Toksoplazmoza (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

lenika -> Toksoplazmoza (24.10.2005 18:07:32)

Danes, na drugem pregledu so mi ugotovili, da še nisem prebolela toksoplazmoze in, da se moram pazit. Kako se ve pazite?

sazi -> RE: Toksoplazmoza (24.10.2005 18:28:07)

Večina nas še ni prebolela toksoplazmoze. Dobiš jo samo preko prebavnega trakta. Torej kako se pazi:
1. veliko umivanja rok - zelo dosledno po vsakem dogajanju zunaj in po stikih z živalmi
2. prevrjeno oprana zelenjava in sadje; ne jem vsega povsod, če se le da dodatno operem, ali pa zaupam pripravljalcu hrane

jazz -> RE: Toksoplazmoza (24.10.2005 19:36:51)

V nobeno zemljo brez rokavic,mačjega wcja ti verjetno ni potrebno čistiti,drugače pa roke umivat, pa bo!!!

Dejča -> RE: Toksoplazmoza (24.10.2005 19:37:35)

Tako kot predhodnica + nisem jedla jedi iz surovega mesa (biftek), pršut, razne salame ipd.

Anonimen -> RE: Toksoplazmoza (24.10.2005 19:53:00)

Jaz sem se samo mačkov malo ogibala, drugače pa vse normalno.

Marogica -> RE: Toksoplazmoza (24.10.2005 19:59:55)

IZVIRNO SPOROČILO: Dejča

nisem jedla jedi iz surovega mesa (biftek), pršut, razne salame ipd.

Vse se sme jest, če je iz kontroliranega porekla, kar pa je. Toksoplazmozo tako ne boš dobila, razen, če se bo čuvala, kot so pisale predhodnice.
SEm v obeh nosečnostih jedla vse, po pogovoru z ginekologom, ki je povedal, da se sme. Dobiš lahko samo kakšno zastrupitev, ki pa jo lahko dobiš na 1000 načinov. Na plod pa to ne vpliva.

Dejča -> RE: Toksoplazmoza (24.10.2005 21:49:15)

Ja, valjda ni nevarnosti, če je meso kontrolirano, toda biftku sem se vseeno raje izognila.

Anonimen -> RE: Toksoplazmoza (24.10.2005 21:53:16)

Jaz tudi. Pa plesnivim sirom, ne vem več zakaj. Če sem sploh vedela. Pa surovim jajcem, zaradi salmonele. To pomeni doma narejeni majonezi ali pa mehko kuhanim jajcem.

mml -> RE: Toksoplazmoza (25.10.2005 9:16:31)

nepasterizirano mleko iz katerega so tudi mehki - plesnivi siri- je lahko izvor listerioze...to so bakterije, ki lahko pri plodu in novorojenčku povzročijo sepso ali meningitis, zato odsvetuejo uživanje nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkv v nosečnosti.
Kar se pa toksoplazmoze tiče...je pa tako, kot ste že napisale...izogibanje mačkam in predvsem mačjim iztrebkom, pri delu na  vrtu obvezno rokavice, dobro oprati sadje in zelenjavo, striktono umivanje rok po stiku z mači in delu z zemljo in seveda ne jesti termično slabo obdelanega mesa...

Stran: [1]