sarazan -> RE: FEBRUARČICE 2006 (16.11.2005 8:25:46)
|
Prvič sem noseča in nekih konkretnih izkušenj s plenicami nimam. V teh nekaj mesecih, ki so minili, sem veliko brala o tem, tudi na materinski šoli smo se o tem pogovarjali, pa mnenja mamic s forumov sem brala... Skratka kar precej informacij. Ustvarila sem si naslednje mnenje. Bombažna plenička ali plenička za enkratno uporabo (rekla jim bom kar "pamperske", čeprav je firm veliko), obe imata nekaj pozitivnih in nekaj negativnih lastnosti. Torej izbira je čisto na mamici, kakšne predsodke in potrebe ima. Naj opišem vsako posebej. Bombažna plenička: (racman, štorklja) - je pralna in namenjena večkratni uporabi (se je ne meče v smeti) - ena stane okoli 3.000 sit, rabiš jih od 20-30, eni pravijo celo 40 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] - v pleničko lahko dodajaš vložek, ki še dodatno vpija urin (za nočni termin) - otrok je po nekem času v vlažni plenički, če se ga ne previja na 3 ure (vsaj na začetku) - čez pleničko daš še zaščitne hlačke - plenice na začetku likaš, kasneje pa mamice tudi to opuščajo - kakce nosiš v stranišče, te plenice pa spravljaš v vedro z mrzlo vodo z belilom???, dokler se ne nabere žehta - mislim, da široko povijanje ravno tako pride v poštev, če ti ga naročijo - za vzdrževanje pleničke uporabljaš prašek, kasneje mehčalec, pa zraven gre še voda in elektrika, seveda pa tudi čas, da te pleničke sušiš (lahko v sušilnem stroju) in pospravljaš (vse našteto ima svojo ceno). Iz ekološkega stališča ne smetiš s plenicami, uporabljaš pa, praške, vire energije in vode, ki na svoj način škodujejo okolju. - v vrtcu poleg otroka dobiš še vrečko umazanih plenic za oprat. Vzgojiteljice niso navdušene nad takim previjanjem in rade godrnjajo. Pamperska: - plenico po uporabi zavržeš, namenjena enkratni uporabi (se jo meče v smeti) - porabiš jih cca 5-6000, koliko stane ena ne vem (odvisno od firme) - v plenički so snovi, ki vpijajo urin in ga kristalizirajo (podobno kot damski vložki "allways"). Otrok tako ne more imeti na koži vlage, razen v ekstremnih okoliščinah, ko ni previt veliko ur. - čez pleničko ni potrebno dajati zaščitnih hlačk - kakce skupaj s plenico zavržeš - široko povijanje se izvaja čez to pleničko - pokažejo v materinski šoli - pojavljala se je polemika o pregrevanju v takih pleničkah (nevarno predvsem za fantke zaradi testisov in kasnejše (ne)plodnosti). V materinski šoli so nam povedali, da ne pride do nobenega pregrevanja, če vestno menjamo polulano pleničko. - vzdrževanja pleničk ni. Iz ekološkega stališča plenice predstavljajo kar odstotek ali dva celokupnih smeti. Razkrajajo se kar nekaj časa. Tudi njihova izdelava, kot izdelava bombažnih plenic predstavlja obremenitev okolja. Iz vsega tega sem se jaz odločila za uporabo pampersk. S časom sem ponavadi na tesnem in ga raje porabim za moža in otroka ali zase, kot pa za vzdrževanje plenic. Veliko enostavneje je otroka previjati na obiskih ali pa ga pustiti v varstvu, saj take plenice ne zahtevajo posebnega ravnanja. Otroka odviješ, plenico vržeš stran in svežo daš na ritko. Probleme delajo ljudje (tudi nekateri očetje), ko je otrok pokakan in je treba kakec prenašat in stresat v wc. Kar se cene tiče, se mi zdi, da sem mogoče celo na boljšem s pamperskami. Plenični izpuščaji se pojavljajo v obeh plenicah, saj je njegov nastanek ponavadi posledica nedovolj pogostega previjanja. Z ekološkega stališča pa je onesnaževanje tako v enem kot drugem primeru. Kje je večje, je težko reči. Torej, to je moje mnenje. Tiste mamice, ki imate kaj več izkušenj, prosim, da me popravite ali dopolnete.
|
|
|
|