zategovanje glavice (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Lory -> zategovanje glavice (1.12.2005 12:06:42)

Lep pozdrav mamice!

Že v porodnišnici so me opozorili, da naša mala preveč zateguje glavico nazaj. Pa tudi, ko jo je pedijatrinja hotela za rokice gor dvignit, glavica ni hotela za njo. Diagnoza rahlo povišan mišični tonus. Pokazali so nama pravilni handling. Tretji dan je bilo malo boljše. Je že rahlo dvignila glavico, ko jo je hotela spreviti v sedeči položaj. Če ne bo boljš bova morale na fizioterapijo. Zdaj je stara 1 mesec. Čakava na prvo posvetovalnico.
Kakšne izkušnje imate ve. Me namreč zelo skrbi.
Hvala že v naprej.

Sandra




Dejča -> RE: zategovanje glavice (1.12.2005 12:56:44)

Tudi sinko moje cimre v bolnici je imel takšno diagnozo. Svakinja, ki je zdravnica na neonatalni, je povedala, da se s pravilnim ravnanjem stanje popravi, tako da najbrž ni razloga za paniko. Sicer pa ti bo več povedala pediatrinja.




Tiamo -> RE: zategovanje glavice (1.12.2005 13:02:45)

Lory hy, prvo ne se preveč sekirat, sem imela isti problem, samo naši je glava vlekla v levo. Izvajat sva mogle pravilni handling (ampak skoz mi ni ratalo, sploh dvigovanje iz zibke in iz lupinice). Uglavnem sem naši mali delala potem vse bolj z desne strani, da me je gledala desno, nosila sem jo levi roki,... Bile sva pri fizioterapevtki (samo enkrat-zdaj moram poklicat za kontrolo), ki je rekla, da ni prehudo, da jo naj božam oz. gladim po rokah, tako da roke stegne k ritki- z dlanmi naj bi se dotaknila beder- upam, da razumeš. Tako moja kot tvoja, mora sprostiti vratne mišice. Če boš to probala, bo prvo ramice čist gor potegnila, po parih minutah božanja se bo pa sprostila..probaj, škodit ne more. Tvoja, kot moja, je imela verjetno tako lego v trebuščku in ji zdaj tudi tako paše [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].  Koliko je pa tvoja stara? PA še tole: Fizioterapevtka mi je rekla, da je ne smem dvigovat, tako kot jo dviguje ona, se pravi, da jo primeš za rokice in potegneš gor. Otročiček mora biti pripravljen, zato pazi, da je ne boš preveč dvigovala in vsiljevala tega, ker bo še huje. Daj času čas...tako jo lahko dvigaš okoli 4 meseca.  Lp Tia74 Upam, da sem ti kaj pomagala.




Lory -> RE: zategovanje glavice (1.12.2005 13:46:13)

Hvala za odgovore. Tudi jaz se matram z pravilnim handlingom. Včasih mi rata, včasih ne, ker fizioterapevtka v porodnišnici ni imela kaj dosti časa za ornk pokazat stvar. Ampak se trudim.

Še enkrat hvala




sasa -> RE: zategovanje glavice (1.12.2005 16:12:16)

o tem se je že dosti pisalo. vtipkaj povečan tonus. pri nas je šlo do druzga meseca na bolje, pri tretjem pa smo dobili napotnico za razvojno. tam so nam pokazali dodatne vaje in nas naročili čez dva meseca. je pa teh tonusov več vrst. mi smo na začetku samo glavo vlekli nazaj, potem s tem nehal, ko pa se je začela na bok obračat, pa je začela glavo in rito istočasno spodvijat. in že jaz sem opazila, da je zategnjena v ramenih> roke sicer tlači v usta, gleda jih pa ne. no, definitivno pri vseh priporočajo čimveč lupinice na rokah, dvigovanja čez bok in pa poze, ko maš otroka na svojih rahlo dvignjenih nogah, on ma glavico pod tvojimi koleni, nogice pa na tvojem trebuhu.

mene sicer tut še mal skrbi. tko da bi zlo rada brala zgodbo kakšnega starejšega otroka, ki se mu je stanje čisto popravilo do recimo 6 meseca:)

sa




Petrolinka -> RE: zategovanje glavice (1.12.2005 21:37:28)

