pustiti da joka?! (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


evci -> pustiti da joka?! (29.10.2005 23:02:48)

mene je kar groza ko vedno večkrat preberem, kako puščate svoje dojenčke jokat dokler ne zaspijo. saj vem, da me boste sigurno napadle, ampak meni se zdi to grozno. saj taki mali še ne izsiljujejo, pač jokajo, ker jim nekaj ni prav, želijo si naše bližine. vem, da bi jih rade navadile reda, ampak vprašajte se tole: kaj si revček misli: jokam in mame ni, ko jo rabim. dobra lekcija, kaj? vem, da ima vsak svoj slog vzgoje, ampak to se mi zdi too much. sploh, če poslušaš svoje srce in ta sigurno ne pravi, naj pustiš svojega otročka jokati!
pa lep pozdrav. čimbolj jih stiskajte, svoje srčke, še prehitro nas bodo zapustili.




Jessy -> RE: pustiti da joka?! (29.10.2005 23:14:57)

Midva sva tudi poskusila dobronamerne nasvete, naj jo pustim jokat...pa mi je po 20. minutah komaj še sapo lovila! Takrat sem se zaklela, da NIKOLI VEČ!
No, potem pa tudi tako ni šlo, ker bi se pa s časoma preveč razvadila, tako da jo zdaj nesem v zibelko, ko vidim, da je postala utrujena in se ji rolete počasi zapirajo. Usedem se zraven na posteljo, se naslonim na zibelko in jo gledam, kako ona joče. Vmes ji dajem dudo in mi na tak način v cca 10-20 minutah zaspi. Ona čuti, da sem zraven, joka, ampak zaspi sama in to mi je trenutno pomembno!
Morda čez par mesecev, ko bo večja, poskusimo tudi prvo varianto, čeprav močno dvomim, saj takega kričanja, kot sem ga poslušala tisti dan, nočem več slišat!




CatJa -> RE: pustiti da joka?! (29.10.2005 23:18:35)

Odvisno, kolk stare otročke misliš. Jaz sem od začetka pustila, da si Jan sam ustvari nek ritem, pa čeprav je to pomenilo, da hodi spat ob desetih zvečer. Zato sem se nekaj časa spraševala, kako enim rata, da tamale vedno spravijo npr. ob sedmih v posteljo. Moj, če ni hotel spat, smo se pač cartali. Šele pri kakšnih desetih, enajstih mescih se je "odločil", da je ob osmih čas za spanje. In ko smo ga položli v posteljico, je zaspal v petih minutah. Moram pa priznat, da ga praktično nikoli ni sračkal ponoči in se nam ni bilo potrebno posluževat metode "naj se dere, bo že zaspal". Se kar strinjam, da se v takšnih primerih lahko revček počuti zapuščen, nerazumljen. Za brezveze se najbrž res ne jokajo.
Druga zgodba je seveda pri malo starejših, tu gre pa tud za nekaj izsiljevanja.




KODA -> RE: pustiti da joka?! (29.10.2005 23:20:52)

Dojenčka nisem nikoli pustila jokati.Zdaj pa ko sta stara 3 in 5,pa točno vem kakšen jok kaj pomeni.




ninocka -> RE: pustiti da joka?! (29.10.2005 23:48:25)

No, jst ga pa pustim jokat, ce vem da mu ni nic. Ker vcasih tist njegov jok niti ni jok, ampak samo neko posmrkavanje, ki ga pac da cez preden zaspi.
Seveda ga ne pustim jokat, ko se ful dere - takrat ga vedno dvignem, potolazim in ko se umiri ga spet polozim. Pa se ponavadi potem umiri.
Nikoli ga pa ne pustim, da joka, ko je lacen.

Pa zato nisem nc slabsa mama kot ostale, ki otroke ne pustijo jokat.
Svakinja hcerkice nikol ne pusti jokat (vedno ko zajoka prlaufa), sam kaj ji to pomaga, ko drugace se pa z njo nic ne ukvarja?




