rainbow
|
Dobro jutro! Se jaz še malo oglasim, ko imam tudi težave s spanjem z našo in knjigo Pantleyeve ravno pri sebi. Torej, v tej knjigi avtorica svetuje, kako navaditi otroka, da bo zaspal sam in spal celo noč brez vaše pomoči-ključ pa je - brez joka; knjiga je razdeljena na 2 dela; za stare od 0 do 4 mesece so nasveti sledeči: - čim več krat odstavite dojenčka od dojke/stekleničke, ko že skoraj spi in ga položite v posteljo, torej da še nekako zazna, da se ločuje od mamice in se navadi postelje, vendar ne forsirat. -pomagajte mu razlikovati noč od dneva: ponoči v tišini, previjte, če je nujno potrebno, ne se z njim pogovarjat -podnevi ne sme predolgo spat (več kot 3 ure) - ko je dojenček utrujen., ga dajte spat - v postelji naj mu bo udobno (nežni zvoki, prijetni vonji, toplo) in da bo tudi vam udobno, ko ga boste ponoči hranili za stare nod 4 mesece do 2 leti (e, tu noter sva midve): - psihično se pripravimo ( ) - nasvete izvajamo, če smo odločene, da nočno zbujanje moti naše življenje (da) - otrok naj podnevi dovolj papca -otroku mora biti ponoči udobno uvedimo večerni obred pred spanjem - otroka dajamo spat zgodaj - otroka navajamo na rutino tudi čez dan -naj hodi čez dan redno spat - navadite ga, da mu bo postelja všeč (čez dan večkrat noter, naj se igra) - dajte mu ninico (varno igračko/pleničko..) -ponoči v tišini, brez luči - uspavajte z uspavalnimi besdami (ššš noč je), glasbo - čez dan ga uspavajte na različne načine (voziček, avto, dojka..) - naučite otroka, da spanja ne bo več povezoval s sesanjem (evo, tu je problem): načrt Pantleyeve za nežno odstavljanje: *otrok sesa (dojka, flaška, duda) * zapre oči, ritem sesanja se upočasni * bradavico nežno izvlecite iz ust (s pomočjo vašega prsta) *nežno pritisnite bradico k ustom * zibate otroka *otrok zaspi *položite ga v posteljo, zibate, držite otroka nekaj trenutkov *otrok zaspi ponavadi se zalomi, ko izvlečete bradavico, otrok začne hlastat za dojko in se upre, ko ga držite za brado, proces ponovite, dojko not, počakat, da se sesanje upočasni, spet ven, za brado, zibat....do konca Postopek je treba ponavljat vsako noč, ključno je večerno uspavanje, potem naj bi otrok spal dlje. In imeti blazno potrpljenje. potem kako ukiniti nočno dojenje: 1. korak: skrajšati nočno dojenje 2. korak: otroka potolažimo tako, da bo skoraj zaspal (zibamo) ga damo v posteljo, zibamo - kot zgoraj -, govorimo uspavalne besede, nežna glasba, trepljamo, po potrebi ponovimo ves postopek 3. korak: otroka potolažimo, ne da bi ga dvignili iz postelje 4. korak: potolažimo s trepljanjem 5. korak: z besedami 6. korak: pred vrati sobe tako, to je zelo na kratko obnova vse zadeve, če koga zanimajo detalji, z veseljem povem; Pri nama se zalomi že takoj na začetku, ker pri skoraj osmih mesecih zelo malo goste hrane je, potem pa tudi po večernem uspavanju po zgoraj omenjeni metodi, se mi zbuja po dveh urah in potem še **** krat ponoči; problem je tudi v tem, da enostavno ne morem dojiti sede ponoči, ker sem preveč utrujena in si jo dam v posteljo in zraven zaspim; duda tudi ne deluje, kriči kot ne vem kaj; tak da sploh ne vem, kako ravnati. No, mogoče bo vam uspevalo; upam,da sem bila kaj v pomoč lp
|