Anonimen -> RE: Krvodajalske akcije (16.12.2005 22:40:31)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Jančika Aja, v Celju lahko daš kri mislim da vsaj 3x na teden na transfuziološki kliniki, dopoldan (tam nekje med 7-10). Dobiš bon za malico v menzi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Meni so na transfuzijski v Lj. rekli, da ženske lahko dajemo kri vsake 4 mesece, moški pa na tri mesece. Drugače je, če ti jemljejo recimo samo trombocite, kri pa ti potem šibajo nazaj v žilo. V glavnem, jaz sem redna krvodajalka (ok, zdaj sem noseča in ne smem nič dajat), sem 0 negativna, kar je zelo redka skupina. Ravno zaradi tega sem se odločila iti tja, pa še oče mi je bil za vzgled, ker je bil celo življenje krvodajalec. Mene sicer ponucajo za odvzem trombocitov (trombofereza), me tudi redno kličejo. Ta odvzem se lahko, kolikor vem, vrši enkrat na 14 dni, vendar so mene klicali enkrat mesečno. Pritisk imam nizek (100/60), hemoglobin (železo) na spodnji meji oz. celo malo pod mejo, pa mi nikoli ne komplicirajo niti nimam težav zaradi tega po odvzemu. Matovilčica, Rh faktor ti pa določijo že takoj, ko ti določijo krvno skupino. To gre eno z drugim. Če so ti enkrat že odvzeli kri, potem so ti morali določit tudi Rh, ker drugače je kri za njih neuporabna, če ne vejo, komu jo lahko dajo.
|
|
|
|