Magi* -> RE: Ali moja orhideja umira? (12.12.2005 14:24:24)
|
men so listi porumeneli/porjaveli in odpadli, ko jo je mož utopil;) ko sem prišla z morja, je bila čisto hin. lahko, da se je plesen začela nabirati na koreninah / lahko so korenine začele odmirat zaradi preveč vode (tudi od prej). jaz bi jo na tvojem mestu presadila, čeprav zdaj ni ravno najprimernejše obdobje. če pa je nujno, da jo rešiš, je pač nujno. nežno vzami orhidejo ven in preglej korenine. odstrani odmrle. pa pazi, ker je vse supaj zelo krhko. če se je ohranila vsaj ena zdrava korenina, jo boš lahko rešila. presadi jo v poseben substrat za orhideje. ta mora bit v lončku zelo rahel, da diha in voda "kar skoz pade". običajno so orhideje v prozornih lončkih, ker naj bi tudi korenine rabile svetlobo. jaz jih dam zato v malo prevelike okrasne lončke, tko da ima svetloba majčkeno dostopa. zalivam jih redko, vsak dan pa jih fino popršim, tudi zemljo. vsakič preverim, da se v loncu ni nabrala voda. aja, v okrasnem loncu imam spodaj kamenje zato, da je rožica dvignjena od podlage. tudi gnojiti jih je potrebno, posebno v času intenzivne rasti in cvetenja s posebnim gnojilom za orhideje. to je pa že skoraj vse, kar jaz vem o tem. veliko sreče!!!
|
|
|
|