Neprofitna stanovanja (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> Neprofitna stanovanja (31.10.2005 10:58:30)

Razpisi za takšna stanovanja obstajajo po celi Sloveniji. V Ljubljani je bil konec aprila in v začetku maja letos in mi smo se prijavili. Zdaj je pa mimo že pol leta, pa še nikjer nisem zasledila objave razultatov oz. prednostne liste. A sem jaz kaj zamudila al' jih res še ni? A katera kaj ve? Poznate kakšen uporaben link? Hvala.

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 11:35:26)

Pozdravljena!
Ja, tudi mi smo med tistimi, ki čakajo na rezultate razpisa. Pred dobrim tednom sem klicala na MOL, pa so mi rekli, da čakajo še vse zamudnike, ki niso oddali popolnih vlog, da jih dopolnijo. To lahko traja še nekaj časa. Ja, nato pa jih mora še komisija dobiti v roke. Birokracija pač.

To je vse, kar sem uspela izvedeti. Objavljeno pa bo v enem sobotnem Dnevniku.

Lep dan ti želim,
S.

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 11:42:44)

Hej, a potem obstaja možnost, da bova sosedi? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Kristus, a si slišala, kakšne so lokacije?
Bobrova ulica na Galjevici, kjer sosedje s pritožbami zavirajo gradnjo, in Cesta v Gorice, nasproti smetišča!!!

Me že ima, da bi vse skupaj preklicala...

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 11:46:12)

Ja, za Borovo vem, smo šli enkrat gledat tiste bloke, za smetišče pa ne vem. A niso rekli, da bo ena lokacija na Dolgem mostu? No, če ne dobimo, itak gremo iz Slo, ker tu nimamo nobenih pogojev za normalno življenje, pa kot podnajemniki nikoli nič ne bomo imeli, pač nismo med tistimi, ki so jim starši kaj dali (nepremičnine mislim).

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 11:49:39)

Ja, saj cesta v Gorice se začne na Dolgem mostu, ja, konča pa se skoraj na Ljubljanskem barju, kjer je tudi smetišče in tam očitno zidajo. Nasproti smetišča!!! In kot da to še ne bi bilo dovolj, imajo probleme še z Azilnim domom, ki je tam zraven (begunci, ilegalci itd.), pa še poplavno območje je vse skupaj in ne morejo narediti kleti, ampak bodo le te v pritličju, pa še ugreza se vse skupaj.
Na Bobrovi pa sosedje norijo (okrog so same hiše), da zaradi blokov ne bo sonca na njihove parcele in pišejo pritožbe kot nori.
Madonca, da zavrnem takšne lokacije, hudiča! Nasproti smetišča ne mislim živeti, Azilni dom presneto dobro poznam in čeprav nimam nič proti osnovnemu namenu le tega, kljub temu vem, kaj se dogaja tam in v okolici. In potem naj tam odrašča moj otrok? Ne, hvala.

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 11:54:20)

Ej, ne boš verjela, ampak jaz po eni strani upam, da ne bomo nič dobili in da bomo lahko čim prej šli od tod. Po drugi strani pa bi se rada vsaj za nekaj mesecev rešila te lastnice, da malo zadiham.
Pojma nisem imela, da je tako kritično stanje po teh lokacijah. Zakaj, pri bogu, pa potem zidajo na takih koncih? Ja, drugje bi bilo najbrž predrago in se jim ne bi splačalo... Ljuba naša "mati" Slovenija...

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 11:58:40)

Po vseh možnih kalkulacijah smo mi ugotovili, da imamo kar nekaj šans, da dobimo to stanovanje, zato smo vlogo tudi oddali. Ampak takrat še nismo vedeli ne za lokacije ne za zaplete. Moj dragi sicer pravi, da je vseeno, kje dobimo, samo da dobimo, jaz pa nisem tega mnenja. Čisto v vsak državni drek pa tudi ne grem, potem pa da ga še plačujem. Ne, hvala. Imam pa že raje tržno najemnino in okolje, kot se spodobi. Ma da bom zjutraj odprla okno z razgledom na smetišče in s pripadajočimi vonjavami... Groza.
Al pa na Bobrovi - da bodo sosedje, ki ne bi uspeli s pritožbami, rezali gume, preganjali otroke in podobno... Saj vem, da je to povosd, ampak tam, kjer je pa osebna zamera, je pa še toliko hujše.
Vse mi je padlo dol, ko sem to prebrala. Zdaj, ko plačujem kot blesava, vsaj vem, kaj imam. Da mi bo pa potem država skakala po živcih, da so mi naredili ne vem kakšno uslugo (pa mi pripada po zakonu, ki ga nisem jaz pisala), pa tudi ne prenesem.
V tujino pa ne grem. Ljubljana je moja, tako ali drugače.
S katerega konca pa ste vi? Da gremo na en kofe in skritiziramo ta JSS-MOL do konca... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 12:08:52)

Oj!
Smo na Rjavi cesti, v Polju. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 12:09:49)

A samo obvoznica naju loči al' kaj? Mi smo pa v BTC-ju...