Marogica -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 0:03:41)

Jaz otroka do 3 mes sigurno nisem pustila jokati in sem ju hranila na 2-3 ure-temu primerno smo tudi spali/nespali. Ko sta si ustvarila ritem in sva začela s prilagojenim mlekom (na žalost prehitro, ampak mleka pač nisem imela), sem ju začela navajati, da se ponoči spi. PRi ta večjem je bilo to pri ca 6 mes, pri tamanjšem pa pri 4,5-.5 mes. Smo ju pustili jokat ca. 3 dni.
"Pomen" joka, sem ločila po 1-2 tednih, ker če dojenčku prisluhneš je intonacija joka različna, kadar gra za sitnost, lakoto ali bolečino.
Rada bi dodala nekaj. Oba otroka spita vsak v svoji sobi, v svoji postelji in v temi. In NIKOLI-to poudarjam, ne jočeta v postelji. In to zato, ker smo ju tako hitro navadili, pa ker ne jemljeta postelje kot nekaj negativnega. Vendar smo ustvarili ritem in moja otroka imata "redno" spanje, kar je povezano tudi z njunim počutjem-sta dobrovoljčka in nikoli tečna(razen, ko sta bolana). Pa nikoli ju nisem pustila v postelji ležat, ko sta se zbudila. Torej se ne poćutita kot v kletki, ampak enostavno, ko sta v postelji spita. Kakor mi, odrasli, ki tudi uživamo, ko se spravimo spat.
Vendar je odločitev vedno stvar posameznika. Zanimivo je le, ker vedno slišim od drugih, da imam srečo z otroci, Srečo?
Pa upam, da ne boš ćez nekaj mesecev jamrala, kako si utrujena in izčrpana. Ker to tudi boš.
Pa še nekaj-otroci potrebujejo naspane in spočite starše, da se lahko aktivno z njimi ukvarjamo. Po mesecih, celo letih nespanja, mi ne bo nobena govorila, da je lahko aktivna in 100% pri otroku. Vsaj jaz ne bi zmogla tega in to tudi odkrito priznam. Meni je pač pomembno, da čas z otrokom preživim kvalitetno, ne pa da ga posadim pred TV (ko je večji), da imam mir, ker sem od neprespanih noči utrujena. In kaj je 3 dni v primerjavi z nekaj let?





alenkapk -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 6:52:02)

Meni enostavno ni preostalo drugega, kot, da otroka pustim jokat. Cele noči sem prebedela (In mož), hodila sem okoli kot zombi, bradavice sem imela pa 1 m dolge[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]. Ampak to NE POMENI, da sem otroka dala v posteljo in šla vstran, bila sem ob njemu in ga božala, mu pela,... Kadar se mi je zdelo preveč hudo, sem ga vzela na roke in ga potolažila še na tak način.
Najbrže je to tistim, ki nimate takih otrok nerazumljivo. Vsak po svoje.




Kety -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 8:45:06)

Tudi meni včasih prekipi, ko nič ne zaleže,...ne nošenje ne zibanje, ne crtanje na joški, pa mu nič ne manjka, ampak je samo tako zaspan. takrat res ne vem kaj naj naredim, ko po 1 uri dretja, nič ne zaleže. Potem ga dam v ležalnik in ga nekaj časa gledam in me on točno vidi, da sem zraven in skoz pogleduje, če ga še vidim, da joka,...točno ve, kaj dela in samo čaka, kaj bom jaz naredila, pa je star 2 meseca. Ampak ga nikoli ne pustim da bi jokal sam v samoti več kot 5 minut. Sem vedno zraven in me vedno tudi prepriča, da ga vzamem k sebi. Potem mi je vedno hudo, ker sem ga pustila jokat tistih 5 minut. Ampak, včasih je pa res neznosno, pa sploh če si še neprespan in utrujen,...ne vem,...




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (30.10.2005 8:48:42)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




CIPRESA -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 8:55:31)

Nevem evci kje si to prebrala ker mislim da ni ene mame tu gor da bi otroka pustila samega da bi se ji jokal ene pol ure tko da mislim da smo tle čist vse sklepčne da si zraven in ga božaš  ali pa ga imaš v naročju in ga malo pocrkljaš ...pa vendar vse do ene meje. Jaz ga vseeno nisem veliko crkljala ker ene že prav pretiravajo s tem potem pa se čudijo zakaj noče bit v vozičku ali pa zaspat. Tudi če so še tako majhni bvelja pravilo"Kar se Janezek nauči Janezek zna" tudi tako majhni otroci majo že veliko pogruntanega moj npr. takoj ko me zagleda začne mal cvilt pa jokat ker ve da ga bom vzela iz vozička ali stolčka ko pa ga vzamem ven pa neha... včasih mu ugodim vedno pa tudi ne...ker potem rataš suženj svojemu otroku to pa tudi ni prav.

Jaz mislim da vsaka mama ve v sebi do katere mere lahko pusti otroka jokat!!!




