minaja -> RE: noče dodatka (19.12.2005 21:18:14)
|
Draga Sky in Simona2, sem vama napisala ful dolg odgovor, pa se mi je vmes računalnik sesul. Kriza. Sedaj bom bolj kratka, ker v leže ful težko pišem in to le z eno roko... Za Sky [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]: * Razumem tvoje skrbi in težave okrog joka male pri dojenju. Kot sem ti napisala to počne večina otrok, čeprav to ni najboljša tolažba. Mogoče ima tvoja pupa še posebej občutljiv želodček...Če je res prehudo, se posvetuj s svojo pediatrinjo, sicer pa toplo priporočam Karmenin forum o dojenju, kjer je že sigurno kaj napisanega ravno na to temo ali pa kar telefonski klic eni od svetovalk za dojenje pri LLL (so zelo prijazne in vedno pripravljene pomagati). Telefonsko dobiš na Štorkljinih spletnih straneh ali v revijah o mamah, nosečnostih ipd...Da ti povem, da mi je moj lumpek, ko sva se dojila včasih skoraj joško izpulil, tako ga je šraufalo...Bi se dojil, je vlekel, a obenem bi se najraje kar odtrgal od nje, tako ga je dajalo...pa smo prerasli tudi to. * Priporočam, da se nehaš sekirati (ker stres pa res vpliva na količino mleka, zato bodi sproščena, vesela mamica, ki zaupa vase), če le mala dobro napreduje in pridobiva na teži (glavno da pridobiva, ni važno koliko), da je zadovoljna, pomirjena in obenem radoživa, če polula vsaj 4-6 plenic (s kakanjem se ne obremenjuj, saj nekateri kakajo več, drugi manj: moj je po nekem času kakal le 1x na teden, pa ni bil zaprt. Enostavno sva postala tako uigran tim, da je skoraj popolnoma absorbiral moje mleko, tako da ni nič ostalo za kakanje - če je otrok zaprt, potem kaka takšne kozje ali zajčje bobeke, če teh ni, potem je vse o.k.). Mame se pri prvem otroku velikokrat preveč sekiramo (sebe in otroka), pri drugem pa potem poenostavimo stvari: sedaj je za jesti, če boš jedel boš, sicer se vidiva pri naslednjem obroku, pač ni časa, ne da bi bile slabe mame in obenem sprevidimo, da prvi mulc ni umrl od lakote, ampak kvečjemu zasovražil naše posiljevanje itd...ko se nehamo sekirati, ponavadi tudi težave izginejo same od sebe... * Glede iztiskanja mleka; sama sem to naredila samo 1x in nikoli več. Zakaj? Zato, ker nisem načrpala niti 10 ml, tako kot ti, joške pa polne mleka in trde kot kamen. Očitno nekaj nisem prav delala al kaj. Bodi brez skrbi, tamali znajo to bolje kot me s pumpicami, zato bodi sigurna, da dosti navleče tudi če so sise bolj uvele (mleko se tvori sproti), če ti ne iztiskaš nič... * Mleko vsake mamice je na začetku podoja bolj vodeno in v tem nisi nobena izjema in bodi prepričana, da sta obe tvoji joškici povsem o.k., res pa je, da se včasih otroci na kakšni strani bolje počutijo ali je nam lažje na kakšno stran dojiti in potem mora res ena sisa bolj garati kot druga... * To, da si nadrla mamo povsem razumem, saj tudi sama nisem pustila niti tašči niti mami (pa imam obe rada), da bi mi kaj pametovali okrog dojenja, saj sta sami dojili le za vzorec. Generacija naših mam je pač generacija flašk in one bi vse prihitro obupale, me pa se trudimo in trudimo in verjemimo, da nam bodo naši otroci hvaležni... * Še enkrat čestitke za ves tvoj trud, še naprej imej tako rada svojo pupo in verjamem, da delata najbolje! Srečno. Za Simono2 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], razumem tudi tebe in tvoje skrbi, a kot sem že napisala, mamice smo včasih preveč dobre in nas skrbi tudi po nepotrebnem. Če pupa noče piti, pač noče. Počakaj, da se spomni, da je res lačna, pa bo še kako pila...Ne vem, po čem ocenjuješ, da premalo je; a je pediater ugotovil, da premalo pridobiva? Jaz pravim, da če otrok lepo lula (beri zgoraj), napreduje, pridobiva na teži in je dobrovoljen, potem ni razloga za skrb. Smo si pač različni, eni bolj ješči, drugi manj. Pride obdobje, ko tudi moj lump ni toliko jedel (polna luna, menstruacija, začinjena moja hrana, izrast zob ali neke njegove interne fore, za katere ne bom nikoli zvedela :o), pa kaj. Potem je pa prišlo naslednjih nekaj dni, ko je jedel kot utrgan. A nismo mi odrasli tudi takšni? Včasih nam paše več, drugič manj. * Meni je moja pediatrinja tudi nekaj mahala s tehtnico in premalo pridobljene teže v prvem mesecu, pa se nisem dala zmesti, ker sem bila prepričana, da vse delam prav. Nasledji mesec je dobil toliko, da je pokril vso izgubo od prej in še več. Naj nas ne omejujejo, če ni treba. Drugo je, če sumimo, da je z otrokom nekaj narobe, potem je seveda treba ukrepati, iti do zdravnika, dodajati mleko, opraviti dodatne preiskave ipd. * O zvijanju med dojenjem si preberi malo višje, ko sem odgovarjala Sky. Moramo razumeti naše lumpke, da se po eni strani radi dojijo, po drugi pa jim je prava muka, saj jih takrat vse napenja, boli, šraufa...spomni se kako je, če imaš drisko in te hoče razklati, tako boli po črevesju. Bodi sproščena in tolaži malo pikico takrat, ker še kako čutijo naše vibracije, če smo mamice nervozne, bo nervozen tudi otrok, če smo me sproščene, pomirjene, usklajene same s sabo, bo tako tudi dete, spokojno. * Vedi, da si najboljša mama, da se zelo trudiš in rečem ti lahko le to, da vztrajaj, že zaradi alergij, kot si rekla, saj je tvoje mleko najboljša zaščita za tvojo pupo. Še malo, pa bosta začeli dodajati kašice in sokove. Potrpi, sprosti se in uživajta v cartanju, pa razumi, da ima mala težave, za katere ji lahko pomagaš le ti s tem, da jo razumeš, potrpiš z njo, jo ljubkuješ, pristaviš...Srečno!
|
|
|
|