Imaš danes kaj v planu? Jaz ne...

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 12:12:50)

Evo današnji načrt:
- pokopališče
- kosilo
- kuhanje sarme za jutri
- peka peciva

Sicer pa nič takega. Saj ti si že na porodniški, ane?

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 12:14:17)

Nič še ni z mojo porodniško. Novembra še delam.

Če misliš, da bi ti uspelo, da si enkrat do večera utrgaš čas za kofe (na poti z Žal domov, recimo), povej, pa ti pošljem moj GSM na privat.

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 13:32:04)

K. nism brala vseh poštov.
Kliči na JSS MOL in vprašaj. Bo najbl zihr.
Drgač pa je link:

http://www.ljubljana.si/si/mescani/ 

če bo bo objavljeno nekje tle. Še isti dan k bo objavljeno v časopisu Dnevnik. Tudi razpisi so tle objavljeni.

BTW, k sm se jest prjavlala je trajalo 8 mesecev do rezultaov in nadaljnih toliko do dodelitev stanovanj ali še celo več.

Upam, da boš mela več sreče k jst.

mika -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 20:38:40)

Kerensa, sosedje vam sigurno ne bojo rezali gum ali kakorkoli drugače nagajali. S tem  pač izsiljujejo odškodnino od investitorja. Poznam par primerov, ko so dobili zelo lepe odškodnine (takrat ) 80.000 mark.

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 20:44:01)

Tam na Bobrovi sosedje pravijo, da je to soseska hiš in da bloki ne spadajo zraven. In ker jih že imajo namen zidati, pravijo, da bodo bloki metali senco na njihove parcele in da bo zaradi tega slabše uspevala njihova zelenjava, pa tudi razgled bo slabši. OK, razumem, da je to res, ampak ali niso mejaši parcel prvi, katere se vpraša za soglasje? Zakaj so pa takrat podpisali, da se strinjajo? Saj so vedeli, kaj in kako bo. Ko se pa gradnja začne, pa ugotovijo, da so si premislili. Ja, seveda, denar je v igri, razumem, ampak zakaj tega ne povedo naravnost? Naj lepo rečejo, da hočejo višjo odškodnino za svojo senco in solato, pa bo, ne pa, da natresejo en kup drugih izgovorov. Kolikor toliko logično je, da sem jaz na strani investitorjev in garditeljev, ker imam pač veliko možnosti dobiti enega od teh stanovanj, ampak tudi, če bi bila lastnica sosednje parcele, bi jim takoj dala na znanje, da hočem toliko in toliko, če bom imela potem senco in razgled na beton. Če se pa še sami ne znajo odločiti in bi radi prvič toliko, drugič pa dvakrat več, potem pa ne vem. Njim je pač vseeno, ker imajo svojo nepremičnino. Nam ne more biti.

mika -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 21:01:35)

Jaz nisem potrebovala  soglasja od mejnih sosedov, medtem ko moja soseda, ki je pred mano dala vlogo za gradbeno dovoljenje, je. In čisto možno je da, so jih na občini ignorirali. Če so pa podpisali soglasje pa nimajo kaj govoriti. UUUUUUUUUUUUUUUUUUh solata zna biti vredna miljone in miljone[sm=smiley7.gif][sm=smiley7.gif][sm=smiley7.gif], ko se zavoha na hitro zaslužen denar. Stanovanja bodo sigurno zgradili, mogoče z malo zamude.

Upam, da boste dobili stanovanje in da boste zelooo zadovoljni.

lp, mika

giga -> RE: Neprofitna stanovanja (31.10.2005 21:26:33)

Kakšni so "pogoji", da dobiš tako stanovanje? A je kakšna možnost, da ti socialna plačuje del najemnine, če si stanovanje sam najdeš?

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 7:22:07)

