bilirubin (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


janina -> bilirubin (8.11.2005 20:21:19)

Dober večer!

Mam eno vprašanje.Ali je imela katera izkušnjo s povečanim bilimrubinom pri otročku?Zanima me namreč kakšne preiskave delajo v pediatrični kliniki?Moj 2 mesečni sin ima namreč povečan bilirubin,pa bo imel v četrtek preiskave v pediatrični.Prosim če ima katera kakšno odobno izkušnjo,naj mi prosim napiše!

               Hvala i lep pozdravček!




Maja Z -> RE: bilirubin (8.11.2005 20:44:00)

ojla

ne znam ti odgovort na vprašanje. Kaja je imela tut zlatenico, ampak smo jo že v porodnišnici porihtal. Bili sva noter 9 dni pod lučko in je bilo OK. ri 2mesečnemu dojenčku pa ne vem kako to gre in ne vem za kakšne preiskave gre. Vem pa, da mora lepo napredovati na teži, lulat pa kakat mora tut pogosto, saj se s tem izloča bilirubin.Tko so rekli v porodnišnici.
Kakšno vrednost pa ima?

lp maja




ninocka -> RE: bilirubin (8.11.2005 23:29:26)

Tud nas jemel povecan bilirubin oz. zlatenco, ko se je rodil. Pa je bil 2x pod lucko in je blo pol OK.
Verjetno bojo pregledali kri in ugotovili tip zlatence.




KODA -> RE: bilirubin (8.11.2005 23:36:15)

Naš tastarejši je ob rojstvu tudi imel zlatenico.Najvišja vrednost bilirubina je bila 384.Bil je pod lučko,nato so pa težave minile.




mišek -> RE: bilirubin (9.11.2005 11:44:18)

Po mojem bodo obvezno odvzeli kri pa kakšen UZ znajo tudi narediti.

LP




janjja -> RE: bilirubin (9.11.2005 11:53:22)

Naša je imela tako povečan bilirubin da je bila že naročena na zamenjavo krvi in vsi smo skor popizdli. pol pa se je v 10 dneh prebitih pod žarnico in parih stekleničkah  stečenih v žilo (v glavo) stvar uredila in čudežno je ozdravela in je sedaj čisto ok. Mora pa tak otrok veliko piti saj se bilirubin izloča s vodo in blatom.
Kolko vem pa je zlatenica trdovratnejša tem starejši je otrok.
Kako to pa da se je sedaj pojavila? Ponavadi se zgodi to če je pri novorojenčku ne pozdravijo čisto.
Upam da sem ti pomagala.
Aja glede preiskav: Vzamejo kri , urin, In ponavadi pri močnejši zlatenici  prekinejo dojenje (to se je zgodilo meni) za tri dni ker je mleko naravni antibiotik in zdravila ne primejo, potem pa v žilo napeljejo antibiotik iz stekleničke. Tako je bilo pri nas. Upam da se bo uredilo.




eva1 -> RE: bilirubin (10.11.2005 22:43:11)

naš je bil do 2.5 mesecev kar dobro zlateničen-ti bom prilimala link, ko sem jaz spraševala o tem!

http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=377445&mpage=1&key=zlatenica񜉥

No stvar se je tako zaključila, da je bilirobin počasi padal, pri 2 mesecih je imel celokupnega tam okoli 140(meja se mi zdi da je tam okoli 15-sam nisem 100%)...no ker je bilirobin padal, mali pridobival na teži(sicer na spodnji meji dovoljenjega), ampak je, smo se odločli, da ne preneham dojit, in da bomo spet kontrolirali čez 3 tedne...tako se je počasi stanje izboljšalo...in zlatenica je izvenela samo od sebe!

Glede preiskav-najprej odvzemejo kri, za preiskave jetrnih encimov in biliribina(celokupnega in direktnega)...kadar je direktni zelo povečan sumijo na okvaro jetr, nato sledi UZ, in zdravljenje glede na izvid!

Upam, da se bo vse dobro porihtalo, tako kot se je pri nas!




Stran: [1]