Anonimen -> RE: OPOROKA (20.11.2005 21:13:23)
|
Ugodno ali neugodno razdedinjenje ne obstaja. Tako kot tudi ne (ne)ugodna oporoka. Posamezni subjekt ima pravico razdediniti svoje zakonite dediče in tudi jih, tako kot se nameni nekdo napisati oporoko. Dedič pa ima vedno možnost in pravico ta sklep izpodbijati. Če meni, da ima argumente, dokazila in nenazadnje tudi finančna sredstva za morebitno izgubo tožbe, seveda toži. On je tisti, katerega želja bo ali morda ne bo uresničena. On je izzvan na tožbo in dokazovanje nasprotnega, kar je običajno težko izvedljivo, če nimaš v roki česa oprijemljivega. Malo mešaš vrsni red postopkov. Po smrti, če brez oporoke, se opravi običajno dedovanje zakonitih dedičev (prvi red, sicer drugi). V primeru oporoke, se ta prebere na zapuščini, kdor se ne strinja s slednjo je izzvan na tožbo. Po zapuščini torej sledi morebitna tožba dedičev, bodisi se ti ne strinjajo z deležem, razdedinjenjem itd. Drugi dedni red ni upravičen do dedovanja oz. samo v primeru, če tako zahteva oporoka, ali je prvi red maloštevilčen, pokojen... Upam, da sem ti lahko pomagala. Kaj več ne bi vedela, ker sem te odgovore slučajno črpala iz izkušenj naše družine.
|
|
|
|