Pogoji za pridobitev neprofitnega stanovanja niso po eni strani nič posebnega. Bistvo je, da se prijaviš na razpis, ki naj bi bil, po zakonu, enkrat letno, v praksi pa je večinoma enkrat na dve leti. Razpisni pogoji so objavljeni na Internetni strani Stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana. Razpis je razdeljen na dva dela, ki se imenujeta "Lista A" in "Lista B". Na "Listi A" so socialni upravičenci, torej tisti, ki imajo majhne dohodke ali pa so brez njih, na "Listi B" pa so tisti, ki lahko k vrednosti stanovanja prispevajo 10% njegove tržne vrednosti, kar ponavadi znese dober milijon tolarjev. Stanovanj za obe listi skupaj je ponavadi nekaj čez sto, prosilcev pa nekaj čez tisoč. Razpis je časovno omejen (za oddajo vlog), potem pa traja približno pol leta, da komisija pregleda prispele vloge in da se le te s strani vlagateljev dopolnijo, če je to potrebno. Da bo razpis objavljen, je večinoma prej povedano v medijih, sam razpis pa je vedno v sobotni izdaji Dnevnika. Zadnji je bil v začetku maja letos. Po pregledu vseh popolnih vlog komisija sestavi prednostno listo za obe listi in k tistim prosilcem, ki so pridobili največ točk, pošlje tudi komisijo na teren, da pregleda še dejansko stanje. Če prosilec tudi po tem pregledu obdrži dovolj visoko število točk, dobi stanovanje oz. odločbo, da mu stanovanje pripada (in kakšno). Potem pa traja še približno leto dni, da ga tudi dejansko dobi (včasih celo več, redkokdaj manj). Neprofitna najemnina znaša približno polovico tržne najemnine, v kolikor pa je prosilec socialni upravičenec, lahko na Stanovanjskem skladu zaprosi za regres najemnine, ki jo lahko zmanjšajo tudi za do polovice, kar pomeni, da (po današnjih izračunih) za približno 55 m2 veliko dvosobno stanovanje plačuje približno 25 jurjev najemnine (+ stroški). To so cene za Ljubljano.
Če pa te zanima, ali lahko CSD kaj prispeva k tržni najemnini, potem je odgovor prav tako DA, vendar moraš biti prejemnik DSP. Maksimalni znesek regresa je 11.000 SIT, moraš pa imeti notarsko overjeno najemno pogodbo. Za regres lahko zaprosi samo podpisnik najemne pogodbe, ostali (ki so vpisani kot stanovalci) pa ne.

lefairyon -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 9:44:03)

živijo...
sicer nisem iz ljubljane, sem pa podnajemnik v občinskem neprofitnem stanovanju v metliki...
pri nas je bilo tako da smo vso poterebno dokumentacijo oddali do maja, odločbo oz. prednostno listo pa so nam poslali na dom...zdaj ne vem kako je pri vas ampak mi smo bili na seznamu osmi, stanovanj je bilo pa pet...tako da smo najprej ostali praznih rok...potem pa smo po skoraj enemu letu dobili pošto iz občine, če smo še zainteresirani za stanovanje...seveda smo bili...na izbiro smo imeli dva stanovanja, ker so se tisti, ki so dobili stanovanje le temu odrekli...tako da je treba samo počakati na rezultate...verjetno pa boš odgovor dobila po pošti, ker drugače niti ne boš vedela ali si prišla v izbrane ali ne...

ti držim pesti da dobiš stanovanje...

lp, nadi

tanaja* -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 10:25:54)

A ima občina Domžale tud take razpise za neprofitna stanovanja? Kakšne pogoje moraš izpolnjevat in kje oddaš vlogo? Kakšne papirje potrebuješ in kje jih dobiš? Miljon vprašanj imam, vem ja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Mogoče bi tud mi poskusili[sm=rozica.gif]

tanaja* -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 10:27:06)

Hmmm, še to: Kaj pomeni neprofitno stanovanje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]? A se plačuje najemnina ali je to nekakšen odkup stanovanja?

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 12:23:49)

OK.
Bom povedala tako:

Soglasja sosedov mejašev NISO VEČ POTREBNA!!!!!, ČE njihove parcele na padejo v vplivno območje objektov! Vplivno območje se določi v projektu. ČE pade v vplivno območje, potem mora sosed dat pisno soglasje. Tle pride mal do neskladja med dvema zakonoma, ampak načeloma ni problemov. Ko je bilo soglasje enkrat dano se ga NE MORE vzet nazaj. Občina (MOL OU) pri gradnji neprofinitnih stanovanj nima nič, razen, da morda s prostorskimi akti ustvari možnosti za gradnjo na določenem obmoju, kjer se to prej ni dalo. JSS MOL je samostojna pravna oseba, povezana in v lastništvu MOL-a, ampak samostojno odloča in vodi postopke gradnje neprofitnih in socialnih stanovanj in seveda tudi vodi stanovanjsko politiko MOL-a (no ja, mal tudi v odvisnosti os pol. klime in koalicije).

Načini reševanja stanovanjske problematike pri JSS MOL spadajo v štiri kategorije:
1. socialna stanovanja - razpisi so isti kot nepofritna sam se dodeljujejo dodatne točke. Tudi stanov. stavbe so iste in se ne segregira prosilcev.

2. neprofitna stanovanja - zaračunava se nepofritna najemnina, kar pomeni, da je najemnina za določeno stanovanje nižja kot na trgu. Najemnina pokriva samo amortizacijo stanovanja oz. objektov. Stanovalci niso lstniki nepremičnine in zanje nepremičnino upravlja JSS MOL.

