Kako... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Kako... (18.11.2005 8:24:13)

...iti v najemniško stanovanje z otrokom? Sprašujem iz finančnega vidika,če imaš cca 120.000 plače na mesec,pa si samohranilka? Kako je to sploh mogoče,če moraš plačati še vrtec,da o ostalih stroških ne govorim (hrana,plenice,....). Kako pri tem pomaga država,če sploh? In kako preživeti?

morskadeklica -> RE: Kako... (18.11.2005 10:43:49)

Z eno besedo-težko. Jaz imam okoli 100.000 prihodkov mesečno (z vsemi državnimi dodatki-žalostno, skoraj toliko kot ti, ki hodiš v službo-pa nisem kvazi samohranilka, da ne govorim o tistih, ki to so.), moj dragi ok. 150000. Pa pridemo komaj skozi mesec. Samo za stanovanje (z najemnino) gre okol 100000. Pufi (avto, spalnica) okol 50000, hrana+osnovne stvari za tamalo še nekaj tisočakov več. Vsak mesec pride na vrsto tudi kak večji strošek (avto, kakšna večja stvar za tamalo-stolčki, cunje...). Vsakič sva konec meseca oba v minusu, s tem, da si praktično nič ne privoščiva zase. Pa bolj računam, slabše je.
Država ti pomaga z otroškim dodatkom in včasih tudi delno pri plačilu najemnine. Pozanimaj se pa še, če imate pri vas neprofitna stanovanja in kdaj so razpisi. Sicer niti ni bistvene razlike v najemnini, ampak nekaj pa vendarle. Upam, da se bo vse rešilo najbolje.

dory -> RE: Kako... (18.11.2005 11:53:24)

Nemogoce...zato jst ostajam rajs doma,pa rajs doma dajem za stroske,ki jih je bistveno manj,kot ce bi sla na svoje...mogoce pri 200k sit bi bla situacija mal lazja, enostavna pa se zmer ne...

Anonimen -> RE: Kako... (19.11.2005 8:03:23)

Če si zaposlena, od države oz. konkretno od CSD ne moreš pričakovati oz. dobiti nobene pomoči oz. DSP. V izrednih primerih, ki pa jih moraš dokazovati oz. upravičiti (da so to izredni, ne redni stroški), lahko dobiš izredno DSP, ki pa večinoma ne znese več, kakor je redna DSP, torej 47 jurjev. Do regresa za najemnino nisi upravičena. Ostane ti edino otroški dodatek (višina odvisna od točne neto plače), za vse ostalo pa tvoja plača presega cenzus. Kako preživeti?
Najem garsonjere je najcenejša možnost, saj v podnajemniški sobi z otrokom ni primerno živeti. V Ljubljani so cene od 50 jurjev gor + stroški, torej nekje 70 jurjev minimalno oboje skupaj. Kako pa preživeti z ostankom cca. 50 jurjev, je pa svojevrstna umetnost, ki sem jo tudi jaz dala skozi. Kupuješ najcenejše hrane, kuhaš enkrat dnevno, pijačo si doma delaš sama (ohlajen čaj in podobno), ven ne hodiš, odpoveš se malenkostim (časopisi, internet, kozmetika), obleke kupuješ samo ta nujne, enako obutev. In istočasno razmišljaš o menjavi službe za bolje plačano. Drugega ti skoraj ne preostane.

Stran: [1]