tanaja* -> RE: dalmatinka (16.11.2005 9:47:36)
|
Malecka! Najprej vprašanje: imaš rodovniško psičko ali ne? Če je rodovniška, potrebuješ pred parjenjem narediti vzrejni pregled. Ker je pasma zelo nagnjena k gluhosti, ti toplo priporočam še BAER test (elektronsko testiranje sluha). V SLO ni aparata, zato ti lahko pomagam, da ti ta test opravi veterinarka iz Dunaja. Je veliko v SLo, tako da to ne bi smel biti problem. Čeprav imaš morda občutek, da tvoja psička odlično sliši, se lahko krepko motiš. Pes je lahko gluh na eno uho in se čisto normalno odziva, pa ti tega ne veš. Dokažeš lahko le z BAER testom, da pes sliši na oba ušesa. Je pa gluhost (oz.delna gluhost zelo dedna, saj se deduje na pol legla. Druga stvar s katero imajo dalmatinci probleme je kolčna in komolčna displazija. Zato ti pred parjenjem svetujem, da opraviš slikanje kolkov in komolcev. Veterinar ti bo podal tudi oceno diplazije. Če iščeš dobrega plemenjaka, se lahko obrneš na mojega prijatelja, ki živi v Beli Krajini in ima psarno vrhunskih dalmatincev. Obišči njegovo stran http://www.pantheraunica.net/ in se prepričaj. Sigurna sem, da ti bo znal svetovati in ti poiskati primernega samčka za tvojo psičko. Lahko se obrneš tudi na njegovo punco, ki je na temu forumu in ima nick Sally. Lahko ji pošlješ ZS. Če tvoja psička nima rodovnika, potem ti polagam na srce, da jo ne pariš. Kot je že polona2 napisala je v zavetiščih veliko dalmatincev, ki so jih lastniki zapustili. Dalmatinec je vse kaj drugega kot Pongo in njegova dama iz filma 101 dalmatinec. Po karakterju je precej težavna pasma, zelo trmasta in neubogljiva. Govorim iz lastnih izkušenj, ker imam doma 6-letnega samca te pasme. Sicer mi ni jasno, kako ne veš kdaj psica pokaže, da se goni. Če je stara 4 leta, se je v tem času sigurno vsaj 6x gonila. Psice so najbolj godne med 9-12 dnevom, nekatere tudi dalj časa (do 18.dneva). Kdaj je to, je najlažje ugotoviti z brisom, ki ga vzame veterinar ali s progesteronskim testom (glede na količino tega hormona v krvi). Me pa zelo jezi (pa to ne leti neposredno nate), da se nekateri kar spomnejo, da bi imeli mladičke. Zakaj bi jih imeli? A zato, ker je luštno imeti mladičke? Zato, da bi kaj zaslužili z leglom? Zato, ker naj bi psica imela vsaj eno leglo v življenju? Zakaj??? Vzreja ni tako preprosta stvar kot si nekateri predstavljajo. Še zdaleč ne!!! Tu je potrebno ogromno znanja, poznavanja genetike, poznavanje standarda pasme, poznavanje karakterja pasme, poznavanja rodovnikov, poznavanja prednikov, paritvenih kombinacij, kakšne mladiče daje določen pes/psica, katere bolezni deduje določen pes/psica, kaj dobimo ven iz določene paritvene kombinacije.... Zadnje čase je kar vsak vzreditelj, ki se spomni imeti leglo. O pasmi, ki jo vzreja pa nima niti najmanjšega pojma, niti ne pozna zgoraj naštetih stvari. In taki vzreditelji delajo nepopravljivo škodo pasmi in žalijo delo resnih vzrediteljev, ki se trudijo zboljšati kakovost pasme. Ne vem, premisli, če si prevzeti prevzeti odgovornost, ki jo boš imela, ko boš enkrat psičko parila. Pa delo vzreditelja se še zdaleč ne konča z oddajo mladička. Takrat se pravzaprav šele začne....
|
|
|
|