aja
|
Zivjo, glede na to, da si imela na NS povecano tveganje, ti bo AC krila zavarovalnica (ce si seveda NS sama placala- kar verjetno si). V Ljubljani dela AC okoli sest ginekologov. Najvec izkusenj ima primarij Cerar ostali pa so se od njega ucili in so tudi dobri, ker naredijo ogromno posegov letno (skupaj okoli 1500- za izkusenega pa se steje zdravnik, ki jih naredi vsaj 50 letno). Ce zelis nekega konkretnega zdravnika (npr. Cerar, Pusenjak,...) potem moras pri narocanju to povedati in te bodo k njemu narocili. Vec o AC pa si preberi na tujih spletnih straneh...npr. www.babycenter.com ali na http://www.fetalmedicine.com/ in se mnogo dobrih strani obstaja. Moj ginekolog (dr. Pusenjak) mi je rekel, da bi bilo po njegovem super, ce bi vsaki (ki bi zelela) naredili AC, vendar je problem v tem, ker je poseg drag in zavarovalnica placa torej samo tistim, ki so po presejalnih testih (NS ali THT) oz. po letih uvrscene v skupino s povecanim tveganjem. Edino kar ti svetujem je, da po posegu res pocivaj par dni. V vecini primerov je vse OK tudi ce punce hodijo okoli ze naslednji dan, ampak bos bolj mirna, ce bos par dni vec pocivala. Saj vedno jamramo se nimamo nikoli casa naspati, tako da vzami to kot lepo priloznost . Bolnisko ti da tvoj osebni zdravnik in se kar zmeni za en teden. Moj ni nic kompliciral....na koncu pa jaz nisem zdrazala en teden doma in sem sla ze prej predavat, ker sem imela zadnjo uro z mojimi studenti in sem jih hotela videt preden se konca semester. Me niso pricakovali, ker so vedeli, da sem na bolniski. Potem so bili pa take face, da so mi rekli, da moram celo predavanje sedet, da ja ne bo kaj z otrockom narobe, hehe. Nic se ne boj AC...baje se samo pri 1-2% posegov izkaze, da je res kaj narobe, ostalo pa so lazni alarmi. Upam, da bo pri vseh nas tudi vse v najlepsem redu. Genetski posvet v Lj porodnisnici tudi ni nic posebnega, malo ti razlozijo kako poteka preiskava- kako stejejo in zlagajo kromosome po vzorcih (prej jih namrec pobavarvajo, da potem zlagajo pare skupaj)....v bistvu vecinoma odgovarjajo na tvoja vprasanja in je od vaju odvisno kako dolgo bo trajalo. Psihologinja, ki tam dela je pa spica! Res naju je pozitivno presenetila in pomirila. Drzim pesti. Aja
|