arhitekt (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

mamica80 -> arhitekt (18.11.2005 10:37:54)

Pozdravljene v ta mrzel skoraj zimski dan!

Na vas se obracam, ker vas je tukaj gor toliko razlicnih in zbranih z vseh vetrov, da bo
katera sigurno kaj vedela na to temo.

Skratka zanima me ce je katera prenavljala staro hiso, in kaj je bilo treba prej nardit preden
se lahko sploh zacne delat.

Vem da moramo dobiti dovoljenje za dozidavo in podobne stvari ampak to ti mora nekdo
najprej narisat predno gres po ta dovoljenja...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Hvala za odgovore [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ma-ja -> RE: arhitekt (18.11.2005 10:46:48)

Mi smo ravno na tem. Najprej moraš dobiti lokacijsko informacijo. Tam ti potem piše kaj lahko delaš oz. kakšne dokumente še rabiš. Včasih je tudi lok. informacija zadosti.
Pri nas ne dovolijo ničesar spreminjati in imamo zvezane roke, tako da ne vem kaj bomo naredili. Na črno je pa velik rizik.

Marogica -> RE: arhitekt (18.11.2005 10:56:54)

Naša hiša je stara 111 let in ni imela nobenega načrta, tako da smo morali najpre dati narediti načrte obtoječega stanja in nato vseh sprememb( pri nas je bil to tudi przidek in notranje spremembe že obstoječe hiše.
Seveda, pa kakor je napisala predhodnica, si najprej priskrbi lokacijsko informacijo, da veš v kakšenm obsegu in pod kakšnimi pogoji sploh lahko kaj delaš.
Ko boš to imela, ti najprej narišejo idejno zasnovo, na podlagi katere, nato pridobivaš soglasja (elektro, telekom, ......), ki se potem vstavijo v narisan projekt. Ko je projekt dokončan, ga je treba zopet poslat v soglasja(kakor prej-mater jim teh soglasij ni bilo konca[sm=smiley13.gif]), šele nato lahko vložiš za gradbeno dovoljenje, če bo potrebno.
Mi smo si, preden smo se spuščali v izdelavo projekta, zagotovili vsa soglasja sosedov, da ne bi imeli velikih stroškov za izdelavo projekta in soglasij, potem pa ti sosed ne da soglasja in ti ne moreš dobiti gradbenega dovoljenja. Na UE dobiš obrazce, kjer točno piše, kaj mora sosed izpolnit.

ma-ja -> RE: arhitekt (18.11.2005 11:00:30)

Mi pa ker nič ne smemo, bomo delno na črno naredili. MAlo bomo premaknili zunanji zid na teraso, pa takoj fasado in upamo na najboljš. Vem, da to ni najbolj pametna ideja, samo ne moremo čakat z renovacijo do leta 2007 dokler traja prepoved na našem območju. Hiša je stara 20 let, vendar imamo premalo prostora in tudi nekaj stvari (npr. kopalnico) je nujno zamenjati.

mamica80 -> RE: arhitekt (18.11.2005 11:24:37)

hvala![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

lokacijsko informacijo ze imamo ampak ta nikjer posebej ne pise da se
ne bi smelo kaj zidat okrog

stanje je pa taksno: hisa je stara malo manj kot 30 let, do lanskega leta
ni bilo notri nikogar razen napeljave za vodo, elektriko, telefon, pa stene so "ofrajhane"

od lani sta notri stric in stara mama v spodnjem nadstropju, midva pa bi rihtala srednjo
etazo in mansardo. v srednji etazi bi rada dozidala jedilnico, prestavila zid med dnevno in kuhinjo,
in spremenila kopalnico ker so na 8km2 troja vrata in trije prostori[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

najbolj me zanima koliko stane da ti to narise arhitekt in predvsem kje ga najdes[sm=smiley23.gif]

viv_ -> RE: arhitekt (18.11.2005 11:53:41)

No, mi se lotevamo adaptacije stare hiše in sicer mansarde. Bomo pa nekaj dozidali in še nekaj dvignili. Za komplet projekt (vsa dovoljenja, statika,...) imamo sedaj dve ponudbi okrog 1,5 mio.

ma-ja -> RE: arhitekt (18.11.2005 12:08:33)

Mamica 80, potem je najbolje, da vprašaš na občino odgovorno osebo, da ti razloži kaj vse še rabiš.
Lahko pa vprašaš kakšnega projektanta ali arhitekta.
No, jaz bi se najprej pozanimala na občini.

Za naš projekt bo pa potrebnih okrog 5 mio (zamenjava strehe, podaljšali bomo eno stran hiše na teraso za 3 m, dvigali raje ne bomo, pa svoj vhod bomo naredili. V teh 5 mio je vključena še izolacija in izdelava mansarde, strešna in navadna okna, tlaki in upam, da še nekaj parketa).
Za drugo bo pa zmanjkalo!!1

viv_ -> RE: arhitekt (18.11.2005 12:10:24)

Pod projekt sem mislila samo papirje. Vsa dovoljenja in načrt!

Marogica -> RE: arhitekt (18.11.2005 12:12:08)

Projekti stanejo različno, odvisno komu in kje jih daš narediti. Jih v MB dobiš že za ca 600.000 SIT dalje, vendar te celotna dokumentacija res pride okrog 1,5 Mio (z gradb. dovoljenjem in komunalnim prispevkom, soglasji...)

viv_ -> RE: arhitekt (18.11.2005 12:52:21)

Ja, projekti, če so tipski, so cenejši. Če pa delaš na obstoječi hiši, pa to stvar podraži. Meni je rekla arhitektka, da adaptacija stare hiše (v tej meri kot smo si mi zamislili) pride 30% dražje, kot če bi gradili novo.

Plus je to, da ti ni treba iskat parcele. Pa meni je res ZAKON ta lokacija na kateri smo sedaj.

ma-ja -> RE: arhitekt (18.11.2005 13:01:05)

Ja, sorry Viv, sem potem ugotovila. Res so dragi papirji, ampak še večje sranje pa je, če nič ne moreš. Jaz sem pripravljena vse to plačati, vendar smo čisto v slepi ulici.

Tudi midva sva si zamislila super stanovanje čez 100 kvadratov z veliko teraso in vse je pripravljeno, da se to naredi. Potem se je pa zataknilo na občini zaradi enega blesavega projekta (ene študentke pred 10-imi leti). Ptem pa smo se zmenili s sosedi, ki bi tudi radi renovirali, da bomo kar skupaj to naredili. Potem pa bo kar bo.
Me pa blazno zanima kakšno kazen lahko dobimo!

Marogica -> RE: arhitekt (18.11.2005 13:21:15)

Ma-ja, kazen je lahko, zaustavitev gradnje, kasneje pa rušitev nedovoljenih zgrajenih stvari, na tvoje stroške. Vendar samo, če te kdo prijavi, drugače ne.

Stran: [1]