vrtec eno leto pred šolo (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

Anonimen -> vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 0:05:45)

Pozdravljeni, glede na to da smo zelo zadovoljni z varstvom pri babici, "ta mala" je stara 3 leta razmišljamo, da bi ostalo pri "tem varstvu" vse do eno leto pred šolo. To pa se odločamo tudi zato, ker v naslednjem letu pričakujemo drugega otroka. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

Kakšne so vaše izkušnje? Sami nimamo z našo pikico nobenih težav glede navezovanja stikov z vrstniki - v družbi hitro naveže stike se ne boji,...prej nasprotno. Je po vašem mnenju dovolj eno leto vrtca pred šolo - vaše izkušnje?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

CUKRČEK -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 6:07:57)

Po moje je eno leto prej čisto dovolj. Naša se tudi pazi pri tašči in smo zelo zadovoljni....zato bo tudi naša najbrž šla v vrtec eno leto pred šolo.

Tiste , ki imajo otroke v vrtcu bodo seveda zagovarjale vrtec in hitrejši vstop vanj.....jaz pa sem absolutno za to "mojo" varjanto.

Poznam tudi veliko takih otrok, ki so tako pozno šli v vrtec, ali pa pred šolo sploh niso obiskovali vrtca....pa se popolnoma "kosajo" z ostalimi otroci.

sand -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 6:31:05)

Meni se zdi to bolj prezen izgovor za starše.Svoje mnenje sem pa že podrobneje napisala,zato samo na kratko, da je to zelo kratkoročna tolažba za starše.Seveda niso otroci,ki ostanejo doma nič drugačni od drugih otrok,gre samo za širše obzorje s katerim otrok vstopa v nov svet.To so prvi temelji,ki celo življenje usmerjajo razvoj samopodobe in če mu kupimo vse te materialne dobrine,zakaj mu ne bi omogočili prve zares samostojne korake.
Tudi mi imamo dve zlati babici,pa je mala vseeno v vrtcu,je že od nekdaj živa in družabna,vrtec pa ji daje še nekaj drugega. Lp Sand

CUKRČEK -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 7:18:31)

IZVIRNO SPOROČILO: sand

.To so prvi temelji,ki celo življenje usmerjajo razvoj samopodobe 

Samopodobo otroku "ustvarijo" starši in edino starši. Starši so 1., ki so z otrokom in zadnji.

sand -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 7:37:49)

Na žalost se z zadnjo izjavo,da starši in edino starši otroku ustvarjajo samopodobo, ne morem strinjati. Na začetku da, kasneje pa vse manj,okolica je tista,ki samopodobo močno dopolni (predvsem zelo pomemben faktor vpliva na to je,kaj si o meni mislijo drugi). S tem ne mislim,da se izoblikuješ glede na mnenje drugih,to je eden izmed faktorjev, ki ima močan vpliv na to. 

Marogica -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 7:42:32)

Se popoplnima strinjam z sand.Otrok rabi predvsem družbo vrstnikov, kakor potebujemo to tudi mi.Tudi jaz se ne bi mogla cele dneve družiti samo z 70-letniki(to je samo primerjava, da ne bo pomote). Pa še to obremenjevanje babic.
Si pomislila, da bo imel tvoj otroček mogoče probleme pri vključevanju, ker tega ne bo navajen, v vrtcu pa se otrok navadi tudi nekega ritma, pa naj gre za spanje, hrano ali igranje. Upam, da ji tvoja odločitev ne bo prevelik preskok in sprememba, kajti večji otroci to drugače doživljajo, kot pa manjši.
Sicer pa odločitev je vaša.

CUKRČEK -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 7:43:50)

IZVIRNO SPOROČILO: sand
okolica je tista,ki samopodobo močno dopolni  

Točno tako, sand, okolica DOPOLNI samopodobo.  Ustvarijo in izoblikujejo jo pa starši.

Nedolgo nazaj sem nekje zasledila debato o tem, da so starši v večini primerov krivi za slabo samopodobo, zakompleksanost, ljubosumje...svojih otrok.
In s tem se popolnoma strinjam.  Torej, če starši "dobro opravijo svoje delo", ga okolica niakor ne more spremenit. 

sand -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 7:58:33)

Samopodoba je skupek različnih faktorjev,ki jo izoblikujejo,ti faktorji pa imajo vsak zase pomemben prispek k izoblikovanju osebnosti.Razvita osebnost je odrasel človek in ne otrok,zato je ta proces dolgotrajen in večstopenjski.Starši pa nimajo enakega prispevka skozi celo življenje,zato ker ravno samopodoba vpliva na številne vedenjske vzorce ljudi.Temelj dajo starši,potem pa svoje naredi življenje,otroštvo pa je krajše,kot zrelostno obdobje.
S tem se malo ukvarjam tudi sama v službi,zato so moje misli take. Lp Sand

