[Brisano sporočilo] (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Gospodinjski nasveti

Sporočilo

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.12.2005 22:49:57)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.12.2005 22:59:56)

jakaracman -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (24.12.2005 23:01:51)

Ko jaz hočem odpret ek. lonec, ga vedno ohladim pod hladno vodo, da tisti lulček not pade[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], potem odprem z lahkoto.Pa uspešno čiščenje.

KODA -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 0:05:11)

Uporabljam isti postopek kot Jakaracman.Imam pa ekonom lonec Kelomat. 

Marogica -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 7:33:19)

Najbrž si dobila zraven navodila, kjer piše, kako dolgo se kaj kuha. Saj so vsi ekonom lonci približno enaki, vendar obstajajo odstopanja. Je super stvar, če ga znaš pravilno in varno uporabljat.
To, kar si ti naredila, je zelo, zelo nevarno in bodi srečna, da ti ni vsega vrglo do stropa in da se nisi popekla(tako, kot moja prijateljica). Ekonom lonca se ne sme NIKOLI odpreti, preden ne gre para ven oz. dokler je pod pritiskom. To vidiš tako, da zopet prečitaš navodila, kjer ti to podrobno piše. Pri enih se spusti gumbek "dol, pri drugih izgine rdeča črtica.... MAdona, sem se kar ustrašila, ko sem prebrala, kaj si naredila.
Juha se pa kuha nekje 45 min. Stvari se kuhajo ca 1/3 časa kot bi se normalno.

total -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 9:55:26)

Bagi,prejšno nedeljo se je isto zgodilo moji mamici,je prvič kuhala z ekonom loncom govejo juho in ko je začelo piskat in pogledal lulček ven,ko pravijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image],bi mogel odstranit z plina in počakat,da para neha it ven.mami pa je pustila še na plinu in zgodilo se je isto,ko pri tebi.

KIRA -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 10:33:28)

marigica ima čist prav. niso tako nenevarni ekonom lonci. jih moreš znat uporabljat. paro na silo nikoli ne smeš ven spuščat, kaj šele da bi lonec odpirala. notri se ustvari pritisk in če ga prehitro odpreš lahko celo eksplodira - na ta način, da para in vse vroče, vključno s pokrovom buhne ven. ni se samo ena nesreča zgodila zaradi tega.
jaz ti svetujem, da še enkrat prebereš navodila, ker konkretnega lonca ne poznam - so si pa itak vsi podobni. čas kuhanja se ti bo skrajšal vsaj za polovico, tudi pri krompirju ipd... ko se boš pa enkrat naučila, ti bo pa res nepogrešljiv...
Lp

Anonimen -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 10:41:01)

Ha, ha, Bagi, meni se je točno do pikice isto zgodilo pred kakima dvema mesecema, ko sem po 15 letih prvič kuhala v ekonom loncu, novem seveda. Fora je samo v tem, da moraš pustiti dlje, da je "ainfiltrira". Jaz zdaj pustim toliko časa, da se res čisto umiri, da deluje pomirjen u nulo, da gre rez vsa para ven. Pri meni se nekako pritisne tisti čepek, da se preveri, gotovo se tudi pri tebi da kaj takega narediti, ker moj lonec je stal 4 jurje. Samo v tem je fora.
Kuha se pa zadeva približno pol manj dolgo, torej juho bi jaz kar kakšno uro kuhala. Jaz imam raje malo bolj "razpadlo meso", kot da je trdo.

Gina -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 11:20:35)

Uf, dobro da te ni poparilo! Saj so ti že punce napisale, ampak vseeno - para mora ven, preden odpreš lonec, oz se mora lonec toliko ohladiti, da ti ne puhne vse ven - vate! Jaz kuham vse življenje v ekonomu. Imam takega navadnega. Pravzaprav dva, ker včasih dve reči kuham v ekonomu, npr. pire in juho. Imela sme svoje čase tudi tistega od AMC posode, samo sem ga putila bivšemu, ker je bil slabši kot so navadni ekonom lonci.. Povsod je enako. Ali ga daš pod mrzlo vodo, da pade pritisk, ali pa pritisneš gumb, za sprostitev pare. Še nikoli nisem srečala lonca, ki bi mu pritisk padel v 5. sekundah, še če ga daš pod vodo ne. Kako delujejo tisti novi lonci, ki so v reklami, pa nimam pojma, ker se mi zdi fizikalno nemogoče tak lonec takoj odpreti, ne da bi te poškodoval.

Govejo juho kuham jaz 3/4 ure do max 1 uro, če je meso zmrznjeno. Šteje čas od trenutka, ko začne piskati, vreti.

Saj bo šlo, boš videla, samo navadit se moraš. Ekonom lonci so enkratna stvar, jaz jih še na morje v prikolico s seboj vlačim. Tako zelo so praktični.

ZARA -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 11:58:52)

Uh, BAGi si pa srečo imela, mater...naša mati se je kakih 20 let nazaj zelo poparila s tem loncem...zelo! Tako kot so ti punce napisale, pod mrzlo vodo, da gre vsa para ven, pol pa odpirat...

jagoda -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 17:03:52)

Uf, zdaj me je pa kr strah. Jaz sem mami kupila za božička tale tefalov ekonom lonec, pa še ni nič kuhala. Bom povedla, da mora ful pazit.

Še k sreči, da te ni opeklo...

Anonimen -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 17:07:32)

Ne vem, ampak jaz pa upam te "tempiranme bombe" okoli nosit, da bi ga nesla pod mrzlo vodo. Jaz ga raje lepo pustim tam, kjer je. Da se ne razjezi ...

LARIKA -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (25.12.2005 17:14:59)

BAGI verejtno imaš tega Sezame ekonom a ne? Jaz ga imam tudi,samo ga še nisem sprobala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. SAmo to ni prav ekonom lonec,ampak vmes- med navadnim in ekonomom- vsaj tako je meni rekla prodajalka v Merkurju. Mi pa ni jasno kako se ti je to lahko zgodilo. Jaz bi ga nesla nazaj in zahtevala novega, ker s tem loncem nekaj ni ok. In ta lonec ni potrebno dajat pod mrzlo vodo,ker kuha naprej tudi ko ga odpreš. 

BARBARA R. -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (26.12.2005 14:18:40)

Tudi meni ni jasno, kako ti je to uspelo. Sicer moj ni Tefalov, vendar dokler ni čisto brez pare, ga tudi pod razno ne morem odpret. Ali pa se jaz tako "šfohcana".Res pa je, da nikoli nisem kuhala juhe v njem. Običajno rižoto ali pa fižol itd.

[sm=muca.gif]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (27.12.2005 8:24:43)

Anonimen -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (27.12.2005 9:56:32)

Pa ne odpiraj ekonoma zato,da boš čekirala,če je meso kuhano!
Daš kuhat,pa pika,namesto časa v navodilih,kuhaš malo več.Nato ga daš lonec v korito in zliješ mrzlo vodo gor.Lonec se ohladi,juha pa ne,tako ga lahko odpreš,brez,dati juha uide vse naokoli.
Če je meso še trdo,pol pa potpežljivo naprej,lonec zapreš in daš še za nekaj časa kuhat.Ekonom lonci niso naštimani zato,da bi se čekiralo kuhanje,
tako kot navaden lonec z pokrovom.

andrejaz -> RE: Ekonom lonec - meni se bo zmešalo (27.12.2005 20:36:14)

Nikoli ne smeš napolniti ekonom lonca čez oznako max. Če je preveč v loncu, se lahko zamašijo varnostni ventilčki za uhajanje pare.

Stran: [1]