Krst DA ali NE (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Starši čvekamo

Sporočilo

Anonimen -> Krst DA ali NE (30.11.2005 9:40:57)

Jest bi pa samo vprašala, ali dajete večinoma otroke krstit?

Razmišljam, če bi našega sploh dala krstit. Midva namreč nisva verna.

JASNA D -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 9:42:27)

Ne.

Midva tudi nisva verna in res ne vem, zakaj bi potem krstila otroka. Čeprav tašča včasih malo "zateži".

Jasna

MarijaPo -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 9:50:28)

Meni je itak konstitut krsta nekoliko mimo. Mislim, nekdo se sam ne odloci, da bo krscen, ampak ze zanj to odlocijo starsi. Meni gre katoliska cerkev na zivce, zato bi mi bilo kar malo zoprno, ce bi bila krscena in sem vesela, da me niso krstili (sicer tudi niso verni). Ce si v dvomih pocakaj do otrokovega 18. leta, pa naj se sam takrat odloci, a bo veren/krscen ali ne.

Ninica -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 9:57:17)

Tudi mi nismo krstili. Otrok naj se sam odloči (ko bo zrasel), če sploh želi biti krščen in v kakšni veri bi želel biti. Krst je po eni strani vsiljevanje vere.

Anonimen -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 10:00:09)

midva ga bova pa krstila. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ro-La -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 10:17:59)

Ne.

sazi -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 10:20:19)

Se pridružujem mnenju, naj se vsak sam odloča (torej otrok, ko je dovolj zrel za to) - in to sploh, če vidva sploh nista verna. Zakaj bi ga že potem sploh krstila? Za vsak slučasj? (tako kot to dela mnogo staršev) - samo mi ni jasno za slučaj česa, če pa itak ne verujejo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

bambi -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 10:43:35)

Midva pa sva verna in bova krstila otroka, koliko pa ji bo to pomenilo v življenju, pa se bo odločila sama.......

*maja -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 10:45:23)

Midva nisva krstila nobenega od najinih treh [sm=smiley2.gif]...

Barči78 -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 10:45:52)

Midva sva oba krščena in sva tudi otroka dala krstiti, odločitev pa je seveda vajina. Mogoče je malo tudi odvisno od same vzgoje, ali so vaju starši vzgajali v veri. Ampak glede na to, da nista krščena, verjetno tudi svojega otroka ne bosta. Sicer ima pa še vedno čas otrok, ko bo starejši, da se sam odloči. Ali pa tudi ne.
Večkrat je bila problem poroka, ko se je nekdo hotel poročiti cerkveno, drug pa ni bil niti krščen, je moral vse to opraviti pred poroko. Sedaj pa še to ni potrebno, moja sestrična se je poročila cerkveno, ampak župnik je samo njo tako poročil, on je pa samo tolk zraven stal, da je rekel da, najbrž, ker ni imel opravljenih sv. zakramentov, župnik pa ni kompliciral.

Špacka -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 11:05:24)

Ne.

nita -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 11:18:13)

Midva sva jo dala krstit in jo bova tudi vzgajala v veri (mislim, hodila bo k verouku in k maši), če kasneje v življenju tega ne bo hotela več početi, pač ne bo. Če ne bo več hotela biti krščanka, pa pač ne bo. Takšni "krščani", ki gredo opravit zakramente samo zato, da se lahko cerkveno poročijo, ker jim je všeč obred, itak nimajo ponavadi pojma kaj pomeni biti versko vzgojen.

Marogica -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 11:44:56)

Nismo dali krstit. Te pa ne razumem, zakaj bi vidva dala krstiti, če nista verna? V čem je finta?

pravljica -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 12:00:46)

zame je to tudi vsiljevanje vere...če mu bo to toliko pomenilo, tudi pri 20. letih ne bo problem tega opravit...meni ni všeč, da so me krstili (kao, naprej pa se naj sama odločim - saj bi se za to tudi znala sama odločit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) in moja največja greška --> "ubogala" sem druge in krstila hčerko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]  za koga in zakaj, če sem toliko proti veri, da ji še k verouku ne bi pustila hodit, tudi če bi sama izrazila željo (dobro, da je še ni) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

a kdo ve, če se da krst "preklicat" ali kaj podobnega ali je to doživljenjsko?