Anonimen -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 9:52:26)

Moja prijetljica ima dve punčki, ki nikoli nista bili v vrtcu, ker je ona, ko je rodila prvo, ostala doma. Zdaj je starejša prvo leto v šoli, pa nima čisto nobenih problemov. Je pa zelo korajžne in odprte sorte. Včasih je sicer res malo zaprepadena nad "grdim" obnašanjem otrok, ampak blazno rada hodi v šolo in med otroke. S tam mlajšo bodo po mojem in tudi po prijateljičinim bolj problemi. Ona je bolj zaprte sorte in blazno navezana na starejšo sestrico. Zanjo bi bilo dobro, da bi šla malo "v gužvo".
Tako da se meni zdi čisto odvisno od otroka.

borovnička -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 11:25:21)

Se strinjam s splišni. Starši najbolje poznate svoje otroke. Se pa strinjam tudi s sand. Tu je težko reči, kaj je za otroka najbolje. Eni otroci rabijo več časa, da se vklopijo v novo okolje, drugi se vklopijo takoj. Mene je babica čuvala vse do male šole in sem imela vse do prvega razredu hude težave se vklopit. Te otroške travme, ki sem jih doživljala, ko sem morala v vrtec ali šolo, ne bom nikoli pozabila. Po mojih izkušnjah z otroci, ki so kasneje oz. zadnje leto prišli v vrtec so različne, kakor so različni otroci. Nekateri so se hitro navadili našega "tempa". Hitro so sprejeli naju z vzgojiteljico in druge otroke. Spet drugi so več kot pol leta samo jokali in niso se našli v skupini. Je pa tudi res, da so v večini primerov ti otroci bili dosti manj samostojni tako pri hrani, kot obuvanju, oblačenju, tudi pri igranju, ker so bili navajeni, da vse to z njimi počne babica ali mama. To je seveda spet odvisno od mamic in babic, ki so jih čuvale. Sicer je pa prvi razred devetletke, zelo podoben mali šoli, tako, da se otrok tudi tam veliko igra in ima tudi tam možnost uvajanja, da nadoknati tista leta v vrtcu. Otroci so zelo bistri, prilagodljivi, veliko bolj kot mi odrasli. Včasih jih kar malo podcenjujemo.

Nisem napisala nič pametnega, samo moje razmišljanje. Pa brez zamere.

Pozdravček [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

SSARA -> RE: vrtec eno leto pred šolo (30.12.2005 23:21:37)

Tudi sam bom še enkrat samo "razmišljal". Samopodoba o ta samopodoba. Meni osebno se bolj kot samopodoba zdi pomembna ljubezen, toplina, vrednote, zgledi, ki pa jih zelo dobro lahko dajo tudi "70 letniki" (pa čeprav so naše babice in dedki precej mlajši), tudi sami bomo nekoč stari - kajne? Pozabili pa smo/ste morda pozitivno samopodobo in kaj jo ustvarja? Na začetku so to starši, kasneje ali prej vrtec z vzgojiteljicami,  pa šola, prijatelji - tudi vrtec lahko otroku ustvari negativno samopodobo pa zato ni odločilna starost otroka, ko se je vključil v vrtec. 

Otrok v prvih letih potrebuje pozornost, ljubezen,.... tudi da je prvi a vedno naj bo to z "razlogom". Tudi edinčki so lahko enakopravni otrokom, kjer je družina številčnejša, če le niso/nismo starši preveč zaščitniški. 

Tudi red in ritem lahko otroci dobijo tudi brez vrtca (samo razmišljam) tudi tukaj bi poudaril zgled, ki ga dajemo starši otroku že od prvega dne. Ali se lahko vzgojiteljica, ki ima v skupini tudi do 20 otrok enako posveti otroku, kot lahko to storijo babice in dedki, ki jih ne obremenjujemo ampak to delajo z ljubeznijo?

Ker smo zadovoljni z sedanjim vrastvom in ker našo "ta malo" že vključujemo v dejavnosti in nima težav z navezovanjem stikov smo tudi v vaši odgovorih našli potrditev svojih misli.

Za konec - gre le za osebno mnenje.   

V novo 2006 ...pa srečno!!! 

ribica. -> RE: vrtec eno leto pred šolo (1.1.2006 12:11:12)

Ne vem zakaj se sploh obremenjujete s tem kaj drugi misijo , da je bolj prav.  Če ti vidiš, da je tvojemu otroku lepo pri babici, naj tam tudi ostane, pa tud če cel vesoljni svet dela drugače.  Saj vem, da ni lahko, ker smo nekako naravnani, da se oziramo na mnenje drugih. Tudi sama se moram kdaj pa kdaj opomnit, da je bolj pomembno poslušati svoje srce. Naša pupa je tudi doma, z mano, pa mi nobeden ne bo rekel, da ji kaj manjka, ker ni v vrtcu. Vem, da ni na zgubi, ker je doma, kvečjemu obratno. Ti se pa odloči po svoje.

