Anonimen -> RE: Samozavest... (4.11.2005 11:07:02)
|
Hja, samozavest... enkrat jo je veliko, drugič spet nekam ponikne.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 1. Prvi pogoj za samozavest je, da se imamo radi, takšni kot smo, tako po karakterju kot po videzu, z vsem celulitom in ostalimi navlakami zraven. In ko se naučiš imeti sebe rad, potem ugotoviš, da na svetu ne obstajajo lepi in grdi ljudje, ampak da so vsi lepi, vsak po svoje. Vsak ima na sebi ali v sebi nekaj, kar ga dela posebnega in lepega. 2. Potem se je treba naučiti reči NE. Dokler tega ne znaš, te vsi po vrsti izkoriščajo in se vsakič znova jeziš nase, ko te spet nekdo izkoristi za svoje koristi. Preprosto rečeš ne, ne morem, imam druge obveznosti. Ni ti treba pojasnjevati. In če še naprej težijo, ja zakaj pa kar naenkrat ne, rečeš, da zato, ker si ti tako rekla in katerega pomena besede ne ne razumejo. Saj na začetku te bodo vsi čudno gledali in se zmrdovali, ampak s časom se navadijo na novo situacijo. Moraš pa vztrajati pri temu ne. Tako si pridobiš spoštovanje drugih, ki je zelo pomemben dejavnik samozavesti. 3. In tretja stvar je ta, da poveš svoje mnenje in ga argumentiraš. Gre za spretnost komunikacije. Če misliš drugače kot tvoji sogovorniki, to ni nič napačnega. Če imaš pred sabo zrele sogovornike, potem bo vsak zagovarjal svoje mnenje ampak bo istočasno sprejmal tudi mnenje drugih. 4. Nauči se smejati sami sebi. 5. Začneš lahko doma. Preglej svoje obleke in se obleči za odtenek malo bolj izzivalno (pa ne mislim globok dekolte, druge, bolj žive barve so povsem dovolj), kot se ponavadi. Pojdi k frizerju in si privošči kakšno bolj živo barvo las. Po ulici hodi (namensko) z vzdignjeno glavo in z zravnanimi raveni. Ponavljaj si, da si lepa. Na začetku se ti bo mogoče zdelo, da si smešna, ker se pretvarjaš, da si nekaj, kar nisi. Ampak s časom postane samozavest del tebe. To boš še vedno ti, povsem ista kot prej, samo samozavestnejša. Meni je pri moji samozavesti veliko pomagal moj mož, ki mi že ves čas, kar sva skupaj, vsakodnevno pere možgane, da sem najbolj seksi ženska na svetu. Od njega sem se tudi naučila, da ni nič narobe, če povem svoje mnenje, tudi če je popolnoma drugačno od vseh prisotnih. Naučil me je, da mi ni nerodno, če vprašam kje kaj neumnega, tudi če se osmešim. Ker tako bom dobila odgovor, ki ga rabim. Tisti, ki bo tiho, da se ne bi slučajno osmešil, sicer ne bo izpadel neumen, ampak tudi odgovora na vprašanje ne bo dobil. Samozavestni si drznejo.
|
|
|
|