Gina -> RE: porod-uleganje babic (2.11.2005 13:02:24)
|
Sončica, jaz ne vem, kaj ti misliš pod uleganje na trebuh. Rodila sem 3x in to v dveh različnih porodnišnicah. Čisto na koncu, ko je treba otroka ven iztisnit, ti ena babica pomaga od spredaj (varuje presredek, ko gre glavica ven, prime glavico....) ena babica pa pomaga od zadaj - beri se uleže na trebuh. Kadar je porod normalen, pomaga samo ena in to bolj nežno. To pomeni, da se prime s posebnim prijemom tako, da en del njene roke pritiska na zgornji del tvojega trebuha točno med popadkom, ko otroka iztiskaš, da ne pomaga smao popadek sam in tvoje potiskanje, ampak da otrok dobi pomoč še od zunaj - roka ga potiska proti izhodu. To nič ne boli in si hvaležen, ker ti pomagajo. Če otrok leži narobe, si pomagajo babice tako, da otroku od zadaj intenzivneje pomagajo - vsaj po mojih izkušnjah je bilo tako - ko je hčerkja ležala v temenski vstavi in se je zahaklala na vhodu, so ji morali pomagat. Ne ena, dve sta ji pomagali od zadaj in ko sta jo pomagali spravit ven, sem od veselja, ker sta to naredili tulila HVALA, hvala, in ju stiskala za roke, ker sta me rešili - otrok je imel kvadratno glavo zaradi nepravilne lege, jaz sem bila pa popokana od napora po celem vratu in prsih - ampak zaradi napačnega potiskanja, ker čutila nisem, da me "kakat" tišči, oz. nisem čutila takega pritiska navzdol, kot bi ga morala. Niso bile krive babice in njihovo uleganje na trebuh. Pri zadnjem porodu so mi tudi pomagali tako, da so se "ulegli". Spet olajšanje, pomoč. Hvala babicam. Kaj so delali s tvojo frendico ne vem. Ampak dvomim, da so hoteli kaj drugega, kot pomagat. In ne razumem, zakaj se te pomoči tako bojite. Porod je itak nasilje nad telesom in večinoma imaš posledice zaradi poroda, ne zaradi uleganja babic. Če tvoji frendici ne bi pomagali, bi najbolj verjetno še dolgo poskušala sama, pa ne bi šlo nikamor, ker če se otrok ne spusti, je živo sranje. Saj se moj ta miceni tudi ni, pa se je zadnji hip premislil in se je vendarle, drugače bi se tudi po meni metali ali pa mi delali CR. Kaj je zdaj boljše, malo metanja po trebuhu, ali da je kaj narobe z otrokom, ali CR, ko to v bistvu ni niti treba, po drugi strani je pa v tej fazi, ko je otrok nekje na sredini poti, nevarno?
|
|
|
|