špelin@ -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 12:03:22)

Z možem nisva kristjana in svojih otrok nisva krstila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 12:12:09)

No, da še malo pojasnim, oba z možem sva krščena, vendar nisva bila vzgajana v veri, pa tudi poročena nisva cerkveno.

Res ne vidim smisla, da bi otroka krstila, saj nama to nič ne pomeni. Sicer stari starši pravijo, da bi blo fajn, ampak konec koncev midva odločava.

Vprašanje pa sem dala na forum zato, ker sem imela občutek, da jih res velika večina da krstit. No, me veseli da ni tako in ste samo potrdile moje prepričanje.

Hvala!

KODA -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 12:13:08)

Midva sva krstila oba.Naprej se bosta pa sama odločala.

CUKRČEK -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 12:33:46)

Midva sva verna, zato sva tudi hčer dala krstit.
Ne vidim pa fore, da bi neverni dal krstit otroka.

tanjaDi -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 12:51:25)

Midva nisva krstila našega sončka in ga tudi ne bova, čeprav okoli nas vsi težijo da naj ga....odločitev je itak naša[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

CUKRČEK -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 12:55:22)

IZVIRNO SPOROČILO: pravljica

a kdo ve, če se da krst "preklicat" ali kaj podobnega ali je to doživljenjsko?

Ali se bi potem ful bolje počutila, če b se "razkrstit" dala??

Aleksandrin -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 13:47:26)

Mi jo ne bomo, jaz sem "verna" moj pa sploh ni, tako, da je njegova obveljala.

BibaJ -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 13:53:31)

Naš tudi ne bo krščen, razen kasneje, če bo to sam želel (upam, da ne).

sazi -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 13:54:11)

Pravljica,
se popolnoma strinjam s tabo, samo da se je pri nas končalo že mnogo prej in tudi midve s sestro nisva krščeni. Pravijo, da potem nima veze, da se lahko odločiš. Ne, Cerkev te vodi kot svojo ovčico, ker si bil pri nekaj mesecih krščen, čeprav ne po svoji volji.
Kar se pa "razkrščevanja" tiče, se mi pa zdi, da se sicer da, ampak imaš nemalo težav (kdo v Cervni bi ti pa šel govorit in pomagat pri vseh postopkih, če želiš od tam odstopiti?!?). Se spominjam, da je bil cel HALO, ko je iz Cerkve izstopuila Svetlana Makarovič. Takrat je bilo precej javnih polemik na to temo.

urbancek -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 14:08:49)

Nisva verska fanatika, vendar bova otrokom dala možnost vseh zakramentov. Kako pa se bodo odločali naprej v življenju, pa se ne bova vtikala. Prav se mi zdi, če pripadaš neki verski skupnosti, da to preneseš na otroke, vendar ne s tem da bi jih silil, ampak s pogovorom in vzgledom. Sicer se mi pa zdi, da jim sam krst popolnoma nič ne škoduje. Je pa to odločitev vsakega posameznika. V žlahti imamo družino, kjer otok ni krščem, pa jih za to ne obsojam, tako so se pač odločili in njihovo odločitev spoštujem.

Lp

ma-ja -> RE: Krst DA ali NE (30.11.2005 14:25:46)

Jaz sem oba dala krstit. Nejc tudi hodi k verouku in mu je zelo všeč. Edino mašo večkrat špricava, ker komaj vzdrži eno uro pri miru.
Ne zdi se mi napačno, če otroke vzgajaš v takem duhu. V naši družini ni noben ne vem kako veren, vendar neke vrednote pa ostajajo. Pri tem pa ne razmišljam o tem kaj cerkev vse počne. Ne jemljem je kot politične institucije, ker me politika tudi ne zanima. Se pa v čisto vsaki skupnosti najdejo kakšne črne ovčke, ki žal potem preveč izstopajo. Mediji pa znajo vsako stvar tako napihniti, da je to groza.

Bom pa pustila svojima otrokoma, da se potem sama odločita kaj želita, ampak ko bosta dovolj stara.
Sam krst pa mi pomeni eno lepo stvar (kot. npr. cerkvena poroka), vendar če tebi nič ne pomeni, potem raje ne krsti otroka.

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>