Jessy -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 9:42:58)

Zdaj, ko sem brala vaše izkušnje in mnenja, sem ugotovila, da sem pozabila povedati nekaj pomembnega...namreč...pri nas je ta jok le pred spanjem, ponoči pa mi lepo spi. Ko se zbudi za hranjenje prav nikoli ne joka ampak cmoka, potem pa takoj nazaj zaspi, ko se naje.




Anonimen -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 14:56:26)

Moraš znati ločiti med razlčičnimi vrstami joka. Saj otroka spoznaš in točno veš, kaj potrebuje. Gotovo pa se ga ne sme pustiti jokati pri treh mesecih.




valči -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 15:30:29)

Jaz sem samo enkrat pustila sina jokat in nikoli več,ga raje crkljam,ker je bilo še huje.Kot pravi Splišni,je treba spoznat vrste joka in tudi odvisno,koliko je star otrok.Jaz tavečjega pustim,da se zjoče in da trmo ven,pri miru,ko je pa bolan(trenutno ima pljučnico)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image],pa ga veliko precartam.

Hčero pa ponoči pustim,če malo jamra,če pa fejst joka,pa seveda ne.

Vsega se moramo mame naučit.




Naja31 -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 18:23:24)

Evo, še ena ki ga ne pusti jokati.
Oz. do 5-ega meseca ga nikoli nisem pustila jokati, potem sem začela čez dan, ko je npr. znorel v vozičku in ko sem že videla, da joka zato ker hoče da ga nosim in ne zato ker bi mu kaj manjkalo.
Ponoči sem ga pustila samo enkrat, prejšnji teden.
Ponoči se zbuja na 2 uri in mi je malo prekipelo pa sem rekla, da bom poslusala nasvete vseh drugih, da ga moram pustiti jokati. Pa se je drl 1 uro, ni bilo niti najmanjsega znaka, da bo nehal in sam zaspal. Pa sem ga dvignila, podojila in je naprej spal pri meni.
Ma ne vem, meni to ni humano. Pa ga nisem pustila samega. Sem mu pela, ga bozala, ampak se mi zdi, da ko je mene videl, da se je samo se bolj razjezil. Tega pac ne bom vec ponovila.





bobek05 -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 19:23:26)

nam ga ni treba pustit jokat.. joka samo 2x: takrat ko je lačen in takrat ko je utrujen in je njegov čas za ajanje... pred spanjem zna včasih spustit kakšen višji ton, ampak to traja samo par minutk, pa še to je bolj jamranje in utrujeno stokanje kot pa tisto ta pravo vreščanje...

mi smo tudi 1 teden sprobavali to tehniko - pred spanjem pustit jokat, pa nisem imela srca.. 2 dni je funkcioniralo, pa spet 4 dni ne, pa spet kakšen dan.. potem pa sem imela tega dovolj (in nasvetov drugih) in zdaj če sam ne more zaspat ga enostavno dvignem v naročje in ga zibljem ter mu pojem kakšnih 5 minut pa že spi.. (star pa je 4,5 mesece).. - tak ritem imamo čez dan, zvečer (okrog 19h) pa itak zaspi že med hranjenjem, pa ga samo malo pridvignem da kupčka podere, pa dalje spi (do 7h zjutraj) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ZARA -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 19:31:28)

Jst je načeloma nikol nisem pustila jokat, ker nikol nisem imela problemov s tem, hvala bogu...sicer pa pri dojenčkih sprva težko pogruntaš zakaj jokajo...ampak ravno danes sem jo pa pustila, ker vem, da me je vsa zaspana izsijevala...je trajalo samo 2 minute al pa še manj...




evci -> RE: pustiti da joka?! (30.10.2005 19:46:01)

no, me veseli da ste v manjšini. zadnjič enkrat sem namreč brala en post o tem kako je mama vesela ker otrok po nekaj dneh puščanja ni več jokal in so ji vse ploskale[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. sem pa res pozabila omenit da mislim dojenčke, ne večjih otrok. pa imam tud jaz petmesečno punčko ki včasih joka pa jo pač vzamem k sebi in neha in zaspi. pač ji to pomaga, enkrat bo že drugače.




kepa* -> RE: pustiti da joka?! (31.10.2005 21:52:26)

Sem poskusila in ne bom več.Grozna izkušnja! In ne verjamem, da je to metoda uspavanja.
Pri nas se obnese razumevanje in upoštevanje njegovih potreb. Mislim, da taki mali še ne izsiljujejo iz žlehnobe, ampak ker si želijo toplino in varnost.




Stran: [1]