna povezava do sporočila: 43
19.1.2006 8:28:58   
kalbo
Spoštovana gospa Karmen. Vse lepo in prav. Lepo napisan članek. Pri takih in podobnih člankih me moti edino sklicevanje na najnovejše znanstvene raziskave, pa naj bodo citirane ali ne. Vse te raziskave so en navaden larifari, ker se obnašajo kot modne muhe. Lepše bi bilo, če bi napisala, da so to vaše ugotovitve iz prakse, spodaj pa dodala vsebino vašega posta, ki pravi, da so si otroci različni.

Postavite se recimo v kožo novopečenih staršev, ki kar požirajo vse možne revije in tisoč podobnih člankov. Vsi ti članki so podkrepljeni z najnovejšimi znanstvenimi raziskavami, v resnici sta pa lahko že dva v eni sami reviji, oba napisana po najnovejših raziskavah, ki si nasprotujeta.
Ko sva se z ženo oborožila z vsemi možnimi revijami sva ugotovila, da je treba te stvari jemati z rezervo, ker si niti dva otroka nista enaka. Res pa je, da nama je marsikateri članek olajšal začetne mesece, ko res včasih nisva vedela, kaj storiti.

Torej, da zaključim. Vse te članke, tudi zgornjega, se splača prebrati in iz njih potegniti tisto, kar ustreza našemu otroku. Na žalost se pa veliko staršev drži takšnih člankov kot pijanec plota, ker so itak napisani po najnovejših znanstvenih raziskavah.

(odgovor članu wawa)
Neposredna povezava do sporočila: 44
20.1.2006 9:44:52   
KarmenM
Pozdravljeni,
da, se popolnoma strinjam z vami.

Kot mama štirih otrok imam štiri različne izkušnje. Pri mojem prvem otroku, ko sem bila sama prvič mama - in še ni bilo interneta, nobenih starševskih revij, ipd... sem se lahko zanesla le na svojo intuicijo. In ta mi je takrat pravila, da naj otroka vzamem v naročje. Tudi sama sem se takrat borila s predsodki in skrbjo, da bi otroka razvadila.

Strinjam se, da so novejše raziskave različne in nasprotujoče. Mnoge imajo v ozadju tudi velik komercialni interes multinacionalk. A nošenje otrok ni nekaj novega in modernega /antropološki članki na zgoraj podanih linkih/.

Človeštvo in dandanes še številne svetovne kulture so otroke tisočletja nosile tako ali drugače. Danes imamo na razpolago številne moderne pripomočke ob starševanju: trakove, kengurujčke, gugalnike, ipd... Dobro je, če so uporabni in če je otrok v gugalniku zadovoljen. Dobro je tudi, če sta oba - tako mama (ali očka) in otroček ob nošenju zadovoljna. Kadar pa temu ni tako, pa imam k sreči še druge možne načine in pripomočke. Vsak pač najde tisto, kar njemu in njegovi družini najbolj ustreza - in prav je tako.

lp, Karmen

p.s. opravičujem se za moj pozen ogovor, a trenutno ob družini, študiju in računalniku na servisu, bolj poredko zaidem na forume.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 45
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?