SSARA -> RE: vrtec eno leto pred šolo (1.1.2006 20:46:27)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]res je "ribica" včasih preveč iščemo potrditev drugje![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

sand -> RE: vrtec eno leto pred šolo (1.1.2006 21:00:11)

Hojla,mislim da tu ne gre za iskanje neke potrditve,ljudje pač vprašamo za mnenje, ker smo v precepu ali pa iščemo potrditev že odločenega. To je neke vrste druženje,socializacija,sploh pa a ni luštno včasih,da malo predebatiraš stvari in slišiš različna mnenja,spoznavaš različnost ljudi in s tem ali okrepiš sebe ali pa se najdeš v mnenju drugega.V tem pa res ne vidim nobene šibkosti.Lp Sand

ribica. -> RE: vrtec eno leto pred šolo (2.1.2006 12:39:04)

Oj, sand, saj nisem govorila o šibkosti. Mislila sem samo to, da se moramo naučiti poslušati svoje srce, tudi jaz sama. Kadar govorimo o temi kot je naša, kjer se večina ljudi ravna po enem vzorcu, pa še posebej. Naj to ne postane edino pravilo.

frutka_ -> RE: vrtec eno leto pred šolo (2.1.2006 15:47:51)

Meni se vsekakor zdi dobro, da stopi otrok v širše socialno okolje pred šolo. Šola je za otroka kar velik šok.  Zamisli si 6 letnika, ko pride iz domačega varstva v šolo, kjer mora lepo sedeti, počkatai konec ure, spoznati in navezati stike z ostalimi otroki...ne vem, po mojem mnenju otroku kakšno leto ali celo več vrtca ne škodi. Domače vasrtvo pa še vedno lahko koristite, ko se vam zjutraj ne bo ljubilo vstati![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (2.1.2006 16:57:18)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

SSARA -> RE: vrtec eno leto pred šolo (2.1.2006 21:25:31)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]...nekaj takšnega že počnemo in mislimo kakšno urico še dodati...vsem skupaj res hvala za razmišljanja.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

TaRe* -> RE: vrtec eno leto pred šolo (2.1.2006 21:54:18)

Tudi pri nas je bilo podobno.Babi servis je uspešno posloval do petih let.potem pa smo se odločili,da jo damo za eno leto v vrtec.
Sicer zelo družabna punčka,ki je imela vedno več za povedat,kot je pa jeziček zmogel pa se je čisto zaprla.Še danes točno ne vem,kaj je bilo temu vzrok.Sama sploh nisem vedela,da je taka,le vedela sem,da se dobro ne počuti tam,ker je že v ponedeljek začela spraševat,kdaj bo sobota,da ne bo treba v vrtec.Jedla itak nič ni(vzgojiteljica pa se je meni lagala kolllk velik je pojedla),pa to ni bil tak problem.Po mesecu dni,(ko sem jo enkrat dobila na dvorišču vso objokano,premraženo in polulano),pa mi je počil film in sem jo izpisala.Povedala mi je,da se vzgojiteljica krega na njih,če jih stisne lulat,ko so že zunaj,zato ni upala prosit,da gre.Vsedla se je na igralo in čakala da pridem ponjo.vzgojiteljica pa je imela preveč dela z klepetanjem in niti ni pogruntala,da otrok že bohve kolk časa joče.
Čez medsec dni pa mi kolegica pove,da je govorila z našo vzgojiteljico o moji tamali.Povedala ji je,da je od prvega dne sedela ponavadi sama zase,ni se hotla z njimi igrat,ampak je sedela in pisala,pa risala,pa takle.Ona pa se seveda niti ni potrudila,da bi meni povedala,da je nekaj narobe.....
Malo sem skrenila iz teme,ampak moje mnenje je,da je mogoče potem vseen,če ne gre nič.
Btw....naša v šoli ni imela nobenih problemov z navajanjem na okolico...je zelo priljubljena in komaj čaka,da minejo počitnice,da gre nazaj v njen svet.

Anonimen -> RE: vrtec eno leto pred šolo (2.1.2006 22:00:30)

Ojej, TaRe, res je ogromno odvisno od vzgojiteljice. A na tako kozo ste naleteli? Groza.

frutka_ -> RE: vrtec eno leto pred šolo (3.1.2006 20:18:34)

Ojoj, TaRe to pa je bla zares slaba izkušnja. Ampak tudi popoldanske urice niso rešitev za otroke, ki živijo na urbanem podeželju oz. so "nemestni" otroci.  Običajno se jim full dogaja v vrtcu, doma pa bore malo. Privat varstvo pri babici  je zame prej alternativa kot glavni izbor. Seveda pa je treba ustanovi zaupati in se pozanimati kam ga vpišeš in kdo bo zanj odgovoren.

LP

Stran: [1]