Preživnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Preživnina (15.12.2005 12:03:30)

Z mojim imama v januarju na sodišču glede preživnine. Zdaj pa me zanima kako ste ve to uredile? Midva sma dala namreč sporazum za preživnino in mi plačuje na roko 16000 sit. Zdaj pa mora on na sodišče prinest zadnje tri plačilne liste in me zanima če je katera to imela ne sodišču in kaj so jima rekli. Moj ima namreč prelepo plačo sa bi mi plačeval samo 16 tisočakov. Prosim če mi katera lahko pove tudi kako to zgleda na sodišču???

zoya_ -> RE: Preživnina (15.12.2005 12:13:25)

zakaj pa mora sedaj na sodišče ponovno? Mislem, da če se vidva odločta in oba strinjata s tem, da on plačuje 16 jurjev, potem tudi če prinese plačilne liste in so ne vem kako visoki dohodki, bo še vedno ostalo pri vajinem dogovoru, če bosta še vedno oba za to, da se plačuje preživnina v taki višini.

Anonimen -> RE: Preživnina (15.12.2005 12:33:13)

Veliko je odvisno od tega na kakšno sodnico oz. sodnika
bosta naletela. Moraš vedeti, da sodniki to rešujejo v dobro
otroka. Oba morata predložiti zadnje tri plačilne liste, potem
pa sledi naštevanje stroškov, ki jih imaš ti in tvoj otrok.
Vse moraš povedati v tolarjih, koliko porabiš za hrano, oblačila,
otroško opremo, kozmetiko, čistila, pralni prašek, plenice,
vlažilne robčke, igrače,....aja pa potem, ko bo šel v vrtec....
Potem pa še kje živiš, npr. najemnina, voda, ogrevanje, komunalni
stroški, ....
Pa če imaš avto...pa kakšnega imaš...

V glavnem en cel kup vprašanj, tako da se malo pripravi in si
okvirno napiši številke.

Tudi midva sva imela tako nizko cifro pa se je sodnica samo
nasmejala in seveda predlagala dvakrat več. No pol smo se pa
zmenli za nekaj vmes.
Kako ti bo pa plačeval, na roko ali pa na TR pa je čisto vajin
dogovor, sodnica samo to zapiše v zapisnik.

Pri nas je vse skupaj trajalo dobre pol ure.

Upam, da sem ti kaj pomagala.

klavdijas -> RE: Preživnina (15.12.2005 12:45:13)

Jaz za hčer nisem imela urejene preživnine. Sedaj je 5000 sit na mesec, pa sodnica tud muksnila ni, da je to premalo. Briga jih, če plačuje ali ne, pa kakšen znesek. Mene je vprašala koliko me stane otrok na mesec. Mene nič ne stane. Mene stane avto, hiša ...? ČE pa misle, da me otrok kaj stane [sm=smiley29.gif] HALO!

Pa smo se zmenil za 5 jurjev. Galvno da je zakonu zadoščeno. Če pa jih zanima koliko ˝stane˝ otrok ima pa država boljše podatke in lahko naredjo lestvico od 1 - 25 leta cenik koliko stane otrok. Men je blo to do zdaj najbolj glupo urejat, ker decam gre dnar težko iz rok, pa saj ga ne dajo za bivše žene-punce amak za svoje otroke.

Lp,

Klavdija

Taj -> RE: Preživnina (15.12.2005 13:07:19)

Preživnina mora biti določena v korist otroka, kar pomeni, da sodišče ne bi smelo dopustiti, da se starša zmenita za prenizko preživnino. Preživnina mora ustrezati potrebam otroka (tudi otrok te stane) ter zmožnostim staršev za preživljanje. Če ima 200.000 plače bo samo 16.000 preživnine malo premalo. SIcer pa ne razumem, zakaj bi kdo želel imeti nizko preživnino. Moraš se zavedati, da se lahko nekega dne starša totalno skregata in potem ti bo plačeval samo po 16.000 na mesec in zdravo. Kako pa boš ti shajala s tem, bo kar naenkrat tvoj problem. PRedlagam, da se zmeraj določi takšna preživnina, kot je objektivno pravična glede na dohodke staršev.

dory -> RE: Preživnina (15.12.2005 14:09:39)

ČE pa misle, da me otrok kaj stane HALO!

lepo je slisat, da nekateri otroci zivijo od zraka, niti ne potrebujejo nic za oblect...niti plenic...nic...hm[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

kalbo -> RE: Preživnina (15.12.2005 14:39:51)

Klavdija, zelo pametno. Moram rečt. Zakaj se pa nista rajš zmenila, da ti njemu plačuješ?

klavdijas -> RE: Preživnina (15.12.2005 15:01:52)

Če nimaš urejene preživnene, ti ukinejo otroške doklade. In če ti veš, da tega denarja ne boš videl, je bolje da je 5000 sit, kot da je odločba 35000 sit ali pa 16000 sit, ker ti znesek iz odločbe štejejo v dohodek za izračun dokladov. Ker, če ti prostovoljno ne plačuje, ga lahko izterjaš preko sklada. Pa če nikjer ne dela je to vse BZ.  Jaz pa nimam ne energije in ne časa za take bedaste stvari. V odločbi imam sedaj napisan minimalni znesek, ki je lahko ( cca 13000 sit) pa je.  
LP, 

Klavdija 

dory -> RE: Preživnina (15.12.2005 15:32:30)

Če nimaš urejene preživnene, ti ukinejo otroške doklade.

Aja? No, ce imas urejeno ocetovstvo mogoce, drugace ti pripadajo otroski dokladi...

kalbo -> RE: Preživnina (16.12.2005 7:45:34)

Klavdija, zakaj BZ, izterjaš ga preko sklada, zaradi dolgov gre lahko v zapor. Moji mami se mojga fotra tud nikol ni dalo bockat za preživnino. Se mi je to zdelo že v tistih časih ko sem bil otrok neumno, zdaj se mi zdi pa še bolj.
Ko sem bil star ene 16 let sem ga na drugem telefonu slišak, kako jo je zmerjal s kurbo in prasico, ko ga je lepo prosila, če lahko nakaže preživnino, ker nima s čim v trgovino. Takrat bi ga mogla tožit, pa bi enkrat že prišli do konca...pa ga ni nikoli.

zoya_ -> RE: Preživnina (16.12.2005 11:42:06)

kalbo, zdej ga lahko ti tožiš za neizplačano preživnino....

kalbo -> RE: Preživnina (16.12.2005 13:35:17)

Ja, res je. Zdaj mam svojo družino, denarja za preživetje pa še kaj zraven nam ne manjka in se mi z njim tud slučajno ne da ubadat, ker je totalno zaklošaril. V tistih časih, ko nam je šlo pa velikokrat za nohte bi ga pa mama definitivno morala tožit.

Zanj je dovolj velika kazen to, da ima že 6 mesecev čudovitega vnuka, pa ga še ni imel jajc pridet pogledat, čeprav so mu naša vrata zaenkrat še odprta. Časa ima dokler mali ne bo star eno leto, potem se mu bodo pa zaprla. V vsakem primeru bom pa poskrbel, da bo mali imel za dedka človeka, ki že kar nekaj let vrši njegove dolžnosti.

Stran: [1]