3. neprofitna stanovanja z odkupom - zaračunava se povišana 'nepofitna najemnina' od katere je del najemnina, to je kritje amortizacijskih stroškov nepremičnine, drugi del pa je 'obrok' odkupa stanovanja. Po dol. času potem taka nepremičnina postane lastnina upravičenca.

4. odprodaja stanovanja z bivanjem (PPP - private public partnership) - nov način JSS MOL, da pride do večjega stanovanjskega fonda. Lastniki nepremičnine prodajo JSS MOL nepremičnino, vendar lahko v njej prebivajo do 'smrti'. Del kupnine za to nepremičnino koristijo kot rento del pa je ' najemnina'.

GORNJA RAZLAGA JE ZELO POENOSTAVLJENA. Možne so tudi manjše nedoslednosti zgolj iz vzrokov poenostavljene razlage. Upam, da me ga. H. ne bo za ušesa.

BTW: vsaka občina je z zakonom dolžna zagotavljati socialna in nepofritna stanovanja!!! In vsaka občina jih seveda tudi naj bi imela. Njenostavnejše je, da se obrnete na svojo občino na oddelek za družbene dejavnosti (v manjših je to v sklopu tega oddelka) večje občine imajo stanovanjske sklade in tja vas bodo na občini tudi napotili.

Lep praznični dan.

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 12:30:15)

Ja, Pikec... Zakon je eno, realnost pa drugo. Splošno znano dejstvo je, da neprofitnih stanovanj močno primanjkuje in to zato, ker država nima denarja za njihovo gradnjo. Načrtujejo in obljubljajo sicer kar naprej nekaj, ampak do uresničitev pride zelo pozno ali pa sploh ne, če pa že, pa v zelo zmanjšanem obsegu. Pri takšni politiki, kakor jo imamo, tudi v prihodnje ne bo nič drugače. Žal. Zakon je pa res tak, da sta Občina oz. Država dolžni zagotoviti takšna stanovanja vsem, ki so upravičeni do njih. Če bo šel slovenski standard tako naprej, kakor gre sedaj, bo kmalu polovica Slovencev upravičencev. Potem pa zidaj, če lahko!

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 13:03:09)

No sej se strinjam.
Sam še neki je pa tud treba priznat, da stanovanjskega fonda je v SLO dovolj, samo neprimerno je razporejen [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. No s tem ne mislim sam na to da majo stre mamce 200m2 veliko stanovanje, ki ga ne morejo vzdrževat ampak tudi to, da je recimo dost stanovanjskega fonda na podeželju in je prazen ali premalo naseljen.

Zato so pa tudi naredili tisto študijo o PPP (javno-zasebno partnerstvo). Zanimivo se mi zdi pa to, da se je na ta razpis; za odkup stanovanj z rento in doživljenskim bivanjem, prijavila ena!!!!! sama oseba.

Zdej pa bod pameten. Pa vsi vemo, kakšna je situacija ne samo v LJ ampak tudi drugod. Vem za primere, ko so odkupovali prevelika stanovanja ljudje, ki jih danes ne morejo vzdrževati niti pod točko razno, na kraj pameti pa jim ne pade, da bi zamenjali za manjše ali primernejše.
Dokler se bo vsak oklepal svojega za vsako ceno in jamral zraven se ne bo rešilo nič, tako kot se ne bo nič rešilo brez ustrezne davčne 'stimulacije' oz. 'destimulacije'.
Ker pa je obdavčitev nepremičnin en tak zelo vroč kostanj in ker je vsak drugi državljan Slovenije (in še kak vmes) lastnik vsaj ene nepremičnine, ti pa so kot je znano volilci, lahko pričakujemo, da se nihče še zelo dolgo ne bo lotil teh zadev in reševanja tega problema.

Kdo si pa želi spušit na volitvah. Noben, ki vlada ne, pa naj obljublja kar hoče. Preverjeno.

Anonimen -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 13:05:17)

Poznam, Pikec, poznam. Situacijo, namreč...

Jaz osebno se z JSS-MOL zaj****** že 9 let, tako, da...

Nimam besed. Sploh.

ronja5 -> RE: Neprofitna stanovanja (1.11.2005 13:39:45)

Pikec je napisala:
Načini reševanja stanovanjske problematike pri JSS MOL spadajo v štiri kategorije:
1. socialna stanovanja - razpisi so isti kot nepofritna sam se dodeljujejo dodatne točke. Tudi stanov. stavbe so iste in se ne segregira prosilcev

A da se jih ne??? Ne me basat no.... pa da so stavbe iste??? Od kdaj pa???  Pri nas je tako (MB), da dobiš to, kar lahko plačaš, žal.

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>