Baklava? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Seven* -> Baklava? (9.11.2005 18:47:14)

Kako jo naredite?




PBJ -> RE: Baklava? (9.11.2005 18:55:06)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Mene pa še zanima, kaj je to za ena hrana??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]





magnolija -> RE: Baklava? (9.11.2005 18:57:08)

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&id=3

al pa

http://freeweb.siol.net/suhmar/176_Baklava.pdf
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




magnolija -> RE: Baklava? (9.11.2005 18:59:15)

To je ful ful dobra hrana-pecivo-ful sladko, ne morš dosti pojest[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




PBJ -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:07:16)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]Hvala ti, zdaj pa že nekaj več vem[sm=smiley2.gif].




baguSka -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:13:08)

Izgleda pa takole.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

http://www.animal.ufl.edu/iga/Picture%20of%20Meetings/2001-2002/Meeting%2019/Baklava%20from%20heaven.jpg




magnolija -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:14:15)

Ti se kuj norca delaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
morš probat, pol pa vidiš, da bi si človek prste obliznil, če bi bli sterilni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
prvič ti mogoče ne bo preveč všeč, tak je blo pr meni, zaj pa bi lahk vsak dan jedla kak košček, sploh pa kako pecivo pa imaš ti rada?




magnolija -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:17:35)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]to mi delaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anonimen -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:20:50)

Jaz samo vem, da teta Ljubica, ki dela najboljše baklave na svetu, izmenično naloži 40 plasti testa in mase. Testo se kupi na Hrvaškem in v Bosni in seveda nižje, na kilograme, je tako zelo tanko, da vidiš skoz, dela z baklavami je ful, azto se jih jaz ne bi lotila. Jih pa rada jem, kadar jih dobim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




magnolija -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:24:08)

Maš prav, da je ogromno dela zato sem jaz obupala, ko sem vidla recepte, tak, da jih raje kupim v slaščičarni, sploh na morju majo po navadi ful dobre[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




kofetek2010 -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:27:19)

ja, prosim! kar dvojno porcijo! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

v Trzinki je njama :smajli ki se oblizuje:




magnolija -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:31:09)

daj grema na eno duplo porcijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Nasy -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:32:01)

Jaz jo naredim takole, pa baje je to original iz Sarajeva, vsaj tako mi je bilo rečeno.
-Testo (količina odvisna od velikosti pekača)
kupim, če greš na tržnico, je še najbolje, ker lahko poveš, da rabiš za baklave testo!
-mleti orehi-približno kilo (odvisno od velikosti pekača)
-maslo ali margarina, ki ga stopiš (z maslom so po mojem okusu boljše)

Najprej pekač fajn namažem z maslom, nato dam na pekač testo-velikosti pekača, kar je več, ne zavrži, ker lahko ponucaš v notranjih plasteh!
No, prvo plast premažem s stopljenim maslom in spet položim čez testo. To spet premažem in posipam z orehi, tako, da je enakomerno po celi ploskvi. Prekrijem, premažem, potrosim, tako do konca. Koščke, ki ti ostanejo pri rezanju, pa daš v notranje plasti.
Zadnji list pustim nenamazan. Vse skupaj razrežem najprej na kvadrate, nato pa še po diagonali, da nastanejo trikotniki.
Pokrijem vse skupaj z alu folijo in dam pečt.
Mmmm, kako lepo diši cela hiša, ko se pečejo!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Medtem, ko se pečejo, skuhaš vodo za polivanje in sicer:
1 liter vode in 800g sladkorja ali celo manj
sok limone
Vodo in sladkor zavri, nato pa naj se malo ohladi in dodaj limonin sok.
Baklave preveri, če so pečene( če je spodnja stran svetlo rjavkasta), odstrani folijo in daj za malo časa na visoko temperaturo, da porjavijo, pazi, ker lističi testa lahko letijo po pečki[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ko vzameš baklave iz pečice, jih polij s sladko vodo in jih pusti, da se lepo napijejo, jaz jih najraje pustim čez noč ali pa vsaj 2 uri, če ne zdržimo..njami..
Upam, da sem kaj pomagala..




baguSka -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:37:51)

in na kok stopinj jih pečeš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] in kok časa cca razn da porumeni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Nasy -> RE: Baklava? (9.11.2005 19:40:53)

ma jaz pečem tam nekje okoli 170[sm=zmeden2.gif] kaj vem, kolko časa..po občutku..skor kako uro




PBJ -> RE: Baklava? (9.11.2005 21:49:16)

No, ja po izgledu sodeč ni ne vem kaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][sm=smiley24.gif], pa tako graciozno ime ima[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Bi jo pa poskusila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ninocka -> RE: Baklava? (9.11.2005 23:35:13)

Moja mami (po rodu srbkinja) prav, da se najboljse baklave v LJ kupijo v Mercatorju, dela jih pa baje en siptar iz Idrije. Je kupovala tud ene bolgarske, pa niso ble dobre.
Jih pa ona nikol ne dela (hvala Nasy za recept, jih bom spekla in jo razveselila), dela pa popke. Ko smo hodili dol smo pa jedli se tulumbe (mislim, da se tko napise) pa sladko (mnjami), pa ratluk (vrtnicni, tud mnjami)...
cist sem zasla s teme...se mi pa sline cedijo zdej...

Nasy, a orehi so brez kakrsnihkoli dodatkov, al je kaj zraven se zmesan?




SašaR -> RE: Baklava? (10.11.2005 9:06:11)

Ninocka!
Ja in najbolj prodane so te baklave od našega slaščičarja. Jaz sem delala skoraj eno leto pri njem za vikende in moram reči da imajo tudi druge stvari zelo dobre,...
Samo baklave so pa razvažali samo po primorskem,, ljubljanjskem in gorenskem in samo v Mercator trgovinah.
Ali jih že razvaža po celi Sloveniji ne vem, če pa bo katera pozorna na prozorno škatlico za dve ali pet komadov (plastična) in na vrhu je taka rdeča etiketa, potem je to to. So pa narejene na popolnoma naraven način, zdržijo pa ene 14 dni zaradi tega, ker so konzervirane v tej sladki vodi in se ne pokvarijo.

Ker se meni ne zdijo tako drage pri njih, jih raje kupim, kot da se jih lotim delati, ker je kar dela inše testo nora biti dobro - listnato in potem razvaljaš čez daš mlete orehe zaviješ narežeš na dolžino pekača jih pečeš, potem pa ohlajene zaliješ s sladko vodo.
Njamsi.
LP




Nasy -> RE: Baklava? (10.11.2005 11:15:54)

Ninocka, jaz ne dam nič drugega kot orehe, morda včasih mlete lešnike. Ma do sedaj so jih vsi pohvalili, celo ena sodelavka od naše mame je rekla, da so ji boljše, kot tiste, ki jih pri njih dol delajo.
Mislim, da bodo pri nas kmalu na sporedu..

Pa saj ni veliko dela[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Meni se ne zdi, več mam dela s potico, kot pa z baklavami, ki jih samo zložiš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stran: [1]