Evo še mene

pri nas je bilo isto. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] je glavico tiščal zelo nazaj in v desno. So ti že predhodnice napisale kako je najjbolje da ravnaš z njim. Nam je na FT rekla da naj ga kar še čez dan dam v jajčko, da je to zanj idealna lega. Tu glavice ne more potiskati nazaj. pa še založit sem mu jo mogla z desne strani tako da je bil primoran začeti gledati tudi v levo. Pri nas je bil največji problem v zibiki, ko je tako vzrajno glavico nazaj tiščal in tako zudi spal. Seveda sem ga zalagala po celi dolžini, pa nekak se je že skobalil da je bil zjutraj spet z glavico nazaj.
To se mu je kar hitro popravilo (glavice ne tišči več nazaj in tudi gleda na vse strani [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).

Na FT smo do sedaj bili samo 4x, danes smo imeli pregled v razvojni. Drugače vse normalno samo malo je "mehek" so rekli, tako da bomo še naprej hodili na FT.
Brez panike, ker bo vse vredu. Vse se porihta pri enih mal prej pri drugih mal kasnej. Na FT hodit pa tudi ni slabo, ker te veliko naučijo(vsaj nas so, ker je taka fajna fizioterapevtka)in ti povedo, če je še slučajno kaj druga narobe in na kaj moraš pazit.




Sugy -> RE: zategovanje glavice (2.12.2005 9:17:33)

zdej sem se pa kr mal prestrašila. Naš mali namreč tudi ful rad zateguje glavo nazaj, gleda pa povečini skoraj samo na desno stran (ko ga nosim). Nihče mi ni nikoli opozoril, da bi blo kaj narobe. Star je 2 meseca.

Ko leži, normalno obrača glavo na obe strani, ko pase kravice, je spet bolj zanimiva desna stran, vendar se obrne tudi v levo, isto opažam zdaj, ko ga nosim pokonci, da je začel malo bolj gledati tudi na levo.

A je to to? Kaj mislite?




Tiamo -> RE: zategovanje glavice (2.12.2005 10:26:28)

Sugy brez panike.. kot mo že napisale, ga nosi predvsem v jajčasi legi, ali ga imej v lupinci. No naša v lupinci ni zdržala niti 5 min, se je tok drla, da me je skor kap zadela. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Če te niso nič opozorili potem ni panike, sej se samo popravi. Probaj pravilno izvajati handling [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anonimen -> RE: zategovanje glavice (2.12.2005 14:16:15)

Mi lahko katera pove kakšen je pravilen handlig?




sasa -> RE: zategovanje glavice (2.12.2005 16:22:24)

pravilni handling je dvigovanje in spuscanje preko boka, pa recimo pri previjanju otroka ne smes za gleznje drzat v zraku, ampak vse gibe delat preko hm, medenice, ce se ne motim (pokazat ni problem, napisat pa...).

glede lupinice pa je nasa na zacetku tut cist ven padla, ker je valda hotela bit v najbolj narobe pozi (mi pa seveda, dokler so nam govoril, da stvar izzveneva, nismo bili najbolj dosledni), pa smo kak teden dirjali z njo po stanovanju in peli partizanske pesmi, pol pa se je navadla in zdej, ko dobre tri tedne (odkar so nas z napotnico na razvojno posteno prestrasil) furamo izkljucno to pozo, je cist zadovoljna.

pa nej se ze enkrat te fizioterapevtke uskladijo. glih vceri je mela moja kolegica ob odpustu iz porodnisnice posvet okoli handlinga s fiziterapevtko (tamala ji je drug dan po rojstvu tut zacela glavo nazaj drzat. mimogrede, me zanima tut, od kje zdej vsi ti povecani tonusi. jaz skoraj da ne poznam otroka, ki ga ni imel v taki ali drugacni obliki.??!!), ki ji je zabicala, da v sedez lupinico (da ne mesamo s pozo lupinico na rokah) pa cim manj...

sa




LillyPilly -> RE: zategovanje glavice (3.12.2005 19:50:52)

O pravilnem handlingu si lahko prebereš na http://www.mameibebe.net/bt/2003290101.htm 
Stran je v hrvaščini!


Pozdrav,
LillyPilly





Stran: [1]