urška -> RE: kaj ji naj đe ponudim? (30.12.2005 12:56:20)
|
KOLERABA, REPA, PASTINAK Olupi, nakockaj in kuhaj do mehkega. Zmiksaj BROKOLI IN CVETAČA Operi, nareţi skuhaj ali osopari. Zmiksaj. Če je pregosto zalij z vodo ali mlekom (tvojim ali umetnim) BUČKE Operi. Skuhaj do mehkega. Če imađ mlade jih ni potrebno lupiti in jim ni potrebno jemati ven semen. Zmiksaj. Kremni korenčkov pire (za več porcij) 75 g korenčka 2-3 ţličke riţolinota dađ v 175 ml toplega mleka. Skuhaj koren in ga zmiksaj z mlekom in riţkotom. KROMPIR, BUČKA, STROČJI FIŢOL (jaz bi fiţol definitivno izpustila) Skuhađ in zmiksađ. TROJČEK Skuhaj brokoli, cvetačo, krompir. Zmiksaj in dodaj malo mleka po potrebi. SUHE ČEĐPLJE IN SUHE MARELICE Čeđplje čez noč namočiđ v mrzli vodi. Marelice opeređ. Dađ v mrzlo vodo, pokrijeđ, vrđ so omehčanega. Odcediđ in zmiksađ. Pazi na koţo od sliv, da bo dobro zmiksana. SUHO SADJE ODPIRA!!!! VKUHANO JABOLKO Z ROZINAMI Segrej 3 jedilne ţlice sveţega pomarančevega soka. Dodaj 2 olupljeni in narezani jabolki in 15 g rozin. Kuhaj do mehkega, po potrebi dolivaj vodo. Zmiksaj. (to je za prbl. 8 porcij – tko piđe v knjigi, nisem pa nikol merila ali te njene porcije drţijo.) GRAH, PARADIŢNIK (olupi), ĐPINAČA, ZELENA, RDEČA PAPRIKA, AVOKADO (ga ne smeđ zmrznit!!!) Olupiđ, očistiđ, nareţeđ in skuhađ in pasirađ in poljubno međađ med seboj. PIREJČEK IZ BUČKE IN BANANE 1 bučka Pol banane Bučko osopari/skuhaj in jo zmeđaj skupaj z banano. Zmiksaj. AVOKADO IN PAPAJA Enako količino avokada in papaje zmiksaj in zmeđaj. Ponudi preden avokado porjavi.(NE ZMRZUJ) JABOLKO IN BANANA S POMARANČEVIM SOKOM Ľ JABOLKA Ľ BANANE ˝ ČAJNE ŢLIČKE POMARANČEVEGA SOKA Ľ ČAJNE ŢLIČKE MEDU (KOLIKOR VEM PRI NAS MED ODSVETUJEJO PRED 1. LETOM STAROSTI, PA TUDI NA TEM FORUMU SEM ENE »GROZLJIVKE«OD MEDA BRALA) Sadje olupi, otrebi in nasekljaj. Jabolko osopari oz. skuhaj do mehkega. Banano pretlači. Zmeđaj sestavine in postrezi čimprej. RECEPT JE UPORABEN BREZ MEDU, PO 6. MESECU PA LAHKO UPORABIĐ SUROVO JABOLKO. VKUHANO SADJE, PRESNO IN SUHO 50 G SUHIH MARELIC, HRUĐK ALI ČEĐPELJ 1 JABOLKO IN 1 HRUĐKA OLUPLJENA OTREBLJENA IN SESEKLJANA ALI 1 JABOLKO IN 3 PRESNE MARELICE, OLUPLJENO OTREBLJENO SESEKLJANO Stresi suho sadje v kozico prilij veliko vrele vode in podvrevaj do mehkega (prbl. 25 min). Dodaj đe jabolko in hruđke oz. marelice. Podvrevaj đe prbl. 10-15 min. in po potrebi dodajaj vodo. Zmiksaj, gostoto uravnađ z vodo v kateri se je kuhalo sadje. KIWI IN BANANA (pri nas kiwi odsvetujejo pred 1. letom , ker je zelo alergen) Ľ KIWIJA Ľ BANANE Kiwi pretlači čez fino sito, da se znebiđ črnih semen. Banano pretlačiđ in zmeđađ s kiwijem. Postrezi preden porjavi. BATATA S CIMETOM 1 GOMOLJ BATATE NAREZAN NA KOSCE(TO JE SLADEK KROMPIR, DOBIĐ GA MALO TEŢJE, SEM GA PA ŢE VIDELA TUDI PRI NAS, SICER NE VEM KDAJ JE SEZONA ZA TO, MOGOČE PA BOĐ IMELA SREČO, PA GA KDAJ NAJDEĐ V KAKĐNEM ĐPARU) 1 JEDILNA ŢLICA MLEKA 1/4 ČAJNE ŢLIČKE CIMETA Narediđ pire kot iz navadnega krompirja in dodađ cimet, ki okrepi sladkobo ki jo daje batata PIREJČEK IZ BUČKE, VODNE KREĐE IN KROMPIRJA ĐOP VODNE KREĐE 1 KROMPIR OLUPLJEN NAREZAN 350 ML ZELENJAVNEGA FONDA 1 DESERTNA ŢLIČKA SESEKLJANEGA PETRĐILJA 75 G BUČKE OPRANE NAREZINJENE MLEKO Vodni kređi odstrani listke in jih sesekljaj (stebla lahko uporabiđ za fond). Listke in krompir daj v fond, pusti da vre. Kasneje dodaj đe bučko. Skuhaj do mehkega. Zmiksaj. Če ţeliđ lahko dodađ malo mleka, za boljđo gladkost. POROV KVARTET 1 KROMPIR OLUPLJEN RAZKOSAN 50 G POROVEGA BELJAKA , SESEKLJANEGA 1 PARADIŢNIK, OLUPLJEN RAZMESARJEN 1 KORENČEK SESEKLJAN 250 ML ZELENJAVNEGA FONDA 1 JEDILNA ŢLICA SESEKLJANEGA PETRĐILJA Temeljito očistiđ zelenjavo. Skuhađ v fondu do mehkega spasirađ. KOSMIČKI IN ZELENJAVA Ľ čebule olupljene 2 bučki 20 g brokolov 2 korenčka 25 g zelenega zelja 25 g mladega graha Zelenjavni fond 3 jedilne ţlice riţolinota Sesekljaj zelenjavo, daj v kozico in zalij s fondom. Zavri in kuhaj da se zmehča vsa zelenjava (prbl 30 min) Dodaj riţolino in kuhaj đe kakđni 2 min. Zmiksaj BRESKVE JABOLKA IN HRUĐKE 2 JABOLKI 1 CM VANILIJE PALČKE 2 ZRELI BRESKVI 2 ZRELI HRUĐKI Sadje operi, olupi, otrebi, razkođčiči in nareţi na kođčke. Jabolko in vaniljo stresi v kozico in zalij s prbl. Pol deci vode. Vri 5 min. Potem dodaj đe breskvi in hruđki in kuhaj đe 5 min. Zmiksaj Tole je nekaj receptkov iz Paparice, če ti bojo kaj pomagali.
|
|
|
|