Potrebujem razlago imen (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> Potrebujem razlago imen (23.11.2005 15:49:55)

V knjižnici so iposojeni vsi leksikoni imen [sm=smiley5.gif] , jaz pa nujno potrebujem razlago nekaterih imen. Če mi lahko kdo pomaga, bom zelo hvaležna. Nekaj sem brskala tudi po RR, pa nekaterih razlag nisem našla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Torej, povejte mi:
  • Od kod izvira to ime - država
  • Kaj pomeni to ime-kakšen pomen ima
  • Kako bi to ime izrekli in zapisali v drugih državah - kot je npr Janez (slo), Ivan (hr), Giovanni (it), John (zda), Hans (nem),...

Imena pa so:
  • Jera
  • Žiga
  • Anja
  • Nejc
  • Tine
  • Anita
  • Tjaša
  • Špela
  • Srečko

Pa že vnaprej hvala za pomoč[sm=rozica.gif]

Katrin -> RE: Potrebujem razlago imen (23.11.2005 16:07:09)

...uff, malo počakaj, bom pobrskala...

Katrin -> RE: Potrebujem razlago imen (23.11.2005 16:19:36)

Torej:
  • Jera: izhaja iz imena Gera oz. Gertruda (Nemčija), pomeni "ljub, zvest"
  • Žiga: skrajšana oblika nemškega imena Siegmund, pomeni "zmaga, obramba, varstvo"
  • Anja: nisem našla
  • Nejc: krajšava od Jernej; svetopisemsko ime (latinsko),
  • Tine: Martin ali Valentin; iz latinščine Martinus, pomeni pa "pripadajoč bogu Martov"
  • Anita:
  • Tjaša: izpeljanka iz m.imena Matija; latinsko ime Mathias, kar pomeni "božji dar"
  • Špela: izpeljanka iz Elizabeta; grški izvor, pomeni "Bog je polnost"
  • Srečko: izpeljanka iz Feliks; latinsko Felix, pomeni "ploden, rodoviten, uspešen, srečen, blažen"

Vir: Janez Keber: Leksikon imen

Anonimen -> RE: Potrebujem razlago imen (23.11.2005 16:31:23)

Katrin, miljonkrat ti hvala. Vsaj nekaj je. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Mogoče kdo ve, kako se ta imena rečejo še v kakšnem drugem jeziku?

Katrin -> RE: Potrebujem razlago imen (23.11.2005 17:58:06)

Ni za kaj. Ja, takole v tej knigi nič določenega ne piše.

Jera: na Štajerskem Gera in Gerika, V Beli Krajini Gera, na goriškem Tendra, v Poljanah sveta Jendrt...V Nemčiji pa gertruda ali Gera.

Žiga: nemško Siegmund, polsko Zygmunt, češko Zikmund, angleško Sigismund, francosko Sigismond, madžarsko Zsigmond (skrajšano Zsiga)

Tine: francosko tudi Martin, nemško Martin

Elizabeta (Špela): Anglija-Elisabet (Bessy, Bess, Betsy, Betty, Lizzy, Lily); Francija (Lisette, Babette, Isabelle); Nemčija (Elisabeth, Elisa, Lisa, Elsa, Elle, Ilse, Lilly, Liesa, Lia, sissy); Češka (Alžbeta); Poljska (Elzbeta) 

Srečko: Nemčija Felix

To bi bilo z moje strani žal vse....bi mogla celo knjigo okol obrnit....

Upam, da ti bo kaj pomagalo!

Ines. -> RE: Potrebujem razlago imen (23.11.2005 18:53:04)

Anja: različica imena Ana. Izhaja iz hebrejskega imena "Hannah" in pomeni "ljubkost, milost". Ana je bila po novi zavezi mati Marije. (drugače je pa v Leksikonu imen dve strani napisano samo o tem imenu)

Anita: enako kot za Anjo

LP!

